21-ва седмица от бременността

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двайсет и първа седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 5 (Тримесечие 2)

Мега Омега

Когато сте в 21-та седмица, бебето Ви тежи повече от Вашата плацента. Храносмилателната му система започва да работи и костите стават по-твърди и здрави. Научете как в този момент някои мазнини са важни за тяхното развитие и как да получите здравословна порция от тях в ежедневната си диета.

plod sedmica 21 ot bremennostta

Развитието на бебето Ви през 21-ва седмица на бременността

Преглъщане и поява на вкус през 21-ва седмица от бременността

С тегло около 350g (малко над 12oz) 1, през 21-та седмица от бременността бебето Ви тежи повече от плацентата. Движенията могат да бъдат все по-забележими отсега нататък, когато хрущялът в тялото се превръща в кост, придавайки на крайниците и ставите повече вещество и сила2.

Храносмилателната система на Вашето бебе е започнала да функционира на този етап, макар и по прост начин3. Една от дейносттите, за която се смята, че помага на храносмилателната му система да се развие, е поглъщането на околоплодна течност, която също е източник на храна за бебето3. Естествено сладка, околоплодната течност приема фини вкусове на храната, която ядете всеки ден2, която бебето изпитва благодарение на все по-чувствителните си вкусови телца4.

Много от движенията на бебето Ви вече могат да се видят на ултразвук, включително преглъщане3 и смучене на палеца4. Това, което може би никога няма да видите, е фината коса, наречена лануго, която покрива тялото му до по-късните етапи на бременността, когато мазнините ще започнат да им поддържат топло1.

Омега 3 и Омега 6 мазнини

Омега 3 и 6 са две групи мастни киселини, включително полиненаситени мастни киселини с дълга верига (известни общо като LCP). Един от LCP на Омега 3 се нарича докозахексаенова киселина или накратко DHA. По време на бременност DHA допринася за развитието на мозъка на Вашето бебе и също така подпомага развитието на очите5 му. Той е свързан и с развитието в ранна детска възраст, допринасяйки за нормалното зрително развитие през първата година5.

Включете DHA във Вашата тримесечна диета, за да подпомогнете развитието на мозъка и очите на бебето Ви.
personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

LCP – гореща тема на изследванията

Експертите наскоро прегледаха доказателствата за въздействието на LCPs по време на бременност. Доказано е, че приемането на допълнително DHA по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане и увеличава теглото им,7.

Поради тази причина се препоръчва на бременните жени да включват достатъчни нива на мазнини Омега 3 в диетата си, особено DHA.

Ежедневна доза здравословни мазнини по време на бременност

По време на бременността трябва да се опитате да включите допълнително всеки ден 200 mg DHA  за нормално очно развитие на плода5. Най-добрите източници на DHA са мазните риби като скумрия, сардини и сьомга. Експертите обаче съветват да се ограничат някои видове риби по време на бременност поради нивата на токсини, които могат да съдържат. Налични са добавки, но е добре да говорите с Вашия гинеколог или личния си лекар, за да проверите дали е необходима тя.

За здравословен и безопасен прием се стремете да ядете 1-2 порции мазна риба на седмица. Ако не обичате да ядете мазна риба, не забравяйте да включите някои други източници на мазнини Омега 3 във Вашата диета, като ядки, семена, тъмнозелени зеленчуци, рапично масло, пълнозърнести зърнени закуски и соеви продукти8. Въпреки че тялото Ви може да преобразува някои от Омега 3 в тези храни в DHA, смята се, че този процес не е много ефективен и те не са особено добър заместител на мазна риба.

Следващи стъпки

Опитайте тези богати на Омега 3 закуски и леки ястия:

  • Скумрия върху пълнозърнеста филия
  • Сьомга на скара със зеленчуци на пара
  • Кюфтенца от сьомга
  • Шепа ядки и семена
  • Купа с пълнозърнеста зърнена закуска

Последен преглед: 14-ти юли 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава