27-ма седмица от бременността

Бременност от първа до двадесет и седма седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 6 (Триместър 2)

Резюме

27-мата седмица от бременността бележи началото на третото тримесечие, а бебето става по-тежко. Сетивата му също се развиват бързо, а очите му стават все по-чувствителни към светлината. Симптомите на киселини са често срещан проблем около този етап. Научете как избягването на някои храни и приема на други, може да помогне.

plod 27 sedmica ot bremennostta

Развитието на Вашето бебе през 27-мата седмица от бременността

Определяне на мазнини през 27-мата седмица от бременността

През седмица 27 на бременността, Вашето бебе е с дължина приблизително 24 см от глава до пети и тежи малко над 900гр1. С повече мазнини под кожата си, то започва да приема пухкавия вид на новородено1. Тази мазнина помага за регулиране на телесната температура и ще го топли след раждането2.

Сетивата на Вашето бебе също се развиват, като ретината на очите им стават все по-чувствителна към светлината3. Миглите му вече са на място и ще спомогнат да защита на нежните му очи, щом бебето напусне комфорта на майчината утроба.

Интересното е, че вкусовите рецептори на Вашето бебе са толкова добре развити1, че да могат да вкусват фини разлики в амниотичната течност, които могат да се променят с различните храни, които ядете4. Можете дори да усетите как бебето става по- активно след прием на някои храни, като например пикантни ястия.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Киселини по време на бременност

Повишените нива на прогестерон по време на бременност отпускат мускулите Ви като подготовка за раждането. Това засяга също и клапан на входа на стомаха, който може да позволи изтичане на малки количества стомашна киселина във Вашия хранопровод. Това, заедно с нарастващата Ви матка, оказвайки натиск върху стомаха, може да доведе до парещо усещане на киселини5.

Някои храни е по- вероятно да предизвикват киселини, така че може да искате да обърнете допълнително внимание на Вашата диета. След като идентифицирате проблемните си храни, опитайте да ги ядете в умерени количества. Важно е да не изключвате групи храни или важни хранителни вещества, така че, ако не можете да понасяте определена храна, не забравяйте да я споменете на Вашия медицински специалист.

…обърнете внимание на проблемните храни в здравословното хранене за бременност, които причиняват киселини, и направете малки промени, като стоите изправени след хранене или ядете по малко, но често

Можете също така да намалите симптомите, като се изправите след хранене, за да дадете на тялото си време да започне да смила храната си. Някои майки смятат, че яденето на малко и често, а не твърде близо до времето за лягане може да помогне, и може да се опитате да спите с няколко допълнителни възглавници, за да повдигнете главата и раменете си.

Посъветвайте се с Вашия лекар, акушерка или гинеколог преди да приемете лекарства за киселини в стомаха, тъй като някои от лекарствата може да не са подходящи по време на бременност.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Опитайте следните предложения, за да облекчите усещането за парене на киселини5,6:

  • Избягвайте храни и напитки, съдържащи кофеин (например чай, кафе, кола, шоколад)
  • Избягвайте кисели храни и напитки
  • Избягвайте пикантни и мазни храни
  • Опитайте  млечни продукти, когато усетите симптоми

Последен преглед: 8-ми август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава