13-та седмица от бременносттаПризнаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност от първа до тринадесета седмица,
колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 3 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 13-та седмица на бременността 

 Гласните струни на бебето Ви се развиват.

pregnancy icon

Симптоми на 
бременността 

Излязохте от първия триместър – това ли са симптомите на бременността Ви?

carrot icon

Диета и хранене 

Грижете се нещата да протичат гладко като поемате
фибри.

Развитие на бебето през 13-та седмица 

foetus pregnancy week 13

Колко е голямо бебето ми? Как изглежда? 

В 13-та седмица от бременността бебето Ви ще бъде с размер около 7 см и тегло около 25 г1, приблизително колкото  малка праскова. 

Вашето бебе сега расте бързо и е доста активно, протяга се, рита и се обръща, въпреки че е малко вероятно за момента да усетите движенията.

Други промени са развитието на гласните струни2, както и очите и ушите, които се наместват в точната позиция на главата3 на бебето. Тя расте по-бавно от останалата част на тялото, така че пропорциите му започват да приемат облик. Към 21-та седмица главата ще бъде около една трета от размера на тялото му, а при раждането – една четвърт от размера3

В тялото на Вашето бебе черният дроб и панкреасът започват да функционират. В зависимост от пола му, яйчниците или тестисите са напълно оформени, а отвън гениталите също започват да се развиват. Все още обаче е малко рано да се определи полът1

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност в 13-та седмица (втори триместър) 

Какво се случва в тялото ми? 

Все още малко, но вече имате леко коремче, тъй като матката се разширява нагоре и напред. Това е добра новина- ако сте усещали нужда да уринирате често, сега повдигането на матката  ще облекчи натиска върху пикочния мехур. (Ако забележите някаква болка, докато уринирате, посетете Вашия гинеколог или лекар, тъй като може да имате инфекция.) 

Областта на таза е много по-добре кръвоснабдена  и някои жени откриват, че това ги прави по-възбудени. Сексът по време на бременност е напълно безопасен, освен ако Вашият гинеколог не Ви е посъветвал друго4

Другата голяма промяна през тази седмица е плацентата. Сега тя е напълно развита, но ще продължи да нараства по време на цялата бременност5. Плацентата е свързана с бебето чрез пъпната връв и помага за доставянето на кислород, хранителни вещества, хормони и антитела на Вашето бебе. Тя също така отвежда преработените вещества от бебето. И въпреки тази всеотдайна и упорита работа, Вие няма да усещате нищо. 

Симптоми при бременност в 13-та седмица 

Tired woman resting

Фибри

Фибрите са важна част от здравословната диета по време на бременност, но за съжаление много жени не си набавят достатъчно6. Научете как това растително вещество помага да поддържате редовен стомах, когато сте по-податливи на запек и кои храни с високо съдържание на фибри могат да Ви помогнат в тази ситуация. 

bread in pregnancy

Факти за фибрите 

Фибрите са важна част от здравословната диета по време на бременността, тъй като поддържат безпроблемната работа на храносмилателната система. 

Съдържащи се в растителните храни, фибрите са частта от растението, която тялото Ви не може да усвои. Придвижвайки се през тялото, вместо да се абсорбират, те помагат на другите отпадъци да преминават по-ефективно. 

Изследванията също така показват, че богатата на фибри диета може да помогне за увеличаване на броя на добрите бактерии в червата и да им помогне да увеличат производството на защитни вещества като късоверижни мастни киселини7

Основни източници на фибри 

  • Трици и пълнозърнесто брашно – съдържа се в много зърнени закуски и хляб. 
  • Овес – яжте овесена каша за богат на фибри старт на деня. 
  • Кафяв ориз – изберете този вариант с високо съдържание на фибри пред белите сортове. 
  • Кореноплодни зеленчуци – морковите и картофите са добри източници. 
  • Плодове – включително и сушени плодове. Кайсиите и смокините са особено богати на фибри. 

Лененото семе е все по-популярна добавка, тъй като е богато на фибри и хранителни вещества, включително омега масла. То не се препоръчва обаче за бременни или кърмещи жени, поради противоречиви данни относно потенциалните ползи за здравето на Вашето бебе8. 

НАУКАТА ЗАД

ФИБРИТЕ

Спонсорирано от Nutricia

Има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри не се разтварят във вода и не се разграждат от тялото. Вместо това те преминават през храносмилателната система, като абсорбират вода по пътя си и помагат на други храни да се придвижат надолу по храносмилателния тракт. 

Разтворимите фибри абсорбират водата, като правят фекалиите по-меки и по-лесно преминаващи. Също така те се свързват с холестерола и мастните киселини, забавят скоростта на усвояване на захарта и поддържат естествените нива на Ph в дебелото черво7. Фибрите намаляват и нивата на холестерола и могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни проблеми. 

Последна редакция: 18-ти декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава