Бременност в 18-ма седмица: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до осемнайста седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 4 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 18-та седмица на бременността

Вашето бебе може да реагира на шумове идващи от външния свят.

pregnancy icon

Ултразвукова диагностика за аномалии

Това е рутинен преглед с ултразвук за да се установи, че всичко е наред.

carrot icon

Диета и хранене

Здравословни закуски и  Витамин А трябва да бъдат част от менюто.

Развитие на бебето в 18-та седмица

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо ?

В 18 седмица Вашето бебе е пораснало на дължина до 14.2см – размерът на една сладка червена чушка – и тегло около 190гр1.

През седмици 18-20, може да започнете да усещате първите движения на бебето, когато тo превключва от състояние на сън в активно събуждане. Тези първи движения обикновено са малки ритници и завъртания, които се усещат леко и потрепващо2. Ако това е първата Ви бременност, може да не ги забележите или дори да ги сбъркате с леко храносмилателно неразположение. Много бъдещи майки съобщават, че усещат повече движения след хранене или късно през нощта 2.

Приблизително по това време, бебето Ви също така може да започне да реагира на шумове от външния свят и това да стане идеалният момент за началото да говорите на бебето3. Рефлексите на Вашето бебе като преглъщане, смучене и слух, продължават да се развиват4.

В белите дробове на Вашето бебе започват да се развиват въздушни торбички, наречени алвеоли и на този етап бебето често изживява състояние подобно на хълцане3, въпреки че е малко вероятно да ги почувствате.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност седмица 18 (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Вашата матка ще се е преместила на позиция и ще е приблизително с размера на пъпеш . Трябва да можете да я усетите на около един и половина инча под пъпа си3. Възможно е също така да забележите появата на Linea Nigra (от латиниски „черна линия“). Това всъщност е кафеникава ивица, широка около сантиметър и напълно естествена по произход. Причинява се от повишаването на хормон, произвеждан от плацентата5.

Много жени съобщават, че усещат неудобство в периода, в който наблюдават нарастването на техния корем. Може да забележите, че гърдите Ви започват да се увеличават, особено ако това е първата Ви бременност4. Кръвното Ви налягане вероятно ще бъде малко по-ниско, така че не скачайте от седнало положение, тъй като това може да Ви замая4. За да поддържате стабилни нива на кръвната си захар и постоянни нива на енергичност, яжте по малко и често.

Симптоми на бременността в седмица 18

stretch marks prevention

Вашата ултразвукова диагностика за аномалии

baby scan

Това звучи малко страшно, но всъщност е стандартно ултразвуково сканиране, за да сте сигурни, че всичко е наред с Вашето бебе. Трябва да Ви бъде предложена ултразвукова диагностика за аномалии между 18-20 седмици. Не сте задължени да направите подобна ултразвукова диагностика, но Ви я препоръчваме.

Видеозонът разглежда Вашето бебе в детайли, за да види дали има нещо необичайно в неговия външен вид и развитие. Възможно е при прегледа с видеозона да се идентифицират някои аномалии, но това няма да са всички възможни такива. Повечето сканирания разкриват здрави бебета, но ако се констатира нещо притеснително, може да Ви бъдат предложени поредица от допълнителни тестове. Отново изборът дали да ги направите е изцяло Ваш.

Сканирането няма да навреди на Вас или на бебето Ви, но може да се почувствате малко некомфортно, тъй като оператора на видеозона може да се наложи да приложи малко натиск върху стомаха Ви за най-ясна гледка.

Момиче ли е или момче?

Възможно е операторът на скенера да каже пола на Вашето бебе по време видеозона. Не всеки обаче иска да знае и не винаги болничната политика разкрива пола на бебето. Независимо дали искате да знаете или не пола на Вашате бебе, следва да го изясните преди сканирането.

Витамин A

Витамин А допринася за развитието на две от най-сложните и необикновени части от тялото на Вашето бебе – техните очи. Също така е важен за техния имунитет и производството на кожни клетки, както и подпомага развитието на алвеолните въздушни торбички в белите дробове на Вашето бебе. Те от своя страна спомагат за преноса на кислород в кръвта и премахването на въглеродния двукокис10.

cheese cream cottage

Има две форми на витамин A:

  • Ретинол – съдържа се във високи нива в някои месни и рибни продукти и в безопасни нива в млечните храни и яйцата 11.
  • Бета-каротин – вещество в плодовете и зеленчуците, което тялото само може да превърне във витамин А11.

Важно балансирано действие

Твърде много витамин А може да бъде вредно, както и твърде малко – но една добре балансирана диета може да Ви осигури точното количество  от витамин А. Научете кои източници да включите във Вашата диета по време на бременност, както кои храни и добавки да избягвате.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН A

Спонсорирано от Nutricia

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в черния дроб и мастните клетки на тялото. Здравословният запас от витамин А по време на бременност изгражда естествените запаси на Вашето бебе в подготовка за първите няколко месеца от живота му12. Ниското ниво на витамин А може да повлияе на имунната функция на Вашето бебе след раждането, като го направи по-податливо на инфекции и заболявания12.

Last reviewed: 18th December 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава