31-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесет и първа седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 7 (Триместър 3)

Всичко свързано с очите

Въпреки, че растежа на бебето се забавя малко през седмица 31 от бременноста, неговото развитие продължава с формирането на цвета на очите. Витамин  C има важна роля в усвояването на желязото, тъй като желязото поддържа когнитивната функция.

plod 31 sedmica ot bremennostta

Развитието на Вашето бебе през 31-та седмица на бременността

Развитието на цвета на очите през 31-та седмица

През седмица 31 от бременноста Вашето бебе все още наддава на тегло, но растежът му се забавя и то е с  приблизителна дължина  28 см от главата до пръстите. Количеството течност в матката обаче се увеличава. Докато се роди Вашето бебе  ще продължи да вдишва и да поглъща околоплодната течност и да я отделя чрез урината.

Очния пигмент на Вашето бебе се развива, но може да отнеме месеци след раждането, за да се превърне в истинския му цвят.

Около седмица 31 цвета на очите на Вашето бебе се развива. Например повечето бебета обикновено се раждат със сини очи, но ако в последствие се променят, това може да отнеме месеци, докато се повяви истинския цвят на очите им. 

Какъвто и цвят да станат очите на Вашето бебе, то ще може да реагира на светлина, като зениците му ще могат вече да се разширяват. Клепачите му са вече добре развити, което му позволява да отваря и затвяря очите си. Прочетете повече за очите на Вашето бебе при раждането.

Кое може да повлияе на цвета на очите на бебето ми?

Цветът на очите на Вашето бебе се определя до голяма степен от гените. Нищо което ядете или правите по време на бременност не може да ги промени. Ако Вие и Вашият партньор имате един и същ цвят на очите си, има голям шанс такъв да е и на Вашето бебе, но това не е сигурно. Гените на Вашето семейство включват и тези на родителите Ви, които могат да се смесват и да съвпадат, за да дадат различни резултати.    

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Витамин C – подпомага усвояването на желязо

С всички нови когнитивни функции, които Вашето бебе развива е важно да се уверите, че Вашата диета му осигурява достатъчо запаси от желязо, заедно с витамин C , за да помогне за усвояването му от растителни източници. Витамин C е важна част от Вашата диета по време на бременност, защото е необходим за защита на клетките и подпомагане производството на колаген, който образува хрущяли, сухожилия, кости, кожа.

Витамин C подпомага за усвояването на желязото, което подпомага когнитивната функция на Вашето бебе.

Поради тази причина е добре да консумирате витамин C с или след определени храни богати на желязо. Например чаша портокалов сок със зеленчуци, сьомга и броколи или плод киви и малко ядки кашу. 

Витамин C и желязото могат да се намерят естествено в много различни храни, така че постигането на добър баланс във Вашата диета не трябва да бъде трудно. Референтният прием на хранителни веществеа на витамин C по време на бременност е 40мг на ден с допълнителни 10мг през третото тримесечие на бременността.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Опитайте да добавите тези източници на витамин C в менюто си:

  • Плодове – портокали, киви, ягоди, боровинки
  • Сок от лимон или лайм 
  • Плодов сок
  • Броколи на пара
  • Сурови листа от спанак
  • Домати
  • Брюкселско зеле

Последен преглед: 8 август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава