25-та седмица от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двадесет и пета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 6 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 25-та седмица на бременността

Вашето  бебе хълца или дори танцува?

pregnancy icon

Бременност през 25-тата седмица

През тази седмица може да се наблюдава гестационно подуване .

fish icon 2

Акцент върху диетата

Наистина ли трява да ‘ядете за двама’?

Развитие на бебето през 25-тата седмица на бременността

Foetus Pregnancy Week 25

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо бебето ми?

През седмица 25 от бременността, Вашето бебе е около 22см дълго от глава до пети и тежи приблизително 700гр1. Той или тя е приблизително с размерите на карфиол.

С подобряване на координацията, Вашето бебе може да стиска ръката си в  юмрук и да се протегне към стъпалата си1. Може да усетите отговор, когато докостене корема си2 и може да забележите когато бебето Ви има пристъп на хълцане3.

Бебето Ви започва да порозовява, защото капиляри се формират под кожата му и се пълнят с кръв4. Вътрешно, дробовете им се подготвят да поемат своята първа глътка въздухи продължават да произвеждат „сърфанс“- вещество, което да спомогне нормалната функция на дробовете, щом бебето се роди.3През това време се формират нервите около устата му1. Те ще спомогнат за насочването на Вашето бебе към зърната Ви, чрез чувството им за докосване, през първите стадий на кърменето1.

Слухът на Вашето бебе се е подобрил и сега то може да разпознае гласа и на партньора Ви. Може дори да забележите, че бебето Ви предпочита определен стил музика.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

25-та седмица от бременността (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Пъпната връв, която свързва Вас и Вашето бебе, сега е плътна и здрава, снабдява бебето Ви с основни хранителни вещества и кисород и отвежда отпадъците през собственото Ви тяло5.

Може да забележите подуване на ръцете, краката и лицето си. Вероятно, то е причинено от задържане на вода, което е нормално за този етап от бременността. Въпреки това, ако забележите подуване, важно е да уведомите своя лекуващ лекар. Това може да е симптом на прееклампсия6, сериозно състояние, което често се изразява през втората половина от бременността или непосредствено преди раждането.

Заедно в подуването, симптомите на прееклампсия включват спорадично главоболие, замъглено зрение или проблясъци, и болка точно под ребрата6. Свържете се със своя личен лекар, лекуващ лекар или се обадете на 112, ако изпитате някой от тези симптоми.

Бебето Ви също продължава да расте в пространството, където се намира стомахът Ви. Това може да предизвика често хълцане. Вината не е изцяло на бебето Ви: Хормоните и отпускането на мускулите също допринасят за лошото храносмилане и киселини7.

Признаци на бременността през 25-тата седмица

Getting a good nights sleep

Акцент върху диетата

food to avoid during breastfeeding

От една страна, бебето Ви расте в област, заета от стомаха Ви. От друга, имате нужда от прием на повече калории, особено през третия триместър.

Как да съберете повече в по- малко пространство? Единият начин е да „похапвате“. Вместо да приемате три огромни порции на ден, хапвайте пет или шест по- малки, за да избегнете чувството за тежест. Това ще намали и случаите на нарушено храносмилане и киселини.

Въпреки това, защото всеки организъм е различен, Вашият точен прием на калории ще зависи от метаболизма Ви, колко сте активни и дали носите повече от едно дете. Създадохме редица вкусни рецепти за бременност, които да Ви помогнат да се насладите на по-здравословна бременност и да оформяте по-здравословно бъдеще за Вашето бебе.

Храна: Какво да оставим и какво да премахнем през последния триместър

  • По- малки порции, но по- начесто, ще облекчат чувството за тежест.
  • Избягвайте наситени, пикантни и мазни храни.
  • Съчетавайте  много витамин C, витамин К,, тиамин ( викатин B1) и фибри в диетата си14.
  • Поддържайте нисък прием на кофеин и избягвайте високи количества кофеинови, сладки енергийни напитки.
  • Седенето изправена по време на хранене може да помогне на храносмилането 15.

НАУКАТА ЗАД

Допълнителните калории

Спонсорирано от Nutricia

Има общоприет мит, че бременните жени ядат „за двама“16. Не е вярно: Вашето бебе ще получи всички необходими хранителни вещества от Вас през първите шест месеца – без да се налага да увеличавате количеството, което ядете16.

IВ действителност, изследвания показват, че жените с наднормено тегло по време на бременност са с повишен риск от спонтанен аборт и развиване на състояния като гестационен диабет, прееклампсия и високо кръвно налягане17.

Осигурете си здравословна и добре балансирана диета , което ще помогне на Вашето бебе в неговия последен растеж преди раждането.

Последен преглед: 14-ти януари 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава