Витамин D за малки деца

ЗДРАВЕЙ, СЛЪНЦЕ

Основното хранително вещество, до което е трудно да се достигне

Витамин D е от съществено значение за нормалното развитие на костите на Вашето дете и има други важни функции за тялото, като подпомагане на имунитета. Генериран от тялото от получената слънчева светлина, той може да бъде набавен и от ограничен брой храни. Въпреки това може да бъде предизвикателство да сe набави достатъчно само чрез диета и слънце. Открийте защо се препоръчва като добавка и какви са рисковете от недостатъчното му получаване.

Витамин D: Слънчевият витамин

Витамин D се генерира от тялото, когато UVB лъчите достигнат до кожата. Той се съдържа и в малък брой храни. Тъй като най-ефективният естествен източник на витамин D е слънчевата светлина, той е известен като слънчев витамин.

Като мастноразтворим витамин, ако приемът надвишава количеството, от което се нуждае тялото, той се съхранява в мастната тъкан за по-нататъшна употреба.

Съществена съставка за растежа на костите

Усвояването на калций и фосфор от Вашето дете зависи от достатъчните нива на витамин D. Това го прави изключително важен за нормалното развитие на костите и здравите зъби.

Тъй като костите на Вашето дете растат и се укрепват бързо, стабилното и адекватно снабдяване с витамин D е жизненоважно за оптималното развитие през този етап.

Витамин D също помага да се поддържат нормални нива на калций в кръвта, като същевременно играе роля в имунната функция, растежа и способността на организма да се бори с инфекции.

Защо много деца не получават достатъчно витамин D

Хранителните източници помагат за увеличаване на приема на витамин D, но те не съдържат достатъчно количество.
smiling toddler drinking milk

Има няколко хранителни източника на витамин D, но само мазните риби съдържат значителни количества. Въпреки това, поради потенциалните нива на замърсители открити в риби като сьомга, сардини и риба тон, препоръчително е малките деца да получават не повече от две порции на седмица. Някои зърнени закуски са обогатени с витамин D, но те осигуряват само една четвърт от препоръчителните количества в нормална (30 гр) купа.

Здравните специалисти съветват да допълвате хранителния режим на Вашето дете с витамин D, за да сте сигурни, че получава достатъчно от него

Безопасна добавка1

Поради предизвикателствата, свързани с набавянето на витамин D, здравните специалисти съветват да се допълни хранителния режим на Вашето дете с достатъчно количество, което да отговаря на ежедневните му нужди.

Поради предизвикателствата, свързани с набавянето на витамин D, здравните специалисти съветват да се допълни хранителния режим на Вашето дете с достатъчно количество, което да отговаря на ежедневните му нужди.

Aptamil мляко за малки деца е обогатено с витамин D, за да подпомогне нормалното развитие на костите на Вашето дете на този важен етап; две чаши от 150 мл осигуряват цялата му дневна доза 1.

Липса на витамин D при децата

Недостатъчният прием на витамин D може да доведе до дефицит, който може да увеличи риска на Вашето дете от сериозни здравословни проблеми и по-специално:

  • Рахит – значително ниските нива на витамин D за продължителен период могат да доведат до меки, лошо оформени кости
  • Други състояния – дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от заболявания, включително диабет тип 1 и тип 2, алергии, астма и сърдечно-съдови заболявания

Можете да намалите риска Вашето дете да развие бъдещи здравословни усложнения, свързани с липса на витамин D, като се уверите, че получава достатъчно количество по време на неговия ранен растеж.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Увеличете приема на витамин D на детето си със следните хранения и леки закуски:

  • Сардини върху препечени филийки
  • Майонеза от риба тон и сладка царевица върху картофено канапе
  • Бъркани яйца
  • Мюсли за сутрешна или следобедна закуска

  1. Infant and toddler forum. Toddler factsheet 4.7 [Online]. 2012. Available at: https://www.infantandtoddlerforum.org/media/upload/pdf-downloads/4.7_Preventing_Vitamin_D_Deficiency_in_Toddlers.pdf [Accessed May 2014]

Последен преглед: 27-ми август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x