Бременност през седмица 12: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност в седмица 12, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 3 ( Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 12-та седмица на бременността

Мозъкът на Вашето бебе продължава да се развива. 

pregnancy icon

Първи ултразвук

Ако все още не сте запазили час за ултразвук през седмица 12, Ви съветваме да го направите.  

fish icon 2

Омега 3 и  Омега 6

Открийте ползите на полезните мазнини, които помагат за развитието на мозъка на Вашето бебе.   

Развитие на бебето през седмица 12

foetus pregnancy week 12

Как изглежда моето бебе? Колко е голямо то?

През седмица 12 бебето Ви е с дължина около 6 см, като само през последните 3 седмици е удвоило размера си и е приблизително с големина колкото една слива.

Главата на Вашето бебе все още е голяма в сравнение с тялото му, но сега то има изразени черти на лицето и клепачите му вече са видими, въпреки че ще останат затворени известно време. Върху венците му има 20 малки издутини, от които ще се появят млечни зъби.   

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Бременност в седмица 12 (първо тримесечие)

pregnancy scan

Първи ултразвук

Вероятно ще посетите гинеколог за първото си ултразвуково сканиране когато сте бременна в 12 седмица.

Известен също като видеозон, ултразвукът позволява на Вашия гинеколог да получи по-точна представа за датата на раждането на Вашето бебе. По това време бъдещите майки могат да споделят новината със семейството, приятелите и колегите си.

Какво се случва с моето тяло?

През седмица 12 от бременността можете да видите вече оформения корем, въпреки че не винаги се забелязва при всички бременни.

Ранни признаци на бременност през 12 седмица

pregnant woman sleeping

Ранните признаци на бременност са различни при всяка жена. През седмица 12 може да изпитате някой от следните признаци на бременност или да нямате никакви симптоми:

Фокусирайте се върху Омега 3 и Омега 6

Омега 3 и Омега 6 подпомагат здравословното развитие на мозъка на Вашето бебе и могат да бъдат набавени само от диетата, която спазвате.  

Уверете се, че включвате добри източници на Омега 3 и Омега 6 в диетата си и това ще помогне да дадете на бебето си най-доброто начало за здравословно бъдеще.

cereal-with-milk

Опитайте тези богати на Омега 3 леки закуски и малки ястия:

  • Скумрия с филийка пълнозърнест тост
  • Сьомга на скара със зеленчуци на пара
  • Рибни пайове със сьомга
  • Шепа ядки и семена
  • Купа пълнозърнети зърнени закуски

НАУКАТА ЗАД

ОМЕГА 3 и Омега 6

Спонсорирано от Nutricia

Омега 3 и Омега 6 са два вида дълговерижни полиненаситени мастни киселини, наречени общо LCP. Единият LCP на Омега 3 е известен като докозахексаенова киселина или накратко DHA, която допринася за развитието на мозъка на Вашето бебе13. Той също така подпомага нормалното развитие на очите на бебето и е свързан с развитието му след раждането и по-специално нормалното развитие на зрението през първата година.

За да подпомогнете развитието на мозъка на Вашето бебе, опитайте да приемате допълнително по 200 мг DHA всеки ден. Мазната риба е отличен източник и яденето на 1-2 порции мазна риба на седмица ще осигури достатъчно DHA за Вас и Вашето бебе. Препоръчително е обаче да ядете не повече от две порции седмично поради токсините, които може да съдържа. За здравословен прием на Омега 3 в дните, в които не ядете мазна риба може да хапвате шепа ядки или да започвате деня си с купичка пълнозърнеста зърнена закуска.

weight gain icon

Колко килограма трябва да кача по време на бременност?

Повишаването нa теглото по време на бременност зависи от стартиращото тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг по време на бременността, част от които включват теглото на растящото бебе14

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна редакция: 23-ти октое 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Хиперемезис гравидарум (ексцесивно повръщане по време на бременността)

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава