39-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и девета седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 9 (Триместър 3)

Кърмата като „Течно злато“

Когато сте бременна в 39-та седмица, бебето Ви вероятно е заело позиция с главата надолу, готова за раждане. Не след дълго ще се срещнете с него лице в лице и ще започнете заедно първите стъпки в кърменето. Научете защо кърмата е най-добрият източник на хранителни вещества за Вашето бебе и как да подкрепите Вашето собствено здраве и развитието на Вашето бебе със здравословна, добре балансирана диета за кърмене.

plod bremennost sedmica 39

Развитието на Вашето бебе през 39-тата седмица от бременността

Подготовка за живот извън утробата през седмица 39

Остава само около една седмица до термина, бебето Ви сега е приблизително 35см от глава до пети и тежи грубо около 3,1кг1. Размерите и теглото могат да варират, все пак това е средна стойност. Пъпната връв, която свързва Вашето бебе с животоподдържащата плацента, също е нараснала и сега измерва около 51 см1.

Бебетата се раждат с 300 кости, някои от които естествено ще се сливат заедно, докато растат.

Частите на тялото на бебето Ви вече са на мястото си и интересно, при раждането бебето Ви ще има повече на брой кости от Вас. Новородените имат общо 300 кости и тъй като те растат, някои от тях ще се сливат заедно, така че когато са възрастни, те ще имат само 2061.

По-забележим аспект на тялото на Вашето бебе при раждането е потенциалното подуване на гърдите им (ако е момиче) и на гениталиите, особено при момченцата. Това се дължи на хормоните на бременността и всяко подуване трябва да изчезне скоро след раждането1.

Мозъкът на Вашето бебе продължава да се развива бързо на този етап и подобно тялото му, ще продължи да се развива и да расте в детството и след това2.

Кърма: Комплексна подкрепа за развитието на Вашето бебе

Въпреки че голяма част от вниманието ви в момента може да е върху раждането и срещата с Вашето бебе, не след дълго ще се наложи да обърнете внимание на кърменето.

Кърмата е уникална за Вас и Вашето бебе. Та е предназначена да го подпомага от първия ден с балансирана комбинация от необходимата храна, включително: въглехидрати, протеини, мазнини, включително ДПМ (дълговерижни полиненаситени мазнини), нуклеотиди, пребиотици, витамини, минерали и антитела.

Вашата кърма е най-добрият източник на храна за Вашето бебе, като перфектно отговаря на неговите индивидуални нужди.

Това сложно вещество ще се адаптира към нуждите на Вашето бебе, докато то расте, допринасяйки за неговото непрекъснато развитие.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

В перспектива за Вашата диета за кърмене

Здравата, добре балансирана диета по време на кърмене, подкрепя Вас и Вашето бебе. Храненето с разнообразни пресни, питателни, минимално обработени храни от всички основни хранителни групи ще спомогне да поддържате постоянен приток на мляко, което доставя широк спектър от хранителни вещества, нужни на Вашето бебе за оптимално развитие.

Когато кърмите, се стремете да включите следните като част от Вашата здравословна диета за кърмене3:

 • Разнообразие от най-малко пет порции плодове и зеленчуци всеки ден
 • Изобилие от храни  със съдържание на нишесте като хляб, макаронени изделия, ориз и картофи (изберете пълнозърнести, когато е възможно)
 • Протеин от постно месо, птици, риба, яйца, боб, варива и ядки
 • Най-малко две порции риба седмично, включително мазна риба
 • Млечни храни като мляко, сирене и кисело мляко

Сред многобройните си предимства, майчиното мляко носи вкуса на храните, част от Вашата диета, което може да насърчи привикването към различни храни от бебето, когато то се захранва с твърда храна4. Така че, ако имате здравословна, добре балансирана диета, вероятно Вашето бебе също ще има такава5.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Добавете следните храни към Вашия списък за бързо похапване, които са идеални за последните седмици на бременността и ранните дни на кърмене:

 • Слънчоглед и тиквени семки
 • Пълнозърнести питки
 • Пълнозърнести овесени закуски
 • Кисело мляко и млечни напитки
 • Сушени плодове, като кайсии, смокини и сушени сини сливи
 • Похапвайте си порции от любимите Ви зеленчуци, например моркови, краставици, чери домати

Последен преглед: 9-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава