Седмица 6 от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до шеста седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 2 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 6-тата седмица на бременността

Нервната тръба на Вашето бебе се затваря¹ и сърцето му изпомпва кръв около телцето му, което е с форма на попова лъжичка.

pregnancy icon

Фолиева киселина

Открийте защо фолиевата киселина е толкова важна в този момент.

salad icon

Сутрешно гадене

Научете как да облекчите неприятното сутрешно гадене, което може да е започнало.

Развитие на Бебето през 6-та седмица

foetus pregnancy week 6

Колко голямо е моето бебе? И как изглежда то?

Въпреки, че от върха на главата до задните части е само около 2–4 мм2, бебето Ви е пораснало значително на размер от миналата седмица. През тази 6-та седмица от бременността то има вид на попова лъжичка, но с развитието на малките пъпки, представляващи ръцете и краката му, това няма да продължи дълго3. Дори и след като крайниците се издължат, бебето Ви все още ще се измерва от главата до задните части, тъй като краката често са свити и трудни за измерване.

Сърцето на Вашето бебе, което е не по-голямо от маково семе3, сега бие с около 110 удара в минута, като в същото време започват да се формират наченки на храносмилателния тракт4.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Докато нервната тръба продължава да се развива, седмица 6 е подходящо време да проверите дали приемате основни хранителни вещества, като фолиева киселина.

Бременност през 6-тa седмица (първи триместър)

week 6 bump

Промени в тялото

Въпреки, че през 6-та седмица от бременността е обичайно стомахът Ви да е подут, малко е вероятно вече да изглеждате бременна или на коремчето Ви да личи, че е бременно.

Симптоми на бременност в 6-та седмица5

Ранните симптоми на бременност варират при различните жени. През 6-та седмица може да получите някой от следните признаци на бременност или изобщо да нямате симптоми:

Гади ли Ви се?

Хормоните на бременността се покачват до към 6-та седмица на бременността, което често може да доведе до гадене. Тези съвети могат да Ви помогнат да задържите гаденето под контрол:

health icon 1

Храненето често и по малко, може да Ви донесе известно облекчение.

health icon 2

Много жени споделят, че един сухар сутрин преди ставане от леглото може да помогне на стомаха да се успокои.

health icon 3

Някои бъдещи майки установяват, че джинджифилът помога за облекчаване на гаденето и повръщането, свързани с бременността11.

Дори и да не можете да приемате обичайното за Вас количество храна, опитайте се да се придържате към здравословна диета – тя ще даде на Вас и Вашето бебе хранителните вещества, от които и двамата се нуждаете.

Фолиева киселина

Естественият източник на фолиева киселина в храната се нарича фолат. Той присъства в зелени, листни зеленчуци, леща, нахут и боб, а фолиевата киселина също се добавя към някои хлябове и зърнени закуски. Но тъйкато на този етап от бременността Вашите нужди са толкова големи и е трудно да си набавите достатъчно количество само от източниците в храната, се препоръчва приемането на добавка.

Проверете дали Вашият пренатален мултивитаминен комплекс съдържа препоръчителните 400 мкг фолиева киселина, от които се нуждаете.

Ако установите, че сте бременна и не сте приемали добавки с фолиева киселина или пренатални мултивитамини, съдържащи фолиева киселина, не се притеснявайте: просто започнете да ги приемате веднага и продължете до 12-тата седмица.

НАУКАТА ЗАД

ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА

Спонсорирано от Nutricia

Това важно хранително вещество подпомага развитието на нервната тръба, която вече се затваря, за да формира гръбначния стълб и нервната система на Вашето бебе. Приемането на 400 микрограма (мкг) фолиева киселина, като добавка е най-добрият начин за намаляване на риска от дефекти на нервната тръба, като спина бифида1.

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе13

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна редакция: 23-ти Септември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Хиперемезис гравидарум (ексцесивно повръщане по време на бременността)

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.