29-та седмица от бременността

Бременност от първа до двадесет и девета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 7 (Тримесечие 3)

Процес на адаптация

Вече в 29-тата седмица Вашето бебе ще става все по-активно и най-вероятно ще го усещате да мърда все по-силно.  През третия триместър започва и ускорен растеж, като теглото на Вашето бебе ще се утрои. Витамин К остава много важен за диетата Ви, защото спомага за съсирването на кръвта, така че продължавайте да се храните здравословно и балансирано.

plod 29 sedmica ot bremennostta

Развитието на Вашето бебе през 29-тата седмица на бременността

В 29-тата седмица размерът и теглото на бебетата се различава значително. Но средно те са 26см, измерено от върха на главата до задните части и тежат около 1.270кг. Вашето бебе може да е по-голямо или по-малко от това1.

Едно е сигурно – от сега до края на третия триместър Вашето бебе ще порасне значително, като удвои, а в някои случаи дори утрои теглото си2. И въпреки, че още не е готово да излезе на белия свят, мозъкът му е достатъчно добре развит, за да контролира жизненоважни функции като дишане и регулиране на телесната температура1.

Друг орган, който започва да функционира добре през 29-тата седмица са белите дробове. Сложната система от алвеоли и фините въздушни пътища в тах вече са достатъчно развити, за да поемат въздух, но тяхното развитие по никакъв начин не е напълно завършено и Вашето бебе по всяка вероятност ще се нуждае от апарат за обдишване, ако се роди в този момент1. Белите дробове ще продължават да се развиват до края на бременността и след раждането3.

На този етап Вашето бебе продължава да бъде все така активно.

През 29-тата  седмица Вашето бебе продължава да бъде все така активно и най- вероятно усещате усилено движение- преобръщане, бутане, ръгане и силно ритане1.

Няма точен брой движения, които трябва да усещате всеки ден, но ще забележите, че бебето има свой ритъм- вероятно става по-активно след като сте се нахранила или когато легнете да почивате през нощта.

Всяка бременност е различна, но ако забележите смяна в ритъма на движение на Вашето бебе, уведомете Вашия гинеколог или акушерка.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Мисли занапред- витамин К по време на раждането

Въпреки, че организмът се нуждае от малки количества витамин К- около 0,001мг на килограм телесно тегло4, той е много важен компонент от храненето на бременната жена. Витамин К е жизненоважен за съсирването на кръвта и липсата му по време на бременността може да доведе до усложнения при бебето след раждането5. Въпреки че се случва рядко, тя може да доведе до спонтанно кървене и вътрешни кръвоизливи. Оптимални нива на витамин К позволява на кръвта да се съсирва нормално и намалява риска от кръвоизливи.

Въпреки, че липсата на витамин К при бебетата се случва рядко, на повечето от тях след раждането се прави инжекция с витамин К.

Повечето хора си набавят достатъчно витамин К чрез храната, а и той се произвежда от някои бактерии в червата6. И въпреки , че той е хранителен елемент , за чието поемане не е нужно специално да се грижим, добре е да включим в хранителния си режим по време на бременността някои от следните храни, богати на витамин К.

Въпреки, че липсата на витамин К при бебетата се случва рядко, на повечето от тях след раждането се прави инжекция с витамин К.

Следващи стъпки

Включете в хранителния си режим тези храни, богати на витамин К като част от здравословното и балансирано хранене:

  • Зелени, листни зеленчуци като спанак, броколи, зеле и къдраво зеле
  • Растителни масла, особено соево масло
  • Яйца
  • Немазно месо
  • Млечни продукти

Последен преглед: 8-ми август 2016

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава