Прием на желязо за малки деца

Храна за мозъка

Добавяне на повече желязо в храненето на Вашето дете

Желязото е основно хранително вещество за малките деца: то играе решаваща роля в развитието на мозъка и цялостния растеж и здраве. Прочетете повече за нуждите на Вашето дете от желязо, кои храни са добри източници и как да увеличите приема им, като си добавите богати на желязо храни, плодове и зеленчуци.

Значимостта на желязото за Вашето дете

Желязото е важно хранително вещество, което участва в много функции в тялото, включително развитието на мозъка. Постоянното снабдяване с желязо е необходимо за нормалното когнитивно развитие, което поставя началото на процеса на учене през целия живот. Желязото също участва в производството на хемоглобин – протеина в кръвта, който пренася така необходимия кислород в тялото за енергия и растеж.

Когато детето е малко, мозъкът и тялото му се развиват бързо, поради което малките деца имат сравнително високи нужди от желязо в сравнение с възрастните.

Препоръчителното дневно количество желязо за малки деца на възраст от 1 до 3 години е 6,9 мг.

Голямата нужда на малчуганите от желязо означава, че те са по-уязвими към липсата му, ако не консумират редовно богати на желязо храни. Всъщност над 50% от малките деца не получават достатъчно от това хранително вещество необходимо за изграждане на мозъка1.

Ако нивата на желязо на Вашето дете станат твърде ниски, то може да бъде уморено и да му липсва енергия. В малък брой случаи ниските нива на желязо могат да доведат до желязодефицитна анемия.

Как да включите достатъчно желязо в храненето на Вашето дете2

Желязото в храни, като риба и червено месо, се усвоява по-лесно от желязото от растителни източници, като пълнозърнест хляб, леща, боб и тъмнозелени листни зеленчуци.

За да помогнете на детето Ви да получава достатъчно желязо всеки ден, карайте го да яде две порции протеини на животинска основа или 3 порции на млечни вегетариански протеини.

toddler iron intake
Желязото в храни, като риба и червено месо, се усвоява по-лесно от желязото от растителни източници

Витамин C помага на тялото да усвои желязото и се съдържа в цитрусовите плодове, например: портокали, киви и много зеленчуци, като чушки, броколи и спанак. Даването на плодове на Вашето дете като десерт е добър начин да увеличите усвояването на желязо от основното им ястие.

Добри източници на желязо

Следните храни са добри източници на желязо, които следва да включите в ежедневното хранене на Вашето дете:

hem-желязо (най-лесно се усвоява):

 • Половин пилешки гърди – (приблизително 60 гр) съдържа 0,3 мг
 • Тъмно пилешко месо – 60 гр съдържа 0,5 мг
 • Твърдо сварено яйце – 1 цяло яйце съдържа 1 мг
 • Печено телешко или агнешко месо на парчета – 1 парче (28 гр) съдържа 0,8 мг
 • Сардини – порцията от 50 гр съдържа 1,4 мг

Не hem желязо:

 • Спанак – 1 супена лъжица варен спанак съдържа 0,3 мг желязо
 • Броколи – 1 цвете (20 гр) съдържа 0,2 мг
 • Печен боб – 1 супена лъжица съдържа 0,3 мг
 • Пълнозърнест хляб – 1 средна филия съдържа 0,6 мг
 • Леща – 1 супена лъжица съдържа 0,7 мг
 • Сушени кайсии – 1 сушена кайсия съдържа 0,3 мг

Следващи стъпки

Увеличете приема на желязо на Вашето дете с порция от следните храни:

 • Домашни телешки бургери
 • Болонезе с агнешко
 • Боб върху препечен хляб
 • Не пикантна индийска леща и ориз
 • Броколи фритата

Последен преглед: 27-ми август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Значението на хранителните вещества в здравословното хранене на малко дете

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава