Бременност през седмица 11: Признаци на бременност и развитие на бебето

 

Време за четене: 6 минути

Бременност в единадесета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 3 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 11-та седмица на бременността

Много от главните органи вече са на мястото си

pregnancy icon

Сутрешно гадене

Симптоми като сутрешното гадене трябва да започнат да отшумяват.

milk icon

Калций

Научете всичко за това, колко е важен калция за Вашето хранене.

Развитието на бебето в 11-та седмица

foetus pregnancy week 11

Колко голямо е моето бебе? Как изглежда то?

В 11-та седмица от бременността, Вашето бебе ще започне фаза на бърз растеж. То е все още само 4-5 см на дължина, което е колкото размера на лайм. Въпреки това, то расте и се развива много бързо: всички лицеви кости вече са на мястото си, пръстите на ръцете и краката му се отделят от началните ципи и ушните миди започват да придобиват по-познатата си форма1.

Отвътре бебешкият мозък, бели дробове, черен дроб и бъбреци вече са оформени в седмица 11-та, но различните други телесни системи ще продължат да се развиват през целия период на бременността2.

Въпреки, че Вашето бебе вече е започнало да прави побутващи движения от известно време2, Вие вероятно няма да почувствате ритане до около 17-та до 18-та седмица, или дори и по-късно, ако това е първата Ви бременност1.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Бременноста в 11-та седмица (първи триместър)

woman resting on sofa

Промени в тялото

Талията Ви започва да се уголемява и може да започнете да забелязвате началното оформяне на бременното Ви коремче. Не се плашете, ако все още не се забелязва, вероятно няма да мине дълго докато не започне да си личи.

Симптоми на бременността в 11-та седмица3

Ранните симптоми на бременността могат да бъдат различни при всяка майка. В 11-та седмица, може да изпитате симптоми като:

morning sickness

Добри новини за сутрешното гадене

Гаденето по време на бременността обикновено се ограничава до първия триместър. За повечето жени, симптомите са най-изразени около седмици 9-та до 11-та и значително се подобряват между седмици 12-та и 14-та9. При някои, гаденето по време на бременността продължава за по-дълго, до около 20-та седмица, и киселинния рефлукс от втория триместър нататък също може да предизвика гадене и повръщане. Научете повече за сутрешното гадене и как да го лекувате

pregnancy scan

Вашият първи ултразвук

Между седмици 8-а и 14-та ще имате първият си ултразвук. Ултразвуковите скенери използват безвредни звукови вълни, за да покажат детайлна картина на Вашето бебе вътре в утробата Ви. Нито Вие, нито Вашето бебе ще почувствате нещо – освен малко радост от Ваша страна когато видите детето си за първи път.

regular milk

Фокусирайте се над Калция

Калцият е незаменим за развитието на костите и зъбите, затова на Вашето бебе ще му е необходимо доста от него10. Млякото е богат източник на Калций, който изпълнява няколко важни роли10.

  • Регулира мускулните контракции, включително сърцебиенето на бебето Ви
  • Помага кръвта Ви да се съсирва нормално
  • Допринася за здравословното функциониране на мускулните тъкани и нервите.

Необходимостта от калций не се променя по време на бременността, но сега е по-важно от всякога да достигате препоръчителното за Вас дневно количество.

Източници на Калций

  • Млечни продукти включително пастьоризирано мляко, сирене и кисело мляко
  • Някои ядки и семена, особено бадеми и сусам
  • Бобови и варива
  • Смокини, спанак
  • Тофу, обогатено с калций, мюсли и бял хляб
  • Обогатени с калций напитки, като например соево мляко

НАУКАТА ЗАД

КАЛЦИЙ

Спонсорирано от Nutricia

Широко познат заради важността си за развитието на здрави кости и зъби, калцият е основен хранителен елемент за Вашето бебе по време на бременността12. За щастие, той лесно може да се набави от широка гама от източници.

Но Калция спомага не само за костите и зъбите. Той се използва от всяка една клетка и се съдържа в тъканите и телесните течности. Също така изпълнява и други роли, включително да помага за функционирането на мускулите и нервите, подпомага храносмилането и спомага за съсирването на кръвта13.  Според едно проучване, набавянето на добро количество калций по време на бременността може да спомогне за намаляването на риска от пре-еклампсия и предтерминно раждане14.

Храни, които да избягватепо време на бременността

Няма нещо специфично, което да избягвате през отделните седмици, но по време на бременността, би било мъдро да пропуснете следните:

banned number 1

Сурово и недосготвено месо

banned number 2

Непастьоризирано мляко или млечни продукти

banned number 3

Черен дроб или прекалена консумация на храни, богати на витамин А

weight gain icon

Наддаване на тегло по време на бременността.

Наддаването на тегло през бременността зависи от теглото Ви преди бременността и варира различно при всяка майка. Повечето жени наддават между 10кг и 12.5 кг докато са бременни, като част от това е теглото на нарастващото бебе15.

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Последна рекация: 03-ти декември 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава