Седмица 5 от бременността:
Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до пета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 2 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 5-та седмица на бременността

Жизненоважните органи на Вашето бебе се развиват бързо, включително и сърцето му¹.

pregnancy icon

Витамин A

Открийте ролята, която  
Витамин А играе при развитието на Вашето бебе.

carrot icon

Поддържане на здравето

Научете как безопасно да останете активни през цялата бременност.

Развитие на бебето през 5-та седмица

plod-bremennost-sedmitsa-6

Как изглежда моето бебе? И колко голямо е то?

През 5-та седмица от бременността, Вашето бебе, технически наречено ембрион, е дълго малко над 1 мм1 – това е приблизително колкото едно сусамово семе. Но неговият мозък, гръбначен мозък и кръвоносни съдове вече започват да се развиват, макар и на микроскопично ниво2. Кръвоносната му система също се развива и в края на 5-та седмица сърцето на Вашето бебе започва да бие1.

Междувременно започва да се формира пъпната връв, която ще доставя хранителни вещества на Вашето бебе2. Също така започва да се оформя и околоплодната торбичка, която скоро ще се напълни с бистра, бледа течност, която ще го обгърне3.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременността през 5-та седмица (първи триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Това може да е седмицата, в която ще разберете със сигурност, че сте бременна. Ако липсата на менструация или други симптоми, като напрегнати гърди и умора не са достатъчно убедителни за Вас, то през 5-та седмица нивата на хормоните Ви трябва да са достатъчно високи, за да може новината да се потвърди с домашен тест за бременност4.

Ранни симптоми на бременност в 5-та седмица5

tired woman sleeping

Ранните симптоми на бременност могат да бъдат различни при всяка жена. В 5-та седмица може да изпитате някой от следните признаци за бременност или да нямате никакви симптоми:

Витамин A

Здравословният и балансиран начин на хранене може да осигури количеството витамин А, от който се нуждае Вашето бебе.

Важно за Вас би било да не получавате твърде много от това жизненоважно хранително вещество, което в големи количества, обаче, може да причини проблеми с развитието на Вашето неродено бебе.11,12

yoghurt with fruit and berries

Най-добре е да се храните балансирано, включвайки следните източници на витамин А:

  • Сирене
  • Някои видове кисели млека (тези с по-високо съдържание на мазнини)
  • Яйца
  • Подсилени нискомаслени кремове за мазане
  • Зеленолистни зеленчуци, като къдраво зеле и спанак
  • Пъпеш, манго и кайсии
  • Оранжеви и жълти зеленчуци, включително моркови, чушки, сладки картофи и тиква

Трябва да се избягват най-богатите източници на витамин А, включително черен дроб, пастет от дроб и хранителни добавки, неспециално предназначени за бременни12. Ако приемате мултивитамини, преминете към добавки за бременни жени, които са съобразени с нуждите Ви и тези на Вашето бебе.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН A

Спонсорирано от Nutricia

Витамин A е от съществено значение за развитието на клетките, кожата, доброто зрение, имунната система и растежа на плода13. Наличен е под две форми: като ретинол от животинските продукти и от каротеноиди, група вещества, намиращи се в ярко оцветени плодове и зеленчуци, които тялото може да превърне във витамин А.

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе14

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна ревизия: 23ти Октомври 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава