40-та седмица от бременността

Бременност от първа до четиридесета седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 9 (Триместър 3)

Всички ползи…

До бременността ти в 40-та седмица, бебето е напълно развито и готово за раждане. Неговото хранене ще зависи от Вашият личен режим на хранене, като чрез кърмата ще достига и до него, така че е важно да се поддържат здравословни хранителни навици, които са изключително важни по време на бременността. Научете защо храни, богати на ДПНМК (дълговерижни полиненаситеми мастни киселини) са съществена част от здравословното хранене и как да ги получите.

plod bremennost sedmica 40

Развитието на Вашето бебе през 40-тата седмица от бременността

Седмица 40: Готови ли сте да му кажете Здравей?

През последните 40 седмици, Вашето бебе е пораснало от една клетка до добре развита, уникална и красива малка личност с огромен потенциал.

При раждането, бебето вече разпознава гласа Ви..

Когато се роди, Вашето бебе ще бъде голямо около 37 см от главата до пети1  и ще тежи около средната стойност от 3500гр , като 15% от нея ще е съставена от мазнина1. Над 70 рефлекса1 вече функционират и реагират, и Вашето бебе вече е способно да разпознае гласа Ви от месеците, през които го е слушало в утробата Ви1.

Плацентата ще се откъсне от матката, тъй като бебето Ви се ражда. Често се нуждае от сравнително нежен тласък, който да ѝ помогне да излезе след бебето. Работата на този месест, овален орган и пъпната връв скоро ще е приключила, защото бебето Ви ще може да диша самостоятелно 1. Ако бебето не показва признаци на желание да се появи на света, опитайте се да не се обезкуражавате. Приблизително 50% от бременностите продължават повече от 40 седмици. Много медицински специалисти ще допуснат да продължи до 42 седмици, ако имате нормална, здравословна бременност2.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

ДВПНМК: Подкрепа за мозъка и очното развитие на Вашето бебе

Дълговерижни полиненаситени мастни киселини (познати като ДВПНМК) са група мазнини, които се срещат в някои храни. Съществуват редица различни ДВПНМК, като най-разпознаваемите са AA (Омега 6) и DHA (Омега 3), които тялото Ви предава на Вашето бебе по време на бременността и на кърменето, чрез кърмата Ви.

DHA по-специално подкрепя здравословното развитие на мозъка на Вашето бебе по време на бременност. Дори след бременността, DHA продължава да допринася за здравословното развитие на мозъка и очите при кърмачетата през първата година3.

Тялото ви осигурява ДВПМК през кърмата, така че е важно да ги включите в хранителният си режим си по време на кърмене.

Когато кърмите, трябва да се опитате да включите допълнителна дневна доза от 200mg DHA3. Мазната риба като скумрия, сардини, прясна риба тон и сьомга е добър източник на DHA. Можете да продължите да се наслаждавате на до две порции седмично, когато кърмите, което трябва да осигури достатъчно DHA, за да отговори на нуждите Ви.

Ако не Ви допада идеята за ядене на мазна риба, не забравяйте да включите някои други източници на Омега 3 мазнини в хранителния си рехим, като ядки, семена, тъмно зелени зеленчуци, рапично масло, пълнозърнести зърнени храни и соеви продукти4. Докато тези храни осигуряват Омега 3 мазнини, тялото Ви не е много ефективно при превръщането им в DHA4.

DHA добавките са широко достъпни, но е добре да говорите с лекар, който следи здравословното Ви състояние, за да проверите дали е необходимо да приемате.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Опитайте тези богати на Омега 3 закуски и малки ястия:

  • Скумрия върху филика пълнозърнест тост
  • Сьомга на скара със задушени зеленчуци
  • Рибни кюфтенца
  • Купа пълнозърнеста закуска
  • Шепа ядки и семена

Last reviewed: 9th September 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава