32-ра седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и втора седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 8 (Триместър 3)

Развитие

Когато сте бременна в седмица 32 повечето телесни системи на Вашето бебе се формират, функционират и са готови за живот извън утробата. Голяма част от тяхното развитие оттук нататък ще се фокусира върху растежа им, поради което витамин D става жизнено важен. Научете как това хранителни вещество поддържа костите на Вашето бебе, докато те растат и как да се уверите, че Вие приемате достатъчно. 

plod 32 sedmica ot bremennostta

Развитието на Вашето бебе през 32-та седмица на бременността

Неговите бели дробове все още се развиват, но дишането на околоплодната течност помага да ги укрепи в подготовка за първото им дишане на въздух.1.

До седмица 32 на бременноста Вашето бебе може да завърти главата си и на двете страни.

Въпреки че бебето Ви спи през по-голямата част от деня, когато е будно то може да експериментира с новата си способност да обръща главата си от една страна на друга.1. То вече започва да осъзнава собствено си тяло и може да смуче палеца си и да рита с краката си, когато има настроение за това.4.

Някой бебета могат да бъдат в позиция с главата надолу до седмица 32, известна като готова за раждане. Ако бебето Ви все още се радва на вдигната глава или в напречно (хоризонтално) положение, бе се притеснявайте, има достатъчно време да се обърне.2

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Витамин D: Ключова съставка за бъдещата здравина на костите

Витамин D е важно хранително вещество, което да включите в диетата си от третото тримесечие. Той регулира нивата на калции и фосфор в организма, които са осъществени за развитието на костите на Вашето бебе.5,6. IВ екстремни случаи липсата на витамин D в майката може да доведе до омекване на костите на бебето, което  води след себе си състояние на рахит.7

Освен че защитава и помага за изграждането на костите им, витамин D, който консумирате помага да се изгради личния запас на Вашето бебе от това хранително вещество, на което те ще разчитат през първите няколко месеца след раждането.

Препоръчително е да се приемат 10 микрограма витамин D всеки ден по време на бременност.

Тялото произвежда витамин D, когато кожата е изложена на UVB лъчите на слънчева светлина. Витамин D, който получаваме чрез излагане на кожата на слънце може да не е достатъчен, за да поддържате Вас и бебето Ви по време на цялата бременност.

Тялото произвежда витамин D, когато кожата е изложена на UVB лъчите на слънчева светлина. Витамин D, който получаваме чрез излагане на кожата на слънце може да не е достатъчен, за да поддържате Вас и бебето Ви по време на цялата бременност8.

Симптоми на бременността в третия триместър (32-ра седмица)

Омръзна ли Ви да се чувствате изморени? Не забравяйте, че повдигането на краката Ви от време на време не е признак на слабост – това може Ви помогне да се чувствате много по-добре през деня!

Вашите признаци на бременност могат също да включват:

 • проблеми със съня
 • стрии
 • подути и кървящи венци
 • болки отстрани причинени от разширяващата се утроба (болки в кръглите връзки)
 • главоболие
 • болки в гърба
 • лошо храносмилане и киселини
 • подуване на корема и запек
 • спазми в краката
 • горещи вълни
 • виене на свят
 • подути ръце и крака
 • инфекции на урината
 • вагинални инфекции
 • потъмняла кожа на лицето или кафяви петна – това е известно като хлоазма или маската на бременността
 • по-плътна и блестяща коса
 • по-мазна, петниста кожа
 • симптоми от по-ранни седмици, причинени от хормони на бременността, като промени в настроението, необичайна жажда за храни, които преди не сте приемали често, засилено обоняние, възпалени или течащи гърди, бяло млечно изтичане на бременност от вагината и леко зацапване (потърсете медицинска помощ за кървене)

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Проверете дали вашият пренатален мултивитамин включва 10 микрограма витамин D и ако не са достатъчно, закупете отделно.

Редовната консумация на храни богати на витамин D ще повишат приема Ви :9

 • Мазна риба, включително херинга, скумрия, сардини или пъстърва (ограничено до две порции седмично, защото мазната риба може да съдържа токсини, които могат да навредят на развитието на вашето бебе)
 • Яйца – жълтъка съдържа витамин D
 • Подсилващи храни  – някой марки за мляко, зърнени закуски, продукти за мазане, маргарин добавят допълнително витамин D към продуктите си

Последен преглед: 8-ми август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.