Седмица от бременносттаПризнаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до седма седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 2 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 7-мата седмица на бременността 

Появяват се наченки на ръце и започват да се оформят плоски, подобни на гребло ръчички¹.

fish icon 2

Йод 

Открийте защо може би е добра идея да започнете ежедневен прием на Йод под формата на добавка2 . 

pregnancy icon

Хранете се добре 

Захранвайте бъдещето на Вашето бебе със здравословна, балансирана диета, подходяща за бременни .

Развитие на бебето през седмица 7 

foetus pregnancy week 7

Как изглежда моето бебе? И колко голямо е то?

В седмица 7 от бремеността размерите на Вашето бебе са между 4 мм1 и 10 мм2 и то е приблизително с големината на боровинка. То все повече добива вид на бебе, като наченките на ръце се издължават и се оформят плоски, подобни на гребло ръчички2

На този етап главата на Вашето бебе расте по-бързо от тялото му, отражение на бързия и интензивен растеж на мозъка2. Сърцето му също се развива и вече са се отделили дясна и лява камера. В същото време в белите дробове започват да се образуват въздушни проходи, които по-късно ще се развият в по-сложна мрежа от бронхи3. 

Ако успеете да видите лицето на Вашето бебе, ще забележите две малки ноздри. Устата също се оформя, като се появяват устни, език и наченки на зъби1. Междувременно, структурите на очите и вътрешното ухо продължават да се развиват, въпреки че ще мине известно време, преди да започнат истински да функционират2. 

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Бременност през седмица 7 (първи триместър) 

Какво се случва в моето тяло? 

Въпреки, че е обичайно да се чувствате леко подути през седмица 7 на бременността, едва ли ще изглеждате бременна или ще видите някакви признаци на подутина.  

Ранни симптоми на бременност през седмица 74 

hyperemesis gravidarum

Ранните симптоми на бременност могат да бъдат различни при всяка жена. В 7-та седмица може да изпитате някой от следните признаци за бременност или да нямате никакви симптоми:

Йод

Йодът е микроелемент, намиращ се в храни като риба, мляко и сирене и е важен за здравословното развитие на мозъка10. Въпреки, че присъства в много храни, научно проучване е установило, чe йодният дефицит е проблем за цялостното здравословно състояние11.

Ако не сте сигурни, че получавате достатъчно количество йод, посъветвайте се с личния си лекар или гинеколог за прием на йодна добавка.

blackberry raspberry yoghurt pots

Замяната на обикновената сол с йодирана е чудесен начин да увеличите приема на йод. Можете също така да повишите нивата на йод, като включите следните храни в диетата си12,13

  • Риба Треска 
  • Скариди и други морски дарове, безопасни за бременност (уверете се, че са сготвени)
  • Мляко
  • Кисело мляко 
  • Морски водорасли 

НАУКАТА ЗАД

ЙОДА

Спонсорирано от Nutricia

Йодът помага за образуването на хормони, произвеждани от щитовидната жлеза14. Тези хормони помагат за регулиране на метаболизма и поддържане здравето на клетките15. Доказано е също, че йодът допринася за нормалната когнитивна функция14. Някои научни изследвания карат експертите да смятат, че йодът може да се окаже по-важен по време на бременността, отколкото се смяташе досега.

Настоящият препоръчителен дневен прием (RNI) на йод за жени на възраст между 19 и 50 години е 0,14 мг16. Препоръчителният прием по време на бременността ще подпомогне нормалния растеж на Вашето бебе и ще Ви помогне да регулирате хормоните на щитовидната жлеза.

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе17

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна редакция: 23-ти декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Хиперемезис гравидарум (ексцесивно повръщане по време на бременността)

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава