20 седмици бременност: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до двайста седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 5 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитието на бебето през 20-та седмица на бременността

В тази седмица може да се различи пола на Вашето бебе.

pregnancy icon

Упражнения и здраве

Поддържането на форма и здраве допринася за доброто състояние на бебето

salad icon

Диета и хранене

Уверете се, че нивото на желязо Ви е високо.

Развитието на бебето в 20-та седмица

foetus pregnancy week 20

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо?

В 20-та седмица от бременността бебето Ви ще бъде приблизително 16 см от главата до долу (с размера на банан) и ще тежи около 300 грама1. Сърдечният ритъм е достатъчно силен, за да бъде лесно доловим. 

Вашето бебе вече е покрито с бял слой, кремообразен „верникс“, вещество, за което се смята, че защитава деликатната му кожа2. По-късно хлъзгавостта на верникса ще помогне на Вашето бебе да си проправи път по родовия канал.

Ако имате момиченце, матката й ще се развива1, а яйчниците й вече ще имат седем милиона примитивни яйцеклетки3. Когато се роди, тя ще носи два милиона яйцеклетки3. Ако имате момченце, това е седмицата, в която тестисите започват да се спускат от корема му3.

Развитието на нервните клетки на Вашето бебе се забавя, но се образуват по-сложни връзки – толкова много, че бебето Ви да може да се наслаждава на свободно разтягане4.

Преглед за аномалии

Между 18-20 седмици от бременността Ви, ще Ви бъде насрочен преглед за аномалии, за да сте сигурни, че бебето Ви се развива правилно, и ще обсъдите следващите стъпки, ако има съмнения за проблеми. Няма причина да се притеснявате.

В 20-тата седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Плацентата продължава да доставя хранителни вещества на Вашето бебе и да премахва отпадъците от него, но то скоро ще стане по-голямо от нея. Плацентата също продължава да расте, утроявайки размера си до раждането3. Поради важната си роля, сонографът ще изследва и Вашата плацента по време на прегледа.

Можете също така да започнете да изпитвате контракциите на Бракстън-Хикс или „фалшиви родилни болки5“ . Още на 20-та седмица тялото Ви започва подготовка за раждане. Контракциите са непредсказуеми и не всеки ще ги изпита. Те могат да бъдат причинени от твърде много движение, пълен пикочен мехур или, обратно – дехидратация. Контракциите обикновено са леки (може дори да не ги забележите), варират по интензивност и продължителност и обикновено няма защо да се безпокоите.

Ако имате редовни, силни контракции на всеки пет минути, изпитвате болка по време на тях или се появи вагинално кървене, тогава трябва да се свържете с Вашия лекар или акушерка.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Симптоми на бременността в 20-тата седмица

pregnant woman drinking water

Желязо

Желязото е ключово хранително вещество през цялата бременност и важна част от балансираната диета. Препоръчителният дневен прием за всяка жена, независимо дали е бременна или не, е  всеки ден9 по 14,8 mg. Вашите клетки се нуждаят от желязо, за да пренасят кислород около тялото Вас10 и Вашето бебе. Желязото също допринася за нормалната когнитивна функция бебето11.

Недостигът на желязо може да причини анемия, така че нивата на желязо, хемоглобин и броя на червените кръвни клетки ще бъдат редовно проверявани, докато сте бременна.

Много жени имат по-ниски нива на хемоглобин по време на бременност, но добавките с желязо се предписват само ако са прекалено ниски12.

broccoli 2

Храни, богати на желязо

  • Крехко месо (винаги се уверявайте, че е добре сготвено) 
  • Мазна риба, като сардини
  • Тъмнозелени зеленчуци, например броколи, кресон, спанак и зеле
  • Кашу
  • Бобови растения, нахут, фасул и леща
  • Пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб и обогатени с желязо зърнени закуски
  • Сушени плодове, като кайсии, сини сливи и стафиди
  • Яйца

НАУКАТА ЗАД

ЖЕЛЯЗОТО

Спонсорирано от Nutricia

Витамин С може да помогне за подобряване на усвояването на желязо, но някои съставки и вещества могат да подтиснат способността да абсорбирате желязо. Например чаят и кафето съдържат фенолни съединения (естествени химикали, които създават вкус и наслада за устата), за които е известно, че инхибират абсорбцията13 на желязо.

Смята се също, че пълнозърнестите храни предотвратяват абсорбцията на минерали заради фитатите. Готвенето, варенето, накисването или покълването на пълнозърнести храни прави фитиновата киселина неактивна, позволявайки Ви да абсорбирате желязо и други минерали и да се възползвате от пълнозърнести влакна14.

Упражнения в 20-тата седмица

Умерените упражнения са полезни както за Вас, така и за бебето, стига и двамата да сте здрави. Дори и да не сте тренирали преди, пак можете да започнете сега, но го правете внимателно и изберете леки упражнения.

С напредването на бременността може да се наложи да редуцирате упражненията или ако докторът или акушерката Ви посъветват. Ако не можете да разговаряте свободно и останете без дъх, докато тренирате, вероятно тренирате твърде много. Ако имате съмнения, се обърнете към Вашия гинеколог.

active for 2 swimming

Ходене пеша

Това е перфектно упражнение за бременност, а ходенето с бързи темпове е полезно за сърцето Ви. Трябва да се стремите да правите от три до пет разходки по 30 минути всяка седмица15.

Йога

Това може да помогне за разтягане и укрепване на мускулите, намаляване на болките при бременност (особено болки в кръста) и понижаване на кръвното налягане. Не изпробвайте сложни пози, особено извивки и избягвайте прекомерно натоварване.’15

Плуване

Това е чудесно упражнение, което Ви позволява да изграждате сила и издръжливост едновременно. Можете да плувате три до пет пъти седмично, до 30 минути наведнъж15.

Започнете с отначало с леки упражнения и усилия и работете до 30 минути три до пет пъти седмично. Винаги отделяйте няколко минути, за да се затоплите, преди да тренирате, и отделете време накрая за охлаждане с разтягания и бавни, дълбоки вдишвания.

Последен преглед: 19-ти декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.