Седмица 15 от бременността: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до петнайста седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 4 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитието на бебето в седмица 15

Веждите и миглите на Вашето бебе започват да растат.  

pregnancy icon

Какво се случва с Вашето тяло

До седмица 15 от бременността, Вие може да имате оформено бременно коремче.

water icon

Останете хидратирани

Открийте важността на добрата хидратация по време на Вашата бременност.

Развитието на бебето през седмица 15

15 weeks pregnant

Колко е голямо моето бебе? Как изглежда?

Вашето бебе е с размер на ябълка, с размери около 10.1 см и тегло около 70 грама. Заедно с повишено леко окосмяване, което топли бебето Ви, започват да растат неговите мигли и вежди. Въпреки че очите им остават затворени те започват да стават чувствително към светлина. Заедно с това Вашето бебе започва да чува.

Бебето Ви започва да чува звуци във вашето тяло като сърдечен ритъм, глас и храносмилателна система. Те също могат да улавят приглушени звуци отвън, но не могат да ги осмислят.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност в седмица 15 (второ тримесечие)

Промени в тялото

woman sleeping

Признаци на бременност

Вече можете да забележите как хората се вглеждат във Вашето коремче. Вашето бебе расте бързо и утробата Ви се пълни с околоплодна течност и плацента. Това води до преситеност, затова не се притеснявайте ако от време на време усещате болка в гърба.

Сърбяща кожа

Вашите хормони могат да превизвикат сърбеж по кожата. Облажнителите без аромат могат да помогнат, както и вземането на душ. Ако започне да става непоносимо, осбено през нощта, посетете Вашия лекуващ лекар или акушер гинеколог. При такива условия има малък шанс да имате чеернодробно заболяване, наречено акушерска ахолестаза. Внимавайте за инфекция.

Внимавайте за инфекции

Може да имате повече кръв, която тече около областта на таза, което може да накара тялото Ви да произвежда повече от млечната течност наречена, левкорея, която поддържа вагината Ви чиста и без инфекции. Понякога това може да изглежда като бистър, бял или кремав цвят на вагинално течение. Ако промени цвета и структурата си или стане по-засилено се обърнете на Вашия лекуващ лекар или акушер гинеколог.

Признаци на бременност през седмица 15

За много жени неприятните странични ефекти от бременноста са отминали, но има още няколко неща, които можете да очаквате:

  • Подуване на корема и запек
  • Лошо храносмилване и киселини
  • Сутрешно гадене
  • Горещи вълни
  • Замаяност и главоболие
  • Подути ръце и крака

Хидратация

article 54 31 weeks pregnant

Много е важно да сте хидратирана когато сте бременна. Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за Вашето собствено здраве и за разбитието на Вашето бебе. Това се отнася и за млякото, плодовите сокове, тиква и дори и за супа. Кафето и чая също, но внимавайте с дозата на кофеин, която приемате. Не трябва да приемате повече от 200мг кофеин за ден по време на бременност. Това се сравнява на: 

  • 2 чаши чай и 1 бутилка (250мл) с кола  
  • 1 чаша с разтворимо кафе и 1 бутилка (250мл) енергийна напитка

Също така внимавайте, т.к. кофеина може да се съдържа в продукти като шоколад (малки количества) и безалкохолни напитки.

НАУКАТА ЗАД

ХИДРАТАЦИЯТА

Спонсорирано от Nutricia

Около 60% от човешкото тяло е съставено от вода и ние по естествен начин губим по 2 литра на ден. Водата помага за поддържането на напите сложни системи да фукнционират правилно и ни помага да абсорбираме хранителните вещества правилно и да изхвърляме токсините. По време не бременност се повишава нждата от вода, за да избегнете дехидратация. Европейския орган по безопасност на храните преповъчва жените да пият по двеа литра вода дневно с допълнително по 300 мл по време на бременност. Това се равнява на 9-10 чаши вода дневно.

Опитвайте се да избягвате газирани напитки с високо съдържание на захар. Най- добре е да потърсите по-здравословна алтернатива с малка хранителна стойност. Плодовите сокове могат да бъдат с високо съдържание на захар, но стига да са от пресни плодове, една чаша от 150мл може да се счита за част от ежедневния Ви прием на 5 броя плодове и зеленчуци.

Храни, които да избягвате докато сте бременна

Няма нищо конкретно, което да избягвате през отделните седмици, но по време на бременност е разумно да пропускате следните храни:

banned number 1

Сурово и несготвено месо

banned number 2

Непастьоризирано мляко и млечни продукти

banned number 3

Черен дроб и прекомерна консумация на храни с високо съдържание на витамин А

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе9

Last reviewed: 23rd December 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Хиперемезис гравидарум (ексцесивно повръщане по време на бременността)

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.