36-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и шеста седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 8 (Триместър 3)

Пийте течности

Когато сте в 36-тата седмица от бременността, храносмилателната система на Вашето бебе е готова за кърма. Нарастващия Ви корем може да оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур на този етап, но все пак е важно да пиете достатъчно вода и да останете хидратирани. Научете колко трябва да се стремите да пиете всеки ден и как да разберете дали трябва да увеличите приема на течности.

plod bremennost sedmica 36

Развитието на Вашето бебе през 36-тата седмица от бременността

Готовност за дишане в 36-тата седмица

Измервайки около 33 см от главата до краката и тежайки около 2.7 килограма, все по-тесните участъци от тялото на Вашето бебе вероятно ще ограничат движението си донякъде на този етап. Но когато се движи, може да успеете да разпознаете стъпало, лакът или друга част от тялото му, докато се притиска към повърхността на корема Ви1

Въпреки, че няма определен брой движения, които трябва да изпитвате всеки ден, трябва да сте наясно със собствените поведенчески модели на Вашето бебе; може би те са по-активни, след като сте яли или когато седнете да си починете през нощта. Всяка бременност е различна, но ако забележите промяна в моделите на движение на бебето, уведомете акушер-гинеколога си или личния лекар.

Вашето бебе вече е готово да смила кърмата и да диша въздух.

Вашето бебе сега е добре подготвено за живота извън утробата. Цялото смучене, дишане и преглъщане на палеца, което е правило по време на бременността, е дало на мускулите и органите, участващи в храненето и храносмилането, добри практики за първото му хранене с кърма. На 36 седмици, Вашето бебе вече е готово да диша въздух, с напълно оформени бели дробове, като е подготвено да премине от прием на околоплодна течност към вдишване и издишване на въздух2.

Жизнената важност на водата: Натиска върху пикочния мехур по време на бременност

Поради новата позиция на Вашето бебе, пикочният Ви мехур ще бъде по-притиснат. Ето защо, от 36-та седмица може да почувствате нужда от по-често уриниране. Избягвайте изкушението да пиете по-малко, за да намалите количеството посещения до тоалетната, защото по време на бременност е особено важно да останете хидратирани.

Европейският орган за безопасност на храните заявява, че трябва да пиете 2,3 литра на ден (или 9-10 напитки от по 250 мл).

Можете да опитате да пиете по-малко течности преди лягане, за да избегнете смущения през нощта, но не забравяйте в този случай да се дехидратирате активно на следващия ден.

Европейският орган за безопасност на храните заявява, че трябва да пиете 2,3 литра на ден по време на бременноста3. Това представлява около 9-10 от по 250 мл напитки на ден. Това включва мляко, супа, плодови сокове и смутита, както и вода. Също така не забравяйте да пиете повече при горещо време или след физическа активност.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Защо е важно да останете хидратирани по време на бременност

Хората се състоят от около 60% вода и губят средно 2 литра течности на ден. За да избегнете дехидратация е важно да възстановите тази течност, като по този начин давате възможност на кръвта да пренася хранителни вещества в тялото и да се отървава ефективно от отпадъците.

Пиенето на достатъчно течности ще Ви помогне да поддържате пикочните си канали здрави, тъй като инфекциите на същите са по-често срещани по време на бременност.

Признаци на дехидратация

Ако почувствате някое от следните неща, може би сте дехидратирани5:

 • Чувствате жажда
 • Тъмна урина (по-малко от 3 или 4 пъти на ден)
 • Виене на свят или лека замаяност
 • Главоболие
 • Умора
 • Суха уста, устни и очи

За да се рехидратирате, пийте повече течности възможно по-начесто. Сладка напитка, като плодов сок може да помогне за заместване на изгубената захар, а солена закуска, като осолени ядки, може да помогне за възстановяване на изгубената сол6.

Неща, за които да помислите

 • Подгответе чантата си за болницата, ако планирате да раждате в болница или акушерско отделение
 • Пригответе предварително всички важни телефонни номера, които може да Ви потрябват при раждането (този на Вашата акушерка, болница, семейство и приятели)
 • Ако вече имате деца, направете план за това, кой би могъл да Ви помогне с грижите за тях, във Ваше отсъствие
 • Възможности за облекчаване на болката, включително неща, които можете да направите сами
 • Епидурална упойка: има ли странични ефекти?
 • Как да прикрепите бебето правилно към гърдите и да се чувствате удобно при кърмене
 • Как да се изкъпете бебето си безопасно

Последен преглед: 9 Септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава