34-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и четвърта седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 8 (Триместър 3)

Костите продължават да се втвърдяват през седмица 34

До седмица 34 на бременността си, Вашето растящо бебе е приблизително 2,2кг в тегло и 3см дължина от главата до пети1. Част от това допълнително тегло е идва костите му, които продължават да се втвърдяват. Изключение от това са костите в главата на бебето Ви: те ще останат меки и разделени по време на бременността, за да могат да се движат и да се адаптират безопасно към налягането, което ще изпитат по време на раждането2.

plod bremennost sedmica 34

Развитието на Вашето бебе през 33-тата седмица на бременността

Костите продължават да се втвърдяват през седмица 34

До седмица 34 на бременността си, Вашето растящо бебе е приблизително 2,2кг в тегло и 3см дължина от главата до пети1. Част от това допълнително тегло е идва костите му, които продължават да се втвърдяват. Изключение от това са костите в главата на бебето Ви: те ще останат меки и разделени по време на бременността, за да могат да се движат и да се адаптират безопасно към налягането, което ще изпитат по време на раждането2.

Имунната система на Вашето бебе все е в развитие, тя ще продължи да се изгражда през цялата Ви бременност и неговото детството.

Много от системите на Вашето бебе функционират през 34-та седмица от бременността, но имунната им система все още се развива2. Тя ще продължи да се развива след раждането, когато тялото Ви ще я подкрепя чрез осигуряването на защитни фактори, като антитела, в кърмата2.

Ноктите на бебето Ви са нараснали до върховете на пръстите им. Ако очаквате момче, тестисите им може да са видими и на този етап, въпреки че малък брой момчета се раждат с неизразени тестиси. Това обикновено се коригира през първата година3.

С наближаването на Вашата дата, сега е времето да опаковате болничната си чанта. Като мислите напред какво бихте искали да похапвате по време на раждане, значи ще бъдете добре подготвени, когато моментът настъпи. Струва си да си припомним, че само 5% от бебетата пристигат на датата, така че въпреки че е добър ориентир- кога бебето Ви ще се появи, си е само ориентир1.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Създаване на здравословни навици при кърмене

След като бебето се роди, тялото Ви продължава да осигурява цялата необходима храна чрез кърмата. Точно както при бременност, тялото Ви ще постави на първо място нуждите на Вашето бебе, така че е важно да имате правилен баланс между хранителни вещества и енергия за да ви подкрепя и двамата.

“Здравословните хранителни навици, които се надяваме да сте придобили по време на бременността, ще бъдат също толкова важни, когато започнете да кърмите.”

Някои хранителни вещества, които се считат за важни по време на бременността, също са от жизнено важно значение за развитието на Вашето бебе през първите няколко месеца от живота му, особено:

  • Витамин D – поддържа здравословно развитие на костите в тялото на бебето4. Продължавайки да приемате витамин D добавка след бременността ще ви гарантира, че получавате препоръчителните 10mcg дневно.
  • LCPs, особено DHA – допринася за развитието на мозъка и очите на Вашето бебе5. Може да си набавите допълнително DHA като добавите до две порции мазна риба в менюто си, всяка седмица.
  • Желязо – подкрепя когнитивното развитие на Вашето бебе6, както сега, така и след раждането, и като ключов компонент на червените кръвни клетки, е от жизненоважно значение за транспортирането на кислород в тялото. Храни, богати на желязо, включват месо; мазна риба; листни, зелени зеленчуци; и боб.

Тялото изисква значително снабдяване с вода за получаване на кърма и се препоръчва на кърмещите жени да имат 700 мл вода дневно над ежедневната препоръка от 2 литра8. Това е 10-11 чаши на ден. Не забравяйте, обаче, че чай, кафе, мляко, плодов сок, супи и смутита се причисляват в това ежедневно количество.

Имате нужда от много течности през последните седмици от бременността, така че ако имате подозрение, че не пиете достатъчно вода, сега е добър момент да а увеличите и да установите здравословен навик за пиене.

Симптоми на бременността в третия триместър (34 седмицa)

Възможно е да чувствате увеличаване на гърдите си, както и да усетите пропускане на малки количества жълтеникава коластра от тях. Това е ранно мляко, което е богато на антитела и ще помогне да предпазите бебето си от болести, ако решите да кърмите. Ако гърдите Ви болят, може да Ви помогне да носите лек сутиен през нощта и по-поддържащ сутиен през деня.

Вашите признаци на бременност могат също да включват:

• безболезнени контракции известни като контракции на Бракстън Хикс

• умора и проблеми със съня

• стрии

• подути и кървящи венци

• болки отстрани, причинени от разширяващата се утроба („болки в кръглите връзки“)

• главоболие

• болки в гърба

• лошо храносмилане и киселини

• подуване на корема и запек

• спазми в краката

•горещи вълни

• виене на свят

• подути ръце и крака

• инфекции на урината

• вагинални инфекции

• потъмняла кожа на лицето или кафяви петна – това е известно като хлоазма или „маската на бременността“

• по-мазна, петниста кожа

• по-плътна и блестяща коса

• симптоми от по-ранни седмици, причинени от хормони на бременността, като промени в настроението, сутрешно гадене, необичайна жажда за храни, които преди не сте приемали често, повишено обоняние, възпалени или течащи гърди, бяло млечно изтичане на бременност от влагалището ви и леко зацапване (потърсете медицински съвет за всеки кървене)

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Мазните риби са мощна основа на полезните хранителни вещества, включително витамин D, желязо и омега 3 мастни киселини. Опитайте тези идеи за здравословни закуски и леки ястия, които са идеални за третия Ви триместър и докато кърмите. Просто не забравяйте да ограничите приема до две порции на седмица, поради потенциалното им съдържание на замърсяванияt9:

  • Сардини върху препечени филийки с пресни домати
  • Скумрия на пълнозърнести бисквити с краставици
  • Котлет от риба тон с пресни картофи и зелен фасул
  • Сьомга на скара, нарязана в зелена залата и пълнозърнесто хлебче
  • Поширана херинга с картофена салата и листа зелени салати

Последен преглед: 8-ми август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава