24-та седмица от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двадесет и четвърта седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 6 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 24-тата  седмица на бременността

Всички техники за правилно дишанe  в помощ на Вашето бебе.

pregnancy icon

24-та седмица от бременността

По какъв начин инсулинът влияе на кръвната захар.

fish icon 2

Диета и захранване

Време е да  преоткрием йода и неговите ползи.

Развитие на бебето през 24-тата седмица

Foetus Pregnancy Week 24

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо бебето ми?

През седмица 24 на бременността, Вашето бебе е около 21cm дълго, приблизително със същия размер колкото  кочан царевица, само че по-тежко. То трябва да тежи около 600 гр..1,2

Бебето Ви вече е почти завършено, дори да не тежи много. Той или тя ще продължи да наддава през предстоящите седмици. Вашето бебе вече има всички черти на лицето, включително вежди и мигли, може дори да има наченки на коса1.

Вещество, наречено „сърфанс“3 се оформя в дробовете на бебето. То помага да се задържат малките въздушни сакчета в белите му дробове (алвеоли) отворени. Вашето бебе се упражнява да диша от около седмица 17, в случай, че се роди преждевременно, би могло да оцелее без помощта на неонаталния екип.

Бебето Ви ще стане по- малко подвижно, поради размера си. Въпреки това, то все още има тактилна връзка с околната среда и ще продължите да усещате, и дори да виждате как бебето се движи, върти, рита и разтяга.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

24-та седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Вече би трябвало да си личи. А трябва ли, всъщност? Всяка бременност е различна: при някои майки си проличава рано, докато други прекарват бременността си едва забележимо. Важното е да следвате съветите на лекуващия Ви лекар, и (въпреки, че е трудно) игнорирайте хората, които Ви казват как „трябва да бъде“. Дори те самите да са родители, тяхната бременност е индивидуална за тях, както Вашата за Вас.

Трябва да наблюдавате нивата си на инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар и ако не си набавяте достатъчно, Вашата кръвна захар може да се повиши.

Ниските нива на инсулин също могат да доведат до гестационен диабет4, който може да причини проблеми при Вас и бебето. Затова е препоръчително за повечето бременни жени да си направят тест за инсулинова резистентност между 24- а и 28-а седмица. Може да обсъдите това с Вашия лекуващ лекар.

Някои групи жени са по-предразположени към развитие на гестационен диабет от други. Това включва жени с индекс на телесна маса (BMI) от 30 или повече.5

Признаци на бременност през 24-тата седмица

Woman suffering from depression in pyjamas

Йод

Можете да приемате йодът като гориво за мозъка на Вашето бебе, тъй като, според проучвания, той може да повиши IQ-то на бебето 11 и дори да доведе до ползи през целия му живот12.

Steamed chinese style fish fillet.

За щастие, повечето бъдещи майки могат да получат достатъчно йод чрез прием на добре балансирана храна. Бялата риба е най- богатият естествен източник, както и млечни продукти, включително киселото и прясно краве мляко са също богати на йод.

Въпреки това, набавянето на йод от млечни продукти варира сезонно14, което може да се отрази на нивото на йод във Вашата диета15. Мляко, набавено през зимата, когато кравите са хранени със зимна храна, съдържа повече йод. През лятото се измерват по- ниски нива.

Обсъдете с Вашия лекуващ лекар приема на йодни добавки. Ако вече приемате нужното количество йод в менюто си, тогава е по- малко вероятно да се нуждаете от добавка, а прекаленото количество йод може да навреди на бебето Ви.

Тъй като най- богатите на йод източници са с животински произход, вегетарианците и веганите може да са подложени на по- висок риск от йоден дефицит.15

НАУКАТА ЗАД

ЙОДА

Спонсорирано от Nutricia

Лесно е да се объркате на тема йод. От една страна, лекият до умерен дефицит може да доведе до лоша когнитивна функция при бебето. От друга страна, прекаленото количество йод може също да навреди на Вас и Вашето бебе. Това е крехък и балансиран процес.

Тялото Ви се нуждае от йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, които повлияват нормалната клетъчна функция на телесните процеси, като сърдечен ритъм и метаболизъм. По време на бременност, клетките на тялото Ви разчитат на приема на йод, включително клетките на изключително бързо развиващият се мозък16

Всички жени се нуждаят от най-малко 0,14mg йод дневно17. Световната Здравна Организация предлага на всички бременни жени прием от 0.25mg дневно18. Ако се притеснявате за своите нива на йод, обърнете се към своя лекуващ лекар, който може да предложи прием на йодни заместители.

Последен преглед: 14-ти януари 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.