37-ма седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и седма седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 9 (Триместър 3)

Близо до щастливото събитие

Бебето Ви навлиза в края на термина в седмица 37 от бременноста Ви и поради това, че вече са толкова големи, Вие ще чувствате отвътре дори и най-малките им движения. С наближаването на момента на раждането, важно е да поддържате балансирана диета, да сте сигурни, че приемате достатъчно хранителни вечества като калций, който също е много важен при кърменето.

plod bremennost sedmica 37

Развитието на Вашето бебе през 37-мата седмица от бременността

Достигане на края на термина в седмица 37

До момента, в който стигнете седмица 37 от бременността, Вашето бебе вече е напълно развито и се счита достигнало края на термина1. Няма причина да отлагате раждането, ако то вече е започнало в тази фаза – Вашето бебе е готово за външния свят2.

През 37-мата седмица Вашето бебе е напълно развито и се счита за доносено

Вече са достигнали тегло от около 3 кг и размер от около 34 см от темето до задните части, и най-вероятно са разположени с главата надолу и са готови за раждането. Когато се придвижват по-надолу в корема Ви и не оказват толкова напрежение върху ребрата Ви, може да започнете да се чувствате по-удобно1.

Храносмилателната система на Вашето бебе вече е готова да обработва майчино мляко и да отделя преработената материя. Първото ако ще съдържа отпадъчната материя, която се е натрупвала по време на бременността, и това ще е лепкава субстанция наречена мекониум. Тя ще е зелена на цвят и може да съдържа някои фини косъмчета, които са служили като допълнителен изолационен слой на тялото на бебето по време на бременността. По-голямата част от това лануго вече ще е паднало от кожата им, макар че някои бебета се раждат с малки зони, на които все още не е паднало1.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Калций за Вас и за Вашето бебе

Калция е основен елемент за изграждането на здрави кости и зъби3; за поддържането на функцията на мускулите и за спомагане на съсирването на кръвта; и за поддържане на функцията на нервната система3.

Това е важен минерал за развитието на костите на Вашето бебе повреме на бременността и поради факта, че Вашето бебе ще си набавя всички хранителни вещества чрез кърмата, Вие трябва да сте сигурни, че ще поемате голямо количество богата на калций храна, докато кърмите.

Всъщност, Вашата дневната нужда от калций по време на кърменето ще се увеличи с 550 мг, отколото по време на бременността4.

поради факта, че Вашето бебе ще си набавя всички хранителни вещества чрез кърмата, Вие трябва да сте сигурни, че ще поемате голямо количество богата на калций храна, докато кърмите.

Ако смятате, че в диетата Ви има ниско съдържание на калций, говорете със здравен работник, който да ви препоръча хранителни добавки с калций.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Използвайте това упътване за съдържанието на калций в определени храни за да изчислите дали проемате достатъчно калций всеки ден5.

ХранаСъдържане на Калций
200 мл полу-обезмаслено мляко230мг
30г сирене Чедър220мг
150г обикновено нискомаслено кисело мляко240мг
200мл обигатено с калций соево мляко180мг
2 сушени смокини100мг
6 бадема30мг
90г сготвен спанак160мг
1 топка млечен сладолед60мг
1 супена лъжица сусам80мг
2 сардини от консверва с костите270мг
2 филии бял хляб127мг
2 филии пълнозърнест хляб76мг

Последен преглед: 9-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава