14-та седмица от бременносттаПризнаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до четиринайста седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 4 (Тримесечие 2)

foetus icon

Развитие на бебето през 14-та седмица на бременността 

Бъбреците на Вашето бебе започват 
да функционират. 

pregnancy icon

Плацента

Научете за важната роля, която играе Вашата плацента.

salad icon

Витамин K 

Научете защо Витамин К е жизненоважен за Вашето бебе.

Развитие на бебето през 14-тата седмица

foetus pregnancy week 14

Колко е голямо моето бебе? Как изглежда? 

Вашето бебе вече е с размер на плод киви   ̶ с дължина около 8,5 см1. Главата му е по-кръгла и по-пропорционална спрямо тялото. Клепачите му се развиват, а на пръстите на ръцете и краката се появяват нокти. Движенията на Вашето бебе ще стават все по-интензивни, защото то започва да се обръща и да разтяга ръцете, китките и краката си2.  

По-важното е, че бъбреците на Вашето бебе започват да работят и то може да започне да поглъща малки количества околоплодна течност3. Тази течност преминава през стомаха му, бъбреците и се изхвърля като амниотичната течност чрез урината3

На Вашето бебе може да се появат два вида окосмяване. На някои бебета им пораства малка част от нормалната коса, но на всички ще им се появи фино окосмяване по цялото тяло, наречено лануго, което им помога да се затоплят4.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Бременност в 14 седмица (втори триместър)

tired woman sleeping

Промени в тялото 

Голямата новина е, че имате нов орган: плацентата. Той се образува във Вашата утроба и помага на бебето през пъпната връв, да изпомпва хранителни вещества, кислород и хормони и да премахва отпадъчни продукти, като въглероден двуокис1.

Уголемени гърди 

Може да забележите, че гърдите Ви стават по-големи. Това може да накара някои жени да ги чувстват по-чуствителни, а други може да усещат болки в гърба поради допълнителното тегло. Ако забележите жълти петна по сутиена си, това вероятно е коластра, първото мляко, което бъдещите майки произвеждат. Ако това е проблем за Вас, започнете да използвате подложки за гърди1. 

Симптоми на бременност през 14-тата седмица  

Повечето жени започват да се чувстват по-добре скоро след края на първия триместър, но може да отнеме малко повече време, докато някои симптоми, като сутрешно гадене се изчистят. Има няколко симптома, които могат да се появят през втория триместър1:

  • Болки в корема, причинени от разширяващата се утроба
  • Главоболие или световъртеж
  • Кървене от носа
  • Подуване на корема
  • Лошо храносмилане и киселини
  • Подути ръце и крака
  • Хлоазма: естествено потъмняване на кожата на лицето или поява на кафяви петна
baby scan

Ултразвук

Ултразвуковото сканиране се случва между 8-та и 14-тата седмици, така че до 14-тата седмица определено трябва да сте направили първото си сканиране. Ултразвуковото сканиране използва безвредни звукови вълни, за да покаже подробна картина на Вашето бебе в утробата Ви. Нито Вие, нито бебето ще почувствате нещо освен малко въодушевление, когато виждате детето си за първи път.  

Витамин

article-31-14-weeks-pregnant

Лесно е да получите целия витамин К, от който се нуждаете Вие и Вашето бебе, от здравословната, добре балансирана диета. Тъй като витамин К е разтворим в мазнини, тялото Ви съхранява неизползвания витамин в черния дроб, ето защо не е нужно да го включвате във Вашата всекидневна диета6. По-добрата новина е, че витамин К обикновено не се влияе при обработката на хранителните продукти.

Ако Вашето бебе не получава достатъчно витамин К по време на бременността Ви, това може да увеличи риска от кървене след раждането. Макар и състоянието да е рядко срещано, на повечето новородени се прави бустер инжекция веднага след раждането7.

Синтетичният витамин К може да бъде токсичен8, така че приемайте добавки с витамин К, само ако това е предписано от Вашата акушерка или гинеколог.  

НАУКАТА ЗАД

ВИТАМИН К

Разработено от Nutricia

Освен, че е необходим за здравословното развитие на костите и образуването на протеини в черния дроб, витамин К играе ключова роля в съсирването на кръвта5, позволявайки на раните да заздравят правилно. Това е особено важно по време на раждането и непосредствено след раждането, когато тялото Ви се възстановява и започва да се лекува. 

Храни, които да избягвате докато сте бременна

Няма нищо специфично, което да избягвате през отделните седмици, но през цялата бременност е разумно да пропускате следните храни:

banned number 1

Сурово и несготвено месо

banned number 2

Непастьоризирано мляко и млечни продукти

banned number 3

Черен дроб и прекомерна консумация на храни с високо съдържание на витамин А

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе9

Последна ревизия: 04-ти Декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава