19 седмици бременност: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до деветнайста седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 5 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 19-та седмица на бременността

Вашето мъниче продължава да расте.

roll mat icon

Упражнения през 19-тата седмица

Време е да разберете как хормонът релаксин влияе върху физическите упражнения.

milk icon

Диета и хранене

В 19-тата седмица на бременността трябва да се обърне внимание на цинка.

Развитие на бебето до 19-та седмица

foetus pregnancy week 19

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо?

В 19 седмица бременност бебето Ви е с около 15,3 см дължина от главата до долу и тегло му е около 240 грама. Това е приблизително същия размер като  домат, само че е по-тежко.

Сега Вашето бебе развива една от най-уникалните им черти: пръстчетата. Заедно с тях, ноктите им и ноктите на краката продължават да растат, а ръцете им вече трябва да могат да стискат здраво2.

Заедно с появата на защитен слой, наречен верникс, около нервите3 на Вашето бебе се образува мастна субстанция, наречена „миелин“. Той също така предпазва, изолира нервите им и поддържа връзките на моторните неврони между мозъка и мускулите.

Миелинът помага на Вашето бебе да започне да прави движения, които са по-координирани3. Движенията на новородените са склонни да бъдат резки и некоординирани, но с нарастването на бебето, миелина се развива, което помага на движенията им да станат по-плавни и координирани3.

Вашето бебе напредва в развитието си и вече има постоянни зъби. Те се подреждат зад млечните, въпреки че появата на зъби обикновено започва едва на около шест месеца.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката зад развитието на Вашето бебе, седмица след седмица

Бременност в 19-та седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Вашата матка продължава да се движи нагоре и далеч от таза. Сега тя трябва да достигне до пъпа Ви и ще расте със сантиметър по-високо с всяка останала седмица от бременността. 4

Междувременно може да имате дразнене на очите, тъй като хормоните на бременността могат да повлияят върху образуването на сълзи5. Това може да накара очите Ви да се чувстват уморени, така че може да искате да си сложите капки за очи.

За жалост, хормоните на бременността могат да доведат до натрупване на излишна течност в очите Ви, променяйки фокуса на очната ви ябълка5 и водещи до леко изкривено зрение6. Хората, които носят контактни лещи, обикновено забелязват повече тази промяна. Макар да е некомфортно, трябва да запомните, че е временно и този проблем ще изчезне, след като родите или започнете да кърмите, така че не Ви е нужна нова рецепта за лещи.

За малък брой жени проблемите с очите могат да бъдат първият признак на прееклампсия7. Ако не бъде диагностицирана, прееклампсията може да доведе до еклампсия, сериозно състояние, което може да изложи вас и Вашето бебе на риск. Ако забележите промени във зрението си, говорете с Вашата акушерка или гинеколог.

 Симптоми при бременността в 19-та седмица

woman forgetfulness

Симптоми при бременност в 19-та седмица

active for 2 swimming

С нарастването на корема някои от движенията Ви ще станат по-трудни. Това се забелязва, особено при упражнения, където може да се наложи да пригодите опитността си.

Като за начало носите допълнително тегло, което ще продължи да расте и което може да повлияе на вида упражнения, които правите. Но знаете ли, че и хормоните Ви също могат да повлияят на упражненията?

Хормонът, наречен релаксин, може да разхлаби връзките, за да помогне при раждането10. За съжаление, разхлабва и връзките, които поддържат гърба, коленете и глезените1. Така че, вместо да бягате, може да Ви бъде по-лесно да преминете към бързо ходене.

Препоръчително е бременните жени да се стремят към 150 минути упражнения всяка седмица11, с поне 30 минути активност в пет дни от седмицата. С напредването на бременността може да Ви е от полза да коригирате практиката си. Добрата новина е, че три 10-минутни сесии са също толкова добри, колкото и една 30-минутна сесия.

Запомнете: упражненията не трябва да бъдат тежки и трябва да можете да дишате лесно, докато тренирате. Ако се задъхвате, вероятно се претоварвате.

Цинк

cheese

Развитието на тъканите и ДНК на Вашето бебе разчита на достатъчна доставка на цинк по време на бременност. Цинкът помага на тялото Ви да обработва мазнини, протеини и въглехидрати от храната12, за да подхрани Вашето растящо бебе. Този важен минерал също подпомага Вашето собствено благосъстояние, така че е важно да включите много богати източници на цинк във Вашата диета. Средно жените се нуждаят от около 7 mg13 на ден.

Добавете богати на цинк храни към диетата си:

  • Червено месо като телешко и агнешко
  • Птици, особено пуйка
  • Пълнозърнест хляб и зърнени закуски
  • Ядки
  • Мляко, кашкавал и яйца

НАУКАТА ЗАД

ЦИНКА

Осъществено от Nutricia

Цинкът играе важна роля в изграждането на клетките и ДНК на Вашето бебе по време на бременността. Необходим е за клетъчно делене и растеж на тъканите. Вашето бебе расте от една единична клетка в малко човече, състоящо се от трилиони малки клетки. Цинкът също е ключова част от нормалната мозъчна функция14.

Здравословният прием на цинк като част от добре балансираната диета е от решаващо значение по време на бременност. Нуждаете се от 7 mg на ден, докато сте бременна, 13 mg на ден през първите четири месеца на кърмене и 9,5 mg на ден за оставащото време, което кърмите15.

Последен преглед: 13-ти януари 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава