23-та седмица от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двайсет и трета седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 6 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 23-та седмица на бременността

Вашето бебе  расте, дори и коремът Ви да не наедрява

pregnancy navigation icon

Бременността през
23-та седмица

Наблюдавайте за енергични движения от Вашето бебе

milk icon

Калций

Осигурете си достатъчен прием от тази естествена защитна броня

Развитие на бебето през 23-та седмица

Foetus Pregnancy Week 23

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо?

В седмица 23 от бременността, Вашето бебе ще е пораснало приблизително до 20 см на дължина и ще тежи около 450 гр – близо до размерите на грейпфрут1.

Бебето Ви вече расте бързо. На този етап, неговата или нейната кожа, все още е прозрачна и изглежда сякаш е твърде голяма. Това е поради фактът, че расте по-бързо от тялото на бебето като наваксва чрез задържане на мазнини. Докато бебето складира мазнини, неговата кожа ще загуби нежния си прозрачен вид и ще започне да изглежда по-пълна, опъната и плътна2.

Вече би трябвало редовно да чувствате движенията на Вашето бебе – ритане, извъртане, обръщане и разтягане. Бебето може дори да хване пъпната връв, ако тя минава близо до ръката му.

Неговите или нейните крайници ще станат пропорционални и ще започне да прилича повече на сладкото бебче, което очаквате. През следващите няколко седмици, ще започнете да усещате тези пораснали крачета и ръчички, докато бебето ги движи. Също, може да забележите движенията по корема си.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Бременност през 23-тата седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Вече сте изминали над половината път от бременността и ще забележите, че Вашето бебе започва да расте значително. Може да започнете да изпитвате болка, докато гръдният Ви кош се разширява, за да побере Вашето растящо бебе. Ще го усетите дори повече, ако то се движи по-енергично.

Активните упражнения могат да Ви помогнат да се чувствате добре, особено добре облекчават болките в гърба, които са обичайни при бременност. Здравните служби препоръчват йога за бременни или акванатални курсове (упражнения във вода) с квалифициран инструктор3. Тези дейности ще помогнат да тренирате мускулите си, за да имате по-добра опора в гърба.

Можете да изпитате задух, докато бебето расте. Матката продължава да се вдига започва да притиска диафрагмата, която контролира дишането и се намира под гръдния кош. На свой ред, тя притиска белите дробове4.

Можете да облекчите усещането, като стоите изправени (това също разтоварва гърба от тежестта на допълнителния товар) или да премахнете тежестта от краката и гърба изцяло, като се отпуснете с книга или филм.

Симптоми на бременността през 23-тата седмица

Pregnant-woman-feeling-sick

Калций

Калцият е важен минерал и трябва да бъде ключова част от Вашата диета. Жените се нуждаят от 700 мг калций всеки ден, независимо дали са бременни или не10 – 1000 мг се препоръчват при жени в юношеска възраст, между 11 и 18 години11. Според проучванията, адекватният прием на калций по време на бременност, може също да помогне за намаляване на риска от прееклампсия и преждевременно раждане12. За щастие, калций се намира в много храни, включително:

Grated Cheese

  • Богати на калций зърнени закуски
  • Риба с ядливи кости (като сардини)
  • Ядки и семена, особено бадеми и сусамови семена
  • Смокини или сушени кайсии
  • Зелени зеленчуци, като къдраво зеле или спанак
  • Тофу
  • Богати на калций млечни заместители, като някои растителни млека като овесеното мляко

Тялото не може само да произведе калций, затова може да се набавя само чрез определени храни. Ако не получавате достатъчно калций всеки ден от Вашата диета, тялото ще изразходва собствените си запаси от калций, което може да повлияе на здравината на костите Ви.

НАУКАТА ЗАД

КАЛЦИЯ

Спонсорирано от Nutricia

Попитайте всеки защо е полезен калцият и ще чуете „за зъби и кости“. В крайна сметка, 99% от калцият се изполва в човешкото тяло1. Не трябва, обаче, да пренебрегвате останалия 1%. Това нищожно количество достига навсякъде: Почти всяка клетка в тялото ни използва калций по някакъв начин13 и когато бременността напредне, способността на тялото да усвоява калций, се увеличава14.

Този възхитителен микро минерал отговаря за важни функции, като мускулните контракции (включително сърцето), нервнопроводимата секреция, храносмилането и кръвосъсирването. Калцият също подкрепя структури, различни от скелета, включително мембрани15.

Ако докато сте бременна, приемате медикаменти, заместващи хормона на щитовидната жлеза, незабавно уведомете своя лекуващ лекар или гинеколог. Добавките от калций и желязо могат да противодействат на усвояването на медикаментите за щотовидната жлеза16.

Последен преглед: 14-ти януари 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава