38-ма седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и осма седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 9 (Триместър 3)

Наближаване на раждането

IПрез 38 седмица от бременността бебето Ви тежи около 3 кг. Повечето бебета се придвижват по-ниско в корема – процес, наречен „ангажиране“ или „изсветляване“, което означава, че раждането вероятно наближава. Прочетете нашите предложения за здравословни закуски за раждане, които да включите в багажа си за болницата. Тези закуски ще осигурят хранителен запас, който ще бъде от полза както за Вас, така и за Вашето бебе.

plod bremennost sedmica 38

Развитието на Вашето бебе през 38-мата седмица от бременността

Дишането е по-лесно през седмица 38 от бременността

В 38-та седмица на бременността, Вашето бебе е вече напълно развито. Възможно е дори да се е преместило по-надолу в корема Ви, процес, известен като ангажиране или изсветляване. Това понякога се вижда при забележима промяна на Вашия корем, въпреки че за някои бъдещи майки това се случва само в началото на раждането1.

В този период, бебето Ви вече е изгубило по-голямата част от ланугото, мекото пухкаво окосмяване, което ги е предпазвало през по-голямата част от бременността. Някои бебета се раждат с малки петна от него, които постепенно изчезват през първите няколко дни и седмици1.

През 38-та седмица бебето Ви все още може да има малки петна от лануго по тялото си, но по-голямата част от него вече е изчезнала.

Друг начин, по който тялото на Вашето бебе се подготвя за живот след раждането, е като произвежда повече сърфактант в белите дробове. Това вещество спира въздушните торбички в белите дробове да се слепват, докато преминават от поемане на околоплодна течност към вдишване на въздух3.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Хранене по време на раждане: Енергия

С предстоящата поява на Вашето бебе, седмица 38 е времето, в което да подредите багажа си за болницата. Освен лични и практични предмети, полезно е да избирате и разнообразни хранителни закуски, ако имате нужда от допълнителна енергия по всяко време на раждането.

Всяка закуска, която не ядете по време на раждането, ще бъде добре дошла храна след появяването на Вашето бебе.

Вероятно няма да желаете да приемете голямо количество храна, но една или две хапки от богата на хранителни вещества закуска може да Ви помогне при процеса на раждане. Опаковайте няколко вида различни храни, тъй като може да изпитате нужда от различни групи хранителни вещества.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Опаковайте здравословни, енергийни закуски, които ще Ви осигурят енергия по време на раждането и ще подпомогнат тялото и бебето Ви, когато дойде момента да преминете към кърмене:

  • Банани
  • Кайсии, стафиди и други сушени плодове
  • Свеж плод
  • Зърнени бисквити
  • Овесени барчета
  • Ядки

Не забравяйте да приготвите в багажа си и някои напитки, за да останете добре хидратирани. Някои жени намират спортните напитки за полезни, както вода или плодов сок в бутилка.

Последен преглед: 9-ти Септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.