Колко е важно здравето на чревната микробиота на Вашето бебе

Време за четене: 10 минути

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Подпомагане здравето на червата ва Вашето бебе е едно от най-добрите неща, които можете да направите за бъдещото му здраве. Освен, че му помагате да извлече максимума от храната, чревното здраве може да повлияе и на много други неща в  бъдещ дългосрочен период – от способността му да се бори с инфекциите до психическото му благосъстояние. Нищо чудно, че понякога наричаме червата „вторият мозък“.

В чревната микробиота живеят 70-80% от имунните клетки.

Хронограма на коремчето

От момента на зачеването до навършване на две години, на Вашето бебе има точно 1000 дни. Този период е критичен за установяване на здрава чревна микробиота. Нека да разберем защо как.

pregnancy icon circle

Ден 1

pregnancy tummy timeline 2

Ден 1

До 20та седмица червата на Вашето бебе се оформят2 напълно. Силно се обсъжда дали предавате бактериите на бебето си в утробата. Въпреки че някои доказателства предполагат, че те може да бъдат предадени през околоплодните води3, до голяма степен се смята, че утробата е стерилна (няма бактерии) и затова бактериите не се предават до раждането. Какъвто и да е начинът, по който споделяте своите бактерии с бебето си, важно е да подхранвате собствената си чревна микробиота, готова да се предаде и на Вашето бебе. И един от най-важните начини да направите това е като се придържате към разнообразен и здравословен хранителен режимза бременност4.

(След като бебето Ви се роди, най-добрият начин да поддържате неговата храносмилателната си система е чрез кърмене. Прочетете нашето ръководство за кърмене, преди бебето да се появи, за да си помогнете и да му дадете добър старт.)

baby icon circle

Ден 280

newborn tummy timeline 1

Раждане

По време на вагинално раждане тялото на Вашето бебе е изложено на цяла гама полезни бактерии, докато преминава през родовия канал.

Новородено

Имунната система на Вашето бебе е незряла и трябва бързо да се научи как да се бори с всички инфекциозни приносители, на които е изложено. Червата му преминават през интензивен период на растеж и развитие5. Всъщност там се създава изцяло нова екосистема, известна като чревна микробиота. Тя е уникална и е като неговия пръстов отпечатък и се състои от над 1000 различни вида бактерии, заедно с други микроорганизми6. Тези бактерии поддържат цялостното здраве на Вашето бебе, укрепвайки имунната му система7.

baby icon circle

Ден 283

breast feeding newborn

Кърма

Кърмата е специфично създадена за Вашето бебе и помага за развитието на червата му. Кърмата се състои от много компоненти, включително елементи, които са много важни за развитието на червата. Например олигозахариди в майчиното мляко (НMO), които хранят бактериите в червата8. Други фактори, които помагат за развитието на червата, включват лактоза, нуклеотиди и мастни киселини9. Кърмата също съдържа цели протеини, както и малко количество протеини, разбити на малки частици. Тези разградени протеини се наричат пептиди9.

Това, което ядете и пиете, също може да повлияе на кърмата Ви, така че придържането към  разнообразени  здравословен, балансиран хранителен режим, докато кърмите, не само ще поддържа здравето Ви, но и това на Вашето бебе. Открийте повече за ползите от кърменето. Или ако се затруднявате, прочетете нашето ръководство за успешно кърменето.

С растежа на Вашето бебе, нараства броя и разнообразието от бактерии в червната му микробиота.

toddler icon circle

Ден 462

weaning tummy timeline

Захранване

От 6тия месец, въвеждането на храна различна от кърмата или млякото за кърмачета и добавяне на захранващи храни чрез разнообразен и балансиран хранителен режим е другата възможност, чрез която да увеличите и разнообразите чревната микробиота10 на Вашето бебе, подпомагайки имунната му система така, че да се бори успешно с инфекции и заболявания до края на живота си.

toddler icon circle

Ден 1,000 +

toddler tummy timeline

Малко дете

На около 3 годишна възраст, чревната микробиота на Вашето малко дете  е напълно развита11, въпреки че все още може временно да се променя12. Занапред, балансираното и разнообразно хранене ще продължи да поддържа здравето на чревната му микробиота. Много храни естествено съдържат пребиотици (като лук, банани, домати и както и други храни, богати на фибри), които също помагат за поддържането на чревно здраве13.

Ден 1,000+

Тъй като детето Ви продължава да расте, чревната му микробиота може да се промени по много причини, като промяна в хранителните навици, стрес или преминаване през курс с антибиотици. Най-добрият начин да поддържате здрави черва е като се придържате към разнообразен и здравословен хранителен режим, спите достатъчно и избягвате стреса14.

Последен преглед: 13 август 2019г.

Прочети още:

Хранене при бременност и имунната система на Вашето бебе

Вашата здравословна диета при кърмене

Хранене на Вашето дете, за да поддържате имунната му система

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава