17 седмици бременност: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до седемнайста седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 4 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 17-та седмица на бременността

Тази седмица, бебето Ви ще започне да диша

roll mat icon

Упражнения и фитнес

Бременността не е пречка за практикуване на физически упражнения – но подържайте формата си безопасно.

fish icon 2

Диета и хранене

Запасете се със слънчевия витамин –
витамин D.

Развитие на бебето в 17-та седмица

foetus pregnancy week 17

Как изглежда бебето ми? Колко е голямо?

На 17 седмици бебето Ви трябва да тежи около 150 грама  и да бъде около 13 см от горе до долу2. Досега главата на Вашето бебе е била пропорционално по-голяма, но сега тялото му започва да наваксва. По това време започва да се образува „мастна тъкан“ за съхранение на мазнини3.

Косата, веждите и миглите продължават да растат4. Дихателната система също се развива и Вашето бебе ще започне да тренира дишането, когато гърдите му започнат да се издигат и спускат. До 17-та седмица е възможно сърдечната честота на Вашето бебе да бие около 140-150 bpm2 – много по-бързо от средния диапазон на възрастните в покой от 60-100 bpm.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност в 17-та седмица (втори триместър)

Какво се случва в тялото ми?

Вашата плацента расте заедно с бебето, доставяйки повече кислород и хранителни вещества и премахвайки отпадъците от кръвта6 му. До края на бременността Вашата плацента ще тежи 500 грама. Точно преди раждането тя ще прехвърли антитела, които ще помогнат за защитата на Вашето бебе през първите три месеца от живота6.

С две неща, които нарастват сега по размер, най-забележимата промяна ще бъде наблюдаванa с изчезването на талията Ви. Това се случва, когато матката Ви се придвижва нагоре и излиза от таза, подчертавайки Вашата бременност от 17 седмици. Можете също така да започнете да показвате „блясъка“ на бременността – сияйна кожа, поради повишаване на хормоните и обема на кръвта7.

Тази трансформация обаче може да накара някои жени да почувстват  тревожност. 10% от бременностите показват признаци на стрес или безпокойство, а постоянно променящите се хормони могат да направят нещата да изглеждат по-лоши, отколкото са7. Ако попаднете в такава ситуация, говорете с Вашия лекар, акушерка или друг здравен работник.

Симптоми при бременност в 17-та седмица

woman resting on sofa

Витамин D

eggs in box

Препоръчително е да приемате 10 микрограма витамин D всеки ден по време на бременноста11. Най-ефективният начин за получаване на витамин D е чрез излагане на пряка слънчева светлина, особено UVB лъчи.

Как да увеличите приема на витамин D

Витамин D присъства в определени храни, като яйца и мазна риба. Но най-добрият начин да се уверите, че получавате достатъчно е да го приемете като добавка от 10mcg. Някои мултивитамини вече го съдържат или можете да изберете да вземете отделна добавка от витамин D. Можете също така да увеличите приема на витамин D, като включите следните храни в диетата си:

  • Мазна риба, включително херинга, скумрия, сардини, сьомга, пъстърва (ограничете приема си до 2 порции седмично).
  • Яйца – жълтъкът съдържа витамин D.
  • Обогатени храни – мляко и зърнени закуски

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН D

Осъществено от Nutricia

Витамин D представлява съществена част от Вашата здравословна диета при бременност. Той играе жизненоважна поддържаща роля в растежа и развитието на костите на Вашето бебе, като регулира нивата на калций и фосфат в тялото13 им. Адекватното снабдяване с витамин D също намалява риска на бебето от липса на витамин D.

Освен че подпомага развитието на костите на Вашето бебе по време на бременност, витамин D, който консумирате, помага за изграждането на личния запас, на който то ще разчита през първите няколко месеца от живота14 си.

Главоболие при бременност

woman forgetfulness

Някои жени изпитват главоболие в началото на бременността. То обикновено се подобрява или изчезва до четвъртия месец и не уврежда бебето Ви.

Парацетамол обикновено е безопасен да се приема по време на бременност и по време на кърмене, но винаги в най-ниската ефективна доза и възможно най-рядко. Когато се използва правилно, няма вредни ефекти за Вас или Вашето бебе15. Говорете с Вашия лекар или акушерка за съвет колко парацетамол трябва да приемате и за какъв период от време.

Болкоуспокояващи, които да избягвате

Има някои болкоуспокояващи, които трябва да избягвате по време на бременност или кърмене. Те включват нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен или напроксен и лекарства, съдържащи кодеин и други опиати, освен ако не е специално предписано от медицински специалист15.

Главоболие или прееклампсия?

Ако продължите да изпитвате главоболие, това може да е признак на прееклампсия15. Това може да засегне жените около 20-та седмица от бременността или скоро след раждането.

Повечето случаи на прееклампсия са леки, но ако не се наблюдава или лекува, може да доведе до сериозни усложнения.

Колкото по-рано се диагностицира прееклампсията, толкова по-добри са перспективите за Вас и Вашето бебе. Обадете се на Вашия лекар, акушерка или отделение по майчинство, ако развиете силно главоболие, придружено от:

  • Замъглено зрение
  • Виждане на светлини
  • Болка точно под ребрата
  • Повръщане
  • Подуване на лицето, ръцете, краката или глезените

Прочетете за симптомите и леченията за прееклампсия

Повечето случаи с прееклампсия не причиняват проблеми и се подобряват скоро след раждането. Научете повече за признаците, симптомите и леченията.

Last reviewed: 18th December 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава