Седмици 1-4 от бременността:
Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до четвърта седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 1 (Тримесечие 1)

foetus icon

Развитие на бебето от 1-ва до 4-та седмица на бременността

През първите 90 часа след оплождането, клетките се делят и умножават, струпвайки се на малка купчинка.

pregnancy icon

Плацента

Научете за ролята на плацентата.

orange icon

Витамин C

Открийте как витамин C поддържа живота ни.

Развитие на бебето от 1-ва до 4-та седмица

pregnancy weeks 1-4

Колко е голямо е бебето? Как изглежда то?

На този етап няма много какво да се види. Вашета опледана яйцеклетка се нарича зигота1. През 90-те часа след оплождането клетките се делят и умножават, струпвайки се на малка купчинка, която ще се придвижи от фалопиевите тръби до матката. След четири седмици плодът ще бъде с размерите на маково семе и ще бъде защитен с околоплодно сакче. То е пълно с мека течност и е прикрепено към малко жълтъчно мехурче, съдържащо хранителни вещества. Външният слой ще се превърне в плацента, осигурявайки на Вашето бебе кислород и храна2.

Около 6 до 10 дни след овулацията може да забележите леко зацапване от кръв, докато купчинката клетки, наричани вече бластоцист, се прикрепя към стената на утробата Ви

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Ранна фаза на бременноста

Промени в тялото

woman forgetfulness

Едва ли ще изглеждате бременна – ­на повечето майки, бременни за първи път, започва да им личи чак към 12-та седмица. Малко вероятно е да усещате чувството, че сте бременна, но това ще се промени, когато „хормонът на бременността“ – човешкият хормон гонадотропин2 стане активен. След всичко това във Вас започва да расте един нов орган – плацентата.

До 4-та седмица на бременността Вашето бебе ще се храни от едно малко жълтъчно мехурче, което ще бъде заменено от плацентата2. Този нов орган доставя на бебето кислород и хранителни вещества, необходими за растежа и развитието му. Също така, той предава и антитела на Вашето бебе, които през цялата бременност3 го предпазват от инфекции.

Друга функция на плацентата е производството на хормони3. Тези хормони помагат на Вашето бебе да расте и да се развива като същевременно подкрепят Вашите собствени физически промени. Например, прогестеронът и релаксинът имат релаксиращ ефект върху мускулите Ви, позволявайки на матката да се адаптира и да направи място за Вашето растящо бебе4.

Симптоми при бременност през 1-ва до 4-та седмица5

Ранните симптоми при бременност могат да бъдат съвсем леки и понякога да липсват. Въпреки това е възможно да изпитате някои от следните промени:

  • Пропуснат цикъл
  • По-често ходене по малка нужда
  • Метален вкус в устата
  • Промяна на вкусовите усещания
  • Сутрешно гадене
  • Млечно бяло течение от влагалището (напълно нормално)

Витамин C

Витамин С е жизненоважно хранително вещество през първите 4 седмици от бременността. Играе важна роля за поддържането на клетките здрави и допринася за нормалната функция на колагена. Колагенът осигурява здравина и необходимата структура на тъкани и органи като кожата, кръвоносните съдове и хрущялите6. Той е един от градивните елементи на бързо растящата плацента.

Витамин С поддържа имунната система, като поддържа клетките здрави и помага на раните да зарастват6.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН C

Спонсорирано от Nutricia

Витамин С е необходим за производството на колаген, една от съставките, които подпомагат нормалния растеж, здравината на костите и заздравяването на раните. Той помага за усвояването и натрупването на желязо за бъдеща употреба, което ще помогне на Вашето бебе за неговите когнитивни умения и растеж през първите шест месеца от живота му7

Витамин С подпомага усвояването на „не-hem“ желязо (желязо, намиращо се в растения като спанак, броколи и ягоди) в кръвоносната система8. Желязото е ключов компонент на кръвта, помага за транспортирането на кислород в тялото Ви9 и до Вашето бебе. Здравословното снабдяване с този минерал е от съществено значение за нормалната когнитивна функция на Вашето бебе.

Препоръчителната доза на витамин С по време на бременност е 40 мг на ден и 50 мг на ден през последния триместър10. При кърмене се препоръчва увеличаване до 70 мг на ден10 Витамин С се разтваря във вода и не се натрупва в тялото, така че дневният прием по време на бременност е от съществено значение. За щастие, можете да се сдобиете с целия витамин С, от който се нуждаете, за да поддържате себе си и своето бебе като спазвате добре балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци11.

Храни, които да избягвате по време на бременност

Няма конкретни храни, които да избягвате през отделните седмици, но по време на цялата бременност е разумно да пропуснете следното:

banned number 1

Сурови и недопечени меса

banned number 2

Непастьоризирано мляко и млечни продукти

banned number 3

Черен дроб и прекомерна консумация на храни с високо съдържание на витамин А

weight gain icon

Колко килограма е нормално да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе12

Дата на последна редакция: 3-ти Декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава