Седмица 9 от бременносттаПризнаци на бременност и развитие на бебето 

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до девета седма, колко месеца са?

calendar icon circle
Месец 2 (Триместър 1)
foetus icon

Развитие на бебето през 9-та седмица на бременността 

Мускулите и костите на Вашето бебе продължават да се развиват. 

pregnancy icon

Безопасност на храните 

По време на бременността сте по-уязвима към инфекции, което превръща хигиената на хранене в основен приоритет. 

fish icon 2

Витамин D 

Научете как да подкрепяте развитието на Вашето бебе със здравословни дози Витамин D .

Развитие на бебето през седмица 9

foetus pregnancy week 9

Как изглежда бебето ми? И колко е голямо вече то?

По време на 9-я месец, устата и езикът на Вашето бебе вече се формират и налице са вкусовите му рецептори1. Варира между 2-3 см дължина, грубо с размера на черешка. На този етап, очите на бебето започват да се различават. 

 Носът му  също придобива отличителна форма2

Основните органи на Вашето бебе, включително неговият мозък, сърце, бели дробове и бъбреци продължават да се развиват. Все още е рано да се види пола му чрез ултразвук, но може да забележите леките движения на бебето3 – знак, че мускулите му започват да се образуват4. Лекуващият Ви лекар също ще може да чуе ускореният тон на сърчицето, посредством доплеров апарат (ултразвук), поставен на корема Ви4

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност в седмица 9 (първи триместър) 

Какво се случва в тялото ми? 

Въпреки, че е обичайно да сте подута в 9-а седмица, малко вероятно е да изглеждате бременна или да имате коремче. 

Ранни симптоми на бременност в седмица 95 

sleeping woman sofa close up

Ранните симптоми на бременността са инвидуални и могат да бъдат различни при всяка жена. В седмица 9, може да изпитате някой от следните признаци, или въобще да нямате симптоми: 

doctor visit

Време е да го обявим официално 

Ако не сте посетили личния си лекар или не сте се консултирали със здравен работник, откакто сте бременна, седмица 9 е подходящ момент да насрочите час при гинеколог. Ако сте взели решение да не споделяте все още с Ваши близки предстоящото събитие, срещата с гинеколог би могла да предостави възможността да говорите за пренатално си здраве в детайли и да Ви накара да почувствате бременността си още по-реална. 

Безопасно хранене за добро здраве

По време на бременност, имунната Ви система е естествено потисната, за да позволи на тялото Ви да приеме плода11. Това може да Ви направи по-уязвими към инфекция, така че е важно да се вземат допълнителни мерки при приготвянето на храна и спазването на лична хигиена.

Следните храни могат да причинят хранително отравяне, така че е най-добре да ги избявате. Ако нещо Ви усъмни, Ви съветваме да бъдете предпазливи и да го изхвърлете. 

banned number 1

Сурови или полусурови яйца, които не са маркирани, както и ястия, приготвени с такива, като домашна майонеза, някои видове сладолед и домашни кремове.

banned number 2

Сурови или полусурови меса, риба и пиле. 

banned number 3

Стек тартар, суши и други храни, които съдържат сурово месо и риба.

banned number 4

Непастьоризирано мляко, сирене или кисело мляко. 

Пакетираните храни обикновено са приготвени от пастьоризирани млечни продукти, но проверете етикета, за да се уверите. Също така е препоръчително да прочетете кои други храни е добре да избягвате по време на бременност.

Витамин D

Препоръчително е да приемате 10 микрограма витамин D всеки ден през бременността12.

Витамин D присъства в определени храни, като яйца и мазна риба. Но най-добрият начин да се уверите, че получавате достатъчно, е да го вземете като 10 мгр добавка. Някои пренатални мултивитамини съдържат това количество, но може да изберете да вземате отделна витамин D добавка.

eggs in box

Можете също така да повишите приема на витамин D, като включите следните храни в диетата си: 

  • Мазна риба, включително херинга, скумрия, сардини, сьомга, пъстърва (ограничете приема на 2 порции седмично). 
  • Яйца – жълтъкът съдържа витамин D.
  • Подсилени храни – някои марки мляко и зърнени закуски имат добавен витамин D.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН D

Спонсорирано от Nutricia

Витамин D  представлява съществена част от Вашата здравословна диета през бременността. Той играе жизненоважна подкрепяща роля в растежа и развитието на костите на Вашето бебе, чрез регулиране на нивата на калций и фосфат в тялото му14. Адекватнният прием на витамин D намалява риска от недостиг на витамин D на Вашето бебе. 

Както подпомага костното развитие на бебето Ви по време на бременността, витамин D, който косумирате сега, помага за изграждането на личния резерв на Вашето бебе, на който то ще разчита през първите няколко месеца от живота си15

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе13

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна ревизия: 23-ти октомври 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава