30-та седмица от бременността

Бременност от първа до тридесета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 7 (Триместър 3)

Храна за размисъл

Много неща се случват с Вашето бебе, вътрешно и външно, когато сте в 30-тата седмица от бременността. Израстват нокътчета на пръстите на краката, нервните влакна бързо растат, за да позволяват на мозъчните импулси да се придвижват по-бързо. Желязото подпомага когнитивното развитие и затова е много важно диeтата Ви да съдържа достатъчно желязо.  

plod 30 sedmica ot bremennostta

Развитието на Вашето бебе през 30-тата седмица на бременността

30-тата седмица е време за обръщане

През 30-тата седмица от бременността Вашето бебе е около 27 см от главата до задните части и тежи около 1,350 кг. Неговият мозък и бели дробове продължават да се развиват, а отвън – започват да растат малки нокътчета на пръстите на краката. 

Обикновено по това време верниксът ( мазното бяло покритие по кожата на бебето) и финият мек мъх ( лануго), започват да изчезват – знак , че Вашето бебе вече има достатъчно подкожна мазнина, която да го топли.

…Много бебета вече ще са се обърнали с главата надолу, което е нормалната позиция за раждане

По това време много бебета се обръщат с главата надолу като подготовка да поемат пътя си към външния свят. Не се притеснявайте, ако акушерката открие, че Вашето бебе все още не се е обърнало- има още много време.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Прием на желязо

Желязото е ключов хранителен елемент по време на бременността. Чрез кръвните клетки то транспортира кислорода в тялото, а той през плацентата преминава в бебето и играе важна роля за умственото развитие на плода.

Поради тази причина е много важно през бременността да консумирате много храни, богати на желязо, като месо, мазни риби и яйца. Растителни източници на желязо са хлябът, обогатените с желязо зърнени закуски; тъмно зелените листни зеленчуци като кресон, кейл и броколи; сушените плодове – смокини и кайсии; варива.

Повечето бременни жени успяват да поддържат нормални нива на желязото само чрез здравословно хранене. Но ако нивото на желязото в кръвта Ви спадне, лекарят ще Ви предпише нужните добавки. 

…добре е с храненето да пиете по чаша плодов сок или да консумирате плод с високо съдържание на Витамин С , за да подобрите усвояването на желязото от организма.

Добре е да се знае, че някои храни намаляват усвояването на желязо, докато други го повишават. Витамин C подпомага усвояването на желязото от растителни източници, затова е добре да поемате по чаша плодов сок или плод , богат на Витамин С  с храненето. Калцият има обратен ефект, както и танините, съдържащи се в чая и кафето. Това не значи да ги избягвате. Добре балансираният хранителен режим би трябвало да покрие нуждите Ви от  желязо.  

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Приемайте достатъчно количество от следните храни, богати на желязо4:

  • Нетлъсто месо и мазни риби като сардини
  • Тъмнозелени зеленчуци- броколи, кресон, къдраво зеле
  • Ядки, особено кашу
  • Варива- нахут, боб, леща
  • Пълнозърнести продукти, в това число пълнозърнест хляб, обогатени с желязо зърнени закуски
  • Сушени плодове- кайсии, сини сливи и стафиди
  • Яйца

Последен преглед: 8-ми август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.