Развитие на малкото дете: между 12–24 месечна възраст

Дни на независимост

Храненето и играта извървяват дълъг път

Между 12 и 24 месеца прохождащите деца се развиват по очарователен, вълнуващ и изненадващ начин. Физически, социално, емоционално и словесно те стават по-независими и способни да изразяват своята подрастваща личност. Здравословното и балансирано хранене подпомага развитието им и осигурява хранителни вещества, от които се нуждаят, за да могат да порастнат. Научете важността на някои хранителни вещества, подходящи за тази връзраст и защо играта е важна стъпка към бъдещото обучение.

Развитие на малкото дете: 12–24 месеца

Периодът между първия и втория рожден ден на Вашето прохождащо дете е период на невероятен и вълнуващ физически растеж и умствено развитие.

Подобрените двигателни умения и по-силните мускули означават, че то става по-мобилно с всеки изминал ден, движи се и ходи по-уверено и има координацията, необходима за бягане и скачане. Костите му се развиват бързо и постоянният процес на обновяване помага костите му да укрепнат и да порастнат. 

В социално отношение Вашето прохождащо дете става все по-осъзнато и напористо. Това се случва заедно с драматични промени в езиковия център на мозъка му, което му позволява да изразяват по-ясно своите желания и нужди. 

Когато за първи път започне да използва думи, изреченията му ще бъдат много прости – „играй мен“, когато иска да играеш с него. Може да забележите, че „мен“ и „аз“ стават някой от любимите му думи, тъй като комуникативните му умения се усъвършенстват между 1 и 2 години.

Цялото това развитие изисква широк спектър от хранителни вещества и енергия. Независимо дали е близо до 12 или 24 месеца, стомахът му все още е малък по отношение на размера на тялото, затова е важно да се осигури здравословнен и хранителен режим богат на хранителни вещества. 

Оптималното хранене подпомага развитието на Вашето дете 

Въпреки, че Вашето малко дете изглежда все повече като малък човек, с всеки изминал ден, то все още продължава да расте и неговите хранителни нужди са различни от Вашите. Невероятно, но между 1  и 2 години Вашето дете се нуждае от почти три пъти повече енергия за размерите си, отколкото примерно един възрастен. Както виждате, коремчето им е около три пъти по-малко от нашите и е лесно да разберете, защо всяка хапка е важна. 

Прохождащите деца се нуждаят от голямо разнообразие от хранителни вещества, за да бъде подпомогнато бързото им развитие.

Здравословният и балансиран хранителен режим е нобходим, за да осигурите на Вашето дете правилния баланс на хранителни вещества, които са им необходими за оптимално развитие. Два жизнено важни витамина по времена този етап са Желязото и Витамин D

Желязото играе важна роля при функционирането на тялото и е ключово хранително вещество за здравословното развитие на мозъка. Добрите източници включват месо, мазна риба и яйца, както и растителни източници като боб, зелени листни или други зеленчуци. Месото и рибата съдържат Hem-желязо, което се усвоява по-лесно в сравнение с не-Nem желязото, което се съдържа в растителните източници. Включването на малки количества месо и риба в хранителния режим на Вашето дете, ще подобри усвояването на желязото от други източници.

За да увеличите приема на желязо от страна на Вашето дете, се опитайте да му предлагате по една богата храна на желязо всеки ден. В комбинация с плод или зеленчук богат на витамин С, ще подпомогнете Вашето дете да го усвоява по-ефективно.

toddler in hat smiling

Витамин D е друго важно хранително вещество по време на този етап на растеж, което спомага за развитието на костите на Вашето дете и помага на тялото да усвоява калция и фосфора. Основният естествен източник на витамин D е лятната слънчева светлина върху кожата на Вашето дете. Мазната риба, яйцата и подсилените зърнени храни са също чудесен начин да помогнат за набавянето на достатъчно количество, но за малките деца е трудно да ядат достатъчно от тези храни, за да достигнат до нужните нива.

Млеката за малки деца и някои млечните десерти са обогатени с желязо и могат да се използват, ако сте загрижени за приема на достатъчно желязо от детето Ви.

Играта: Перфектната симулация за развитието на Вашето дете

Играта е начина, по който детето Ви се учи. Чрез играта децата придобиват основните житейски умения, от които ще се нуждаят цял живот, като споделяне, слушане, социални контакти и способност за разрешаване на проблеми.

По-малките деца често играят сами, което е напълно нормално. Дори в компанията на друго дете, те могат да не си контактуват. Това се нарича паралелна игра. В един момент, когато навърши втората си година, детето Ви само ще започне да контактува с останалите.

То повишава своето осъзнаване за заобикалящата го среда и става по-уверено, което означава, че може да иска да поеме и контрол. Да позволявате на Вашето дете да взема собствени решения е чудесен начин да му помогнете да се почуватва оценено и чуто.

Давайки на малките деца избор между два предмета или определена храна, им позволявате да не се чувстват контролирани.

Позволявайте им сами да избират какви дрешки да носят или на какви игри да играят. Можете също така да помогнете на детето си да използва новите си координационни умения, като ходи по различни начини – настрани, назад, напред или да тича и скача. 

Колкото повече научават и разбират, толкова повече ще слушат с интерес какво казвате. По време на този етап от развитието си, детето вероятно ще пожелае да се присъедини към пеене на детски песни и рецитиране на стихчета. Това ще е добра идея да освежите паметта си и да си припомните Вашите любими такива от детството. 

Само не забравяйте да сте наясно с мимиките и езика Ви, когато сте около тях. Вашето дете се учи, като Ви имитира по начини, които не бихте очаквали и това, което то ще запомни и повтори може да бъде доста изненадващо, дори да е само на 1 годинка.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Потърсете рецепти, които включват следните богати на хранителни вещества храни, за да подкрепите развитието на Вашето дете през този етап:

  • Мазна риба – сьомга, сардини или скумрия
  • Месо богато на желязо – говеждо, свинско, агнешко, еленско, пилешко
  • Сладки картофи
  • Броколи, зеле и други листни зелени зеленчуци
  • Ягоди и боровинки
  • Мляко или зърнени храни

Last reviewed: 26th August 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Развитие на малкото дете: между 24–36 месечна възраст

Подкрепете развитието на Вашето дете чрез отзивчиво родителство

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава