Бременност през седмица 10: Признаци на бременност и развитие на бебето

Време за четене: 4 минути

Бременност в десета седмица, колко месеца са?

calendar icon circle

Месец 3 (Триместър 1)

foetus icon

Развитие на бебето през 10-та седмица на бременността

Мозъкът на Вашето бебе е в ускорен процес на развитие.

pregnancy icon

Наддаване на тегло

Факти за покачване на родилното тегло.

salad icon

Желязо

Научете за значимостта на желязото и как да добавите достатъчно към менюто си. 

Развитие на бебето на 10 седмици

Foetus at week 10

Как изглежда бебето ми? И колко голямо е то?

До 10-та седмица от бременността, Вашето бебе се измерва между 3 и 4 см1,2 и е грубо с размер на смокиня. Въпреки че вече прилича на бебе, главата му все още е непропорционално голяма– признаци на всички мозъчни процеси, които се появяват дори на този ранен етап3.

С развитието на челюстната кост, се оформят малки зъбни зародиши. Формират се също малки ушни канали4, докато през останалата част на тялото, кости и хрущяли започват да растат2.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Бременност на 10 седмици (първи триместър)

Какво се случва в тялото ми?

При бременността в 10 седмица, може да забележите появата на бременно коремче, въпреки че това не е валидно за всички.

Ранни сиптоми на бременността в седмица 105

Tired woman resting

Ранните симптоми на бременността са инвидуални и могат да бъдат различни при всяка жена. На 10-та седмица може да получите някои от следните признаци на бременност, ако такива се появят:

Желязо

Желязото е основна част от хранителните вещества в менюто Ви по време на бременността. Кръвните клетки се нуждаят от него за пренос на кислород в  тялото Ви и до Вашето бебе. А бебето Ви се нуждае от него за нормалното когнитивно развитие.

Нивата Ви на желязо ще бъдат проверявани редовно по време на бременност. Ако започнете да се чувствате отпаднали все по-често, споделете с лекуващия си лекар. Може да се наложи да приемате добавки с желязо за известно време. Препоръчителният дневен прием на желязо при жените е 14,8mg на ден11.

Kale for pregnancy

Увеличете приема на желязо

Богатите на желязо храни включват червено месо, мазна риба, яйца, сушени плодове, обогатени зърнени закуски и пълнозърнести хлебчета, както и някои зелени листни зеленчуци. Тези храни съдържат широк спектър от важни хранителни вещества в допълнение към желязото.

Други хранителни вещества засягат способността на тялото Ви да усвоява желязо. Витамин C, например, подпомага усвояването на растителното желязо, намиращо се в зеленчуци като зеленият боб и зелените листни зеленчуци11. Калцият, обаче, потиска усвояването11. Смята се също, че нанинът, съдържащ се в кафе и чай, може да има открицателен ефект върху усвояването на желязо11.

За да увеличите максимално количеството желязо, което тялото Ви приема при хранене с източници на наситен витамин C  , може да комбинирате с плод или чаша сок.

Приготвяйте ястия, които съдържат следните съставки, богати на желязо:

  • Постно месо (винаги се уверете, че е добре сварено) и мазна риба, като сардини
  • Тъмнозелени зеленчуци, включително броколи, спанак и къдраво зеле
  • Ядки, особено кашу
  • Боб и бобови растения, като нахут и леща
  • Пълнозърнести, включително пълнозърнест хляб и житни култури за закуска, обогатени с желязо
  • Сушени плодове, като кайсии, сушени сини сливи и стафиди
  • Яйца

НАУКАТА ЗАД

Желязото

Спонсорирано от Nutricia

Адекватен прием на желязо подпомага образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин в кръвта, които пренасят кислород в тялото Ви12. Здравите червени кръвни клетки намаляват риска от развитие на анемия. Понякога, т.нар. желязодефицитна анемия може да Ви накара да се чувствате уморени, отпаднали и без дъх.

weight gain icon

Колко тегло трябва да кача по време на бременност?

Наддаване на тегло по време на бременност зависи от теглото Ви преди бременността и варира много от майка до майка. Повечето жени наддават между 10кг и 12,5кг, докато са бременни, част от които е теглото на растящото бебе13. Научете всичко необходимо за наддаването по време на бременност.

Ако още не сте посетили Вашия личен лекар, трябва да си запазите час, за да започне планирането на Вашата предродилна грижа, включвайки Вашия пръв видеозон.

Поледна редакция: 23-ти октомври 2019

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава