Седмица 8 от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност в 8 седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 2 (Триместър 1)

foetus icon

Развитието на бебето през 8-ма седмица от бременността

Чертите на Вашето бебе стават по-дефинирани.

pregnancy icon

Сутрешно гадене

Как да облекчим сутрешно гадене, което вече може да е започнало.

chicken icon

Цинк

Открийте как цинкът може да подпомогне клетките на Вашето бебе и от кои храни можете да си го набавите.

Развитието на бебето през 8-ма седмица от бременността

foetus pregnancy week 8

Как изглежда моето бебе? И колко голямо е то?

Докато сте бременна в седмица 8, Вашето бебе е голямо около 1.6 см1. На този етап, неговата новосформирана челюстна кост дава по-голяма дефиниция на малката му уста и върхът на носа му вече се вижда с две отделни ноздри2.

Вътрешно хрущялът се заменя с костни клетки и стави2, а краката порастват по-дълги, но въпреки това е още рано да се видят коленете или долната част на краката3.

В седмица 8 бебето Ви се нарича с медицинския термин „плод“, което от латински се превежда като малко дете или потомство.

Невероятно как то вече започва да прави малки резки движения, щом мускулите му започват да функционират. Ще минат няколко седмици преди да забележите, че ще е достатъчно силно2.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Бременност през седмица 8 (първо тримесечие)

pregancy bump 8 weeks

Промени в тялото

По време на седмица 8, можете да започнете да забелязвате първи признаци на уголемяване на Вашия корем, но това не се случва при всеки.

Признаците на ранна бременност през седмица 83

Ранните признаци на бременност варират различно при всеки. По време на седмица 9 може да изпитате някой от следните признаци на бременност или нито един:

Чувство на тревожност?

Сутрешното гадене засяга от две до три жени по време на бременност. То може да настъпи по всяко време на денонощието и обикновенно е най-неприятно по време на седмица 8. От седмица 16 до седмица 209 повечето майки чувстват облекчение, усещайки как симптомите избледняват.

Някой бъдещи майки изпитват сутрешно гадене след първото тримесечие и тревожността може да продължи по време на цялата бременност.

Заслужава си да се запомни, че гаденето обикновенно е признак на здравословна бременност.

Опитайте тези предложения, за да облекчите симптомите си9:

health icon 1

Осигурете си добър нощен сън и достатъчно почивка през деня.

health icon 2

Хапнете сух крекер, препечен хляб или обикновенна бисквитка след като станете от леглото.

health icon 3

Хапвайте често и на малки порции.

health icon 4

Пийте много течности.

health icon 5

Ако пиенето на много течности Ви се вижда непосилно, приемайте течности на малки глътки, за да се поддържате хидратирани.

health icon 6

Включете джинджифил в диетата си като например прясно сварен чай или безалкохолна джинджифилова бира.

health icon 7

Опитайте ленти за намаляване чувството на отпадналост. Те се носят на китката и се поставят така, че да притискат акупунктурна точка, като влияят на усещането за световъртвеж и отпадналост.

Имайте предвид, че тялото Ви може да реагира по различен начин през различните дни. Продължавайте да експериментиране и ако забележите, че не се храните и не пиете достатъчено поради гадене, уведомете Вашия акушер-генеколог или лекуващ лекар.

Запасете се с Цинк

Цинкът има важна роля по време на Вашата бременност. Опитайте се да включвате следните храни в диетата си, за да увеличите приема му:

  • Зърнени храни обогатени с Цинк
  • Червено месо като телешко или агнешко
  • Месо от домашни птици, особено пилешко
  • Пълнозърнест хляб и зърнени храни
  • Ядки
  • Мляко, сирене и яйца

Науката зад Цинка

ЦИНК

Спонсорирано от Nutricia

Цинкът поддържа тялото на клетъчно ниво, като играе роля в изграждането, разделянето и защитата на клетките, както и за нормалното фукциониране на имунната система и зрението. Също така допринася и за нормалното когнитивно развитие, репродукцията, плодовитостта и здравината на костите10. Здравословната диета би могла да Ви набави необходимите количества11. Повечето мултивитамини съдържат високи нива на цинк, но е разумно да се ядат и храни богати на цинк. Референтният прием на хранителни вещества на цинк за жени в репродуктивна възраст е 7 мг на ден12.

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе13

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна редакция: 23-ти септември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава