Съвети за здравословни семейни ястия за Вас и Вашето малко дете

Семейни отношения

Здравословното хранене – мисия за цялото семейство

Малките деца обичат да утвърждават своята независимост – това е важна част от тяхното развитие, но това може да бъде предизвикателство по време на хранене. Намирането на начини да направите семейните хранения по-забавни може да заинтересува Вашето дете и да му помогне да очаква с нетърпение храната си. Научете някои креативни начини за насърчаване на здравословна връзка с храната и открийте как да ги включите, като използвате някои от техните новооткрити умения.

Насърчавайте Вашето малко дете да се храни добре със здравословни семейни ястия

Докато Вашето малко дете расте, то естествено придобива независимост и се превръща в уникална, силна личност. Времето за хранене е чудесна възможност за него да минава предели и да отстоява собствения си избор, което може да бъде предизвикателно време за Вас като родител.

Приготвяйки храната по забавен начин и включвайки го в готвенето, можете да накарате Вашето дете да се интересува от храната. Това може да го накара да започне да приема широката гама от хранителни вещества, необходими за здравословно му развитие.

Хранете се в компанията на Вашето малко дете колкото се може, по-често. Децата се учат чрез примери, така че, ако Ви видят да консумирате разнообразни храни е по-вероятно да го направят и те самите. Също така е доказано, че децата, които се хранят в компанията на семействата си, вероятно ще консумират по-широк спектър от храни и са склонни да имат по-голям прием на хранителни вещества1. Може да не успеете да ядете заедно при всяко хранене, но нека семейното събиране на масата бъде приоритет толкова често, колкото може.

Малките деца се нуждаят от голямо разнообразие от хранителни вещества за здравословен растеж. Поддържането на разнообразното меню ще осигури необходимия им прием и храната няма да им омръзва.

Рутина: Ключов елемент за хранене на малки деца

Повечето малки деца свикват с рутината и се чувстват сигурни. Придържането към редовния график на хранения и леки закуски може да им помогне за развитието им. Само не забравяйте, че Вашето дете може да не Ви съдейства, ако е уморено или гладно, така че планирайте храненията да бъдат много време преди дрямка или лягане.

Освен трите редовни хранения, детето Ви вероятно ще се нуждае от две или три малки закуски през деня. Здравословните варианти включват оризовки, зеленчукови пръчици, плодове, кубчета кашкавал, кисело мляко или малък сандвич.

cut up apples 1

Важно е да поддържате детето си добре хидратирано, но твърде много напитки могат да го заситят и да не остане много място за храна. Най-добрата напитка за между храненията е водата. Ако решите да им дадете сок, уверете се, че е добре разреден и го предлагайте само по време на хранене.

Идеи как да направиш по-забавно времето за хранене на малките деца

Ако Вашето дете е ангажирано с нещо и е щастливо, е доста по-вероятно да изяде храната в чинията си. Опитайте тези идеи, за да направите семейните ястия весели и интересни:

  • Сервирайте храна в интересни форми и размери, за да поощрите играта. Използвайте формички за бисквитки, за да изрежете сандвичи с форма на звезда, сърце или животно. Тестените спирали или букви от азбуката могат да го развеселят.
  • Подредете храната в чинията на Вашето дете във формата на забавно лице или оформете като дума. Парчетата броколи и карфиол наподобяват малки дървета и могат да бъдат превърнати в „забавна гора“. Друго, което можете да направите е вътрешен пикник на пода с килим и лека закуска.
  • Опитайте се да бъдете спокойни за бъркотията. Вашето дете вероятно ще яде повече, ако му е позволено да се храни само. Нека изразя себе си, използвайки хумус като боя и морковена пръчка като четка, а Вие го насърчавате докато се храни да украсява своята чиния.
  • Дайте на малкото си дете шанса да реши кога се е нахранило. Предложете знак или специална рима, които да използва, когато приключи. То само ще знае кога е сито и кога е гладно, като приемът му на храна трябва да е изравнен през целия ден.

Насърчавайте ги в моментите, когато изразят желание

Включването на Вашето дете в процеса на пазаруване, готвене и избор на това, което иска да яде, му дава шанс да се изразява – нещо, което е много важно на тази възраст.

Супермаркетът може да бъде място за учене и изследване: помолете го да посочи плодове и зеленчуци, които познава и го похвалете, когато се справи. Не забравяйте да му напомните по време на хранене, че се храни с плодовете или зеленчуците, за които толкова умно се е сетило.

Предоставянето на детето на собствена посуда в кухнята може да го държи заинтересовано; подходящ за възрасттаму нож и цветна дъска за рязане са добри предмети, с които можете да започнете.

Ако е достатъчно голямо, му позволете да Ви помогне да приготвите храната за семейната трапеза, като му дадете нож за малки деца, с който да нареже примерно зеленчуците. Ако е твърде малко, за да се занимава изцяло с готвенето, сложете го да седне, за да може да слуша от детския стол, докато му обяснявате това, което правите.

Малките деца се радват да им се дава възможност да вземат решения, така че ги помолете да изберат кои зеленчуци биха искали да присъстват в храната им или им дайте избор от напитки между, които да избират. Само не забравяйте да улесните избора им, тъй като уменията за вземане на решения на тази възраст все още са ограничени. Например, предлагайте вариант сирене или шунка в сандвича, или ябълка или банан за десерт. С напредването на възрастта те могат да Ви помогнат да подредите масата или да носят отговорност, като например уведомяване на останалите от семейството, че е време за вечеря.

Следващи стъпки

Позволете на Вашето дете да помогне да създаде следните храни, за да предизвика както интереса си, така и надяваме се и апетита:

  • Цветна зеленчукова салата
  • Домашни пици
  • Плодова салата
  • Шишчета с различни зеленчуци (трябва да им се помогне, за да се избегне нараняване)

1. Hamilton SK & Wilson JH (2009) Family mealtimes – worth the effort. ICAN: Infant, Child, & Adolescent Nutrition 1: 346-350

Последен преглед: 27-ми август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x