35-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и пета седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 8 (Триместър 3)

Растеж на бебето

Вашето бебе е почти готово за раждане и расте бързо. Тялото Ви постоянно изисква повече, в 35-та седмица може да забележите, че сте склонна към запек. Обогатяването на балансираното хранене с повече фибри ще спомогне за поддържането на нормална функция на червата.

plod bremennost sedmica 35

Развитието на Вашето бебе през 35-тата седмица от бременността

Наближаване на раждането

До седмица 35 на бременността, Вашето бебе тежи приблизително 2,5кг1, въпреки че това е само прогноза. Бебетата варират значително по размер и тегло на този етап и дори ултразвукът може да даде само диапазон, а не точна цифра2.

Единственото сигурно нещо е, че Вашето растящо бебе сега има по-малко място да се движи. От свитата си фетална позиция с крака, опрени в гърдите им, то все още може да се гърчи и намества, а Вие може да забележите движенията му повърхността на корема си3.

Плацентата също е уголемена и сега тежи около 0,5кг. Това е повече от едина четвърт от теглото на бебето и приблизително една шеста от евентуалното му тегло при раждане4.

Вътрешно дробовете на бебето са напълно оформени и готови за дишане и централната му нервна система става все по- развита1. Сега, готова да засмуква храна5, храносмилателната система също е почти готова за живота извън утробата1.

До седмица 35 тялото Ви вече се подготвя да храни бебето Ви след раждането, като произвежда коластра.

Вашето тяло също се подготвя, като вече е вече започва да произвежда мляко. Може да забележите случайно изтичане на коластра – питателното първо мляко – от гърдите си, когато се наближавате датата за раждане5.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Жизнените влакна: Поддържане на здрава функция на червата

Вашето бебе става все по-голямо сега, когато сте бременна в 35-та седмица, както и може да забележите, че сте склонна към запек6.

Включването на храни, богати на фибри в диетата Ви, може да помогне за поддържане на здравата функция на червата, като различните видове фибри имат различни функции в храносмилателната система. Като основно правило, разтворимите влакна могат да се ферментират в червата, докато неразтворимите преминават цели . Постепенното увеличаване на приема на двата вида фибри ще спомогне за поддържане на здрава функция на червата до края на бременността.

Постепенното увеличаване на приема на двата вида фибри трябва да помогне за поддържане на здравата функция на червата по време на бременност.

Не забравяйте да пиете много вода и да се опитате да правите леки упражнения като ходене или йога. Някои добавки с желязо могат да причинят запек, така че ако приемате такъв, попитайте Вашия личен лекар дали това би било алтернатива, която можете да опитате6,7.

Следващи стъпки

Фибрите се намират само в храни, добити от растения. Разтворимите и неразтворимите влакна често се срещат в храни, така че яденето на различни храни, богати на фибри, ще осигури добър микс от двата вида.

Опитайте някои от следните заместители за богати на фибри храни, за да увеличите приема им:

  • Картофеното пюре- с печените картофи
  • Портокалов сок- с парченца портокал
  • Зеленчукова супа- зеленчуци и бобова супа
  • Пиле с къри и ориз- пилешко, леща с къри и кафяв ориз

Последен преглед: 8-ми август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава