22-ра седмица от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двайсет и втора седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 5 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 22-та седмица на бременността

Ако говорите на Вашето коремче, сега е момента, в който може да усетите реакция от Вашето бебе.

pregnancy icon

Вашето тяло

Вашето вече нарастващо бебе може да натрупа особено напрежение.

orange icon

Диета и хранене

Уверете се, че си набавяте достатъчно витамин C.

Развитието на бебето в 22-та седмица

foetus pregnancy week 22

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо?

През 22-та седмица от бременността, Вашето бебе ще бъде около 20 см от главата до долу (приблизително колкото кокосов орех) и ще тежи към 450 грама.

Гласът Ви е най-ясното нещо, което той или тя ще чуе по време на бременността1. Скоро Вашето бебе ще започне да реагира със сложни ориентиращи движения1. Вашето бебе също започва да различава други звуци, ритми и мелодии2,3. Това е подходящ момент да започнете да му говорите и ако искате, да пеете на бебето си. Проучванията показват, че само часове след раждането бебетата проявяват предпочитание към гласа на майка си1.

Другото възприятие, което се развива, е вкус4. Вашата диета може да повлияе какво ще яде бебето Ви, когато се роди, така че е най-добре да избягвате да се храните с нездравословна храна. Наблягайте най-много на пресните зеленчуци, богати на витамин С.

Вашето бебе напредва в играта и вече произвежда своите постоянни зъби. Те се подреждат зад млечните зъби, въпреки че пробиването на зъби обикновено не започва до около шестия месец. 1

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност в 22-та седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Най-забележимата промяна, отбелязана от останалите, ще бъде нарастващият Ви корем. И все пак някои майки се опитват да видят нещо различно от стриите, които могат да се появят. Те засягат около 80% от бременните жени6 и са нещо, с което трябва да се гордеете.

След раждането те избледняват до лек сребърен белег, но няма да изчезнат напълно. Няма нужда да губите пари за „магически кремове“. Не парфюмираният овлажнител или маслото за тяло помагат: просто масажирайте внимателно в засегнатите области. Хормонът на бременността прогестерон също се натрупва поради напрежението4. Буквално. Той е отговорен за хемороидите, които са често срещани при бременност. Прогестеронът отпуска стените на кръвоносните съдове в ректума и с нарастващото бебе, което се притиска към същите кръвоносни съдове, те могат да се подуят като хемороиди.

За да облекчите хемороидите, приемайте много храни с високо съдържание на фибри, включително пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци и пийте много течности, за да поддържате изпражненията си редовни и меки. Дръжте кърпа, потопена в ледена вода, върху хемороидите си, за да облекчите болката, и се уверете, че сте говорили с Вашия лекар или акушерка, преди да използвате лекарства. Също така, храни, приготвени с мазнини и протеини, забавят усвояването на въглехидратите, понижавайки тяхната ГИ стойност Например, чипсът има по-нисък ГИ от картофите, приготвени без мазнина7.

Симптоми при бременност в 22-та седмица

pregnancy constipation banner

Витамин C

oranges

Освен че засилва собствената ви имунна система, витамин С ще засили и тази на Вашето бебе. Витамин С предпазва и поддържа клетките здрави и подхранва както имунната, така и нервната система. Витамин С също помага на Вашето бебе да усвоява желязото, което подпомага когнитивните функции13.

Референтният прием на хранителни вещества (RNI) на витамин С за бременност е 40 mg всеки ден – с допълнителни 10 mg на ден през последния триместър14.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН C

Осъществено от Nutricia

Витамин С е необходим на Вашето бебе, за да помогне за създаването на колаген, протеин, който създава съединителната тъкан, която помага да се придаде на тялото на Вашето бебе структура, като същевременно подпомага развиващите се органи. Колагенът също подпомага зъбите, кожата, венците, хрущялите, костите и кръвоносните съдове и способността на Вашето бебе да лекува рани15.

Витамин С също е важен за усвояването на не-хем желязо. Има две форми на желязо: една от животински продукти и не-хем желязо от растения. Витамин С помага на тялото Ви да усвоява желязо от растения16, като допълнително намалява риска от анемия, която може да повлияе на Вашето здраве и развитието на Вашето бебе17. Подобряването на усвояването на желязо, не-хем от растенията, допълнително изгражда запасите от желязо на Вашето бебе, за да подпомогне бързото научаване и растежа през първите шест месеца от живота му18.

Последен преглед: 13-ти януари 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава