16 седмици бременност: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 5 минути

Бременност от първа до шеснайста седица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 4 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 16-та седмица на бременността

Бебето Ви се движи повече и може да почувствате леко трептене в корема.

pregnancy icon

Какво се случва в тялото Ви?

До 16-тата седмица може да имате видимо бременно коремче.

Витамин D

Защо Вие и Вашето бебе се нуждаете от обилно количество Витамин D

Развитие на бебето в 16-та седмица

foetus pregnancy week 16

Колко голямо е бебето ми? Как изглежда?

Вашето бебе вече е с размер на авокадо и дължина около 11,6 см. Той или тя ще тежи около 100 гр. Кръвоносната система вече започва да работи и може да изпомпва над 28 литра кръв на ден.

По това време, бебето Ви може да започне да огъва ръцете и пръстите си. Ръцете им дори могат да се срещнат, да образуват юмрук и да се държат една за друга. Тъй като нервната система на Вашето бебе продължава да се развива, обсегът на движенията му също ще напредва.

Вашето бебе също е възможно да разпознае гласа Ви. Проучванията показват, че бебетата, които чуват песен, докато са в утробата, реагират на същата песен, когато я чуят след раждането им. Изберете разумно своите приспивни песни.

Започват да правят мимики, но все още не могат да ги контролират. По-важното е, че бебето Ви се готви за огромен скок на растежа – теглото се удвоява през следващите няколко седмици.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката зад развитието на Вашето бебе, седмица след седмица

Бременността в 16-та седмица (втори триместър)

Промени в тялото

Може да не успеете да скриете бременността си повече. Въпреки това, коремът на 16 седмици изглежда различно. На някои жени може изобщо да не им личи, докато други имат видими подутини. Всеки е различен, така че не се притеснявайте и не губете време да сравнявате корема си с никой друг.

Допълнителните хормони в тялото Ви също увеличават притока на кръв към Вашите слузни мембрани, така че може да се чувствате по-некомфортно. Не се изненадвайте, ако от време на време имате и кървене от носа. Солевите спрейове и носните ленти са удачни, за да ви помогнат да облекчите натрупванията.

Хормоните също могат да доведат до разтягане на вените. Заедно с повишен приток на кръв може да се появят разширени вени. Не се притеснявайте – те се свиват след раждането.

Дори да Ви боли гърбът от тежестта на порасналото бебе, след 16 седмица, Ви съветваме да лежите или правете упражнения за гърба, но за кратко време, тъй като това може да доведе до ниско кръвно налягане и световъртеж6.

Симптоми при бременност в 16-тата седмица

future mom suffering from back pain

Понастоящем повечето бъдещи майки са освободени от неприятните симптоми на бременност през първия си триместър. Въпреки това все още има неприятни симптоми, които можете да изпитате в 16 седмица, включително:

  • Продължителен растеж и чувствителност на гърдите
  • Констипация, повишено вагинално течение
  • Кървене на венците
  • Разширени вени
  • Болки в гърба

Витамин D

Бременните жени са с повишен риск от дефицит на витамин D и трябва да обърнат специално внимание на получаването на адекватни му нива7. Приемането на ежедневна добавка защитава както Вашето здраве, така и здравето на Вашето бебе.

Ако имате по-тъмна кожа, повишеният Ви пигмент влияе върху способността на кожата Ви да генерира витамин D, което прави ежедневната добавка още по-важна.

running during pregnancy

Слънчевата светлина създава витамин D естествено, въпреки че трябва да се внимава с прекаленото излагане на слънце. Между октомври и април тялото използва запаси, останали от лятото8.

Няколко храни осигуряват витамин D, но те са ограничени. Мазните риби, яйчните жълтъци и обогатените храни са сред малкото хранителни източници.

Поради това се препоръчва всички бременни и кърмещи жени да приемат добавка от витамин D по 10mcg на ден. Това количество ще осигури достатъчно за Вашите собствени нужди и ще Ви помогне да изградите резервите, от които се нуждае Вашето бебе за първите 6 месеца от живота му8.

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН D

Осъществено от Nutricia

Вашето бебе е гладно за витамин D, тъй като е от съществено значение да подпомогнете развитието на костите, като регулирате калция и фосфата в тялото7. Липсата на витамин D може да доведе до състояния като рахит при деца и остеомалация (болка в костите) при възрастни7. Добрата новина е, че от ранната пролет до края на септември можете да получавате много витамин D от слънчева светлина.

Храни, които трябва да избягвате, докато сте бременна

Няма нищо специфично, което трябва да се избягва по време на индивидуалните седмици, но по време на бременността Ви, е добре да избягвате следните неща:

banned number 1

Сурово и недоизпечено месо

banned number 2

Непастьоризирано мляко и млечни продукти

banned number 3

Черен дроб и прекомерна консумация на храни с високо съдържание на витамин А

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе9

Последен преглед: 04-ти Декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава