Сол по време на бременността

Read time: 9 minutes

Солта е ежедневен, основен минерал и се използва за поддържане на нивата на телесните течности и мускулната и нервната функция на организма1-3.  Когато сте бременна, нивата на телесните течности се променят, за да подпомогнат развитиетона бебето, а солта играе важна роля за регулирането и поддържането на телесната течност 1. Колко сол е достатъчна или колко е твърде много? Въпреки, че има жизненоважна функция за здравословното хранене по време на бременността е необходима употребата само на малко количество сол2.  Прочетете, за да разберете колко сол трябва да консумирате и открийте начини за намаляване на приема на сол докато сте бременна.

Разликата между натрий и сол

Солта се състои от две вещества – натрий и хлорид. Някои хранителни етикети съдържат както сол, така и на натрий, докато при други e включен само натрият. Когато е посочено само съдържанието на натрий, трябва да го умножите по 2,5, за да разберете колко сол съдържа храната2.

Разликата между натрий и сол

salt in pregnancy

Някои соли са обогатени с йод, минерал, който допринася за развитието на мозъка на Вашето бебе. Изследванията показват, че някои бременни жени не получават достатъчно от това основно хранително вещество, така че заместването на обикновената готварска сол с йодиран сорт може да Ви помогне да подкрепите приема си4.

Храните богати на йод включват някои риби, морски дарове, яйца и зърнени храни5.  Разберете кои риби и морски дарове можете да ядете и се запознайте с правилата за ядене на яйца по време на бременност.

Колко сол трябва да приема бременната жена?

Здравословният прием на сол по време на бременността е същият като нормалният.

Възрастните се нуждаят от по-малко от 1 гр. сол на ден за нормална телесна функция, а препоръчителния максимален дневен прием от 6 гр., което е около чаена лъжичка или еквивалент на 2,4 гр.  натрий6.

Всички знаем колко е важно да спазвате здравословен режим докато сте бременна и ако приемът на сол вече е в рамките на дневната граница от 6 гр., не трябва да коригирате диетата си.

Но ако подозирате, че приемът Ви може да е по-висок, проследете дневните си нива, като проверите етикетите на хранителните стойности за съдържание на сол или натрий.

Какво се случва, ако ядете твърде много солена храна, по време на бременността?

Много хора несъзнателно ядат повече от препоръчаното количество, защото солта се добавя към много произведени храни. Притесняващо е, че 75-80% от приема ни на сол идва от преработените храни, готови ястия, храна за вкъщи и от ресторантите7.

Високият прием на сол може да има отрицателно въздействие върху кръвното налягане2.  Солта засяга бъбреците, карайки тялото да задържа вода. Тази допълнителна течност води до по-голям обем на кръвта, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане1.  Поради тази причина диетата с ниско съдържание на сол по време на бременността може да помогне за поддържане на кръвното в здравословни граници, намалявайки риска от инсулт и сърдечни проблеми, както и от други опасни за здравето състояния1-3.

Как да намалите приема на сол, когато сте бременна

След години на хранене с високо съдържание на сол или дори с умерено солена диета, вариантите с по-малко сол могат да изглеждат безвкусни и скучни7.

Добрата новина е, че са необходими около три седмици, докато вкусовите Ви рецептори се адаптират и започнате да усещат естествените вкусове на несолените храни. Така че, ако трябва да намалите солта, бъдете търпеливи и имайте предвид, че храната скоро отново ще има прекрасен вкус7.

Храни с ниско съдържание на сол за бременни жени

Ето няколко лесни начина да намалите приема на сол, когато сте бременна.

  • Проверете нивата на сол на предварително опаковани храни и се стремете към по-малко от 1,5 гр. сол на 100 гр.
  • Наблюдавайте етикетите за намалена сол, когато купувате замразена пица, кетчуп или зърнени закуски.
  • Сушената риба, сушеното месо – като салам и деликатесните меса – като шунка, могат да бъдат с високо съдържание на сол, затова се опитайте да ги консумирате по-рядко. Проверете кое месо можете да ядете и кои храни трябва да избягвате, когато сте бременна.
  • Ограничете употребата на соев сос, горчица, кисели краставички, майонеза и други сосове, тъй като могат да съдържат много сол.
  • Намалете приема на сирене, защото може да има високо съдържание на сол. Разберете кои сирена са безопасни за консумация по време на бременност.
  • Купувайте зеленчуци и варива в консерва без добавена сол.
  • Сосовете на доматена основа често са с по-ниско съдържание на сол от сосовете със сирене или тези, съдържащи маслини, бекон или шунка.
  • Ако ядете ядки, пазарувайте от несоления сорт. А за по-здравословна закуска, изберете плодове или зеленчуци, като шепа ягоди или морковени пръчици.

Съвети за готвене с по-малко сол

  • Има много начини да добавите вкус към храната си, като същевременно намаляте приема на сол.
  • Избягвайте добавянето на сол към храната, докато готвите и след като е приготвена. И опитайте храната си преди да е подправена – може да не се нуждае от допълнителна сол.
  • Опитайте да добавите към храната си само  пипер – тя се съчетава добре с почти всяко ястие.
  • Добавете пресни билки и подправки като чесън, лют пипер и джинджифил към пастата, също зеленчуци и месни деликатеси и опитайте да изстискате пресен лайм върху пържени картофи.
  • Готвенето или печенето на зеленчуци ще спомогнат за подобряване на вкусовете им. Опитайте да печете червени чушки, домати, тиквички и копър с разнообразие от пресни билки, чесън и екстра върджин зехтин.
  • Вместо да използвате кубчета или гранули, направете си собствена храна или сос. Другият вариант е  да закупите сорт с намалено съдържание на сол.

Съвети за хранене навън

  • Може да е по-трудно да контролирате приема на сол, когато се храните в ресторант или поръчвате храна за вкъщи. Ето няколко полезни съвета, на които трябва да обърнете внимание, когато вечеряте навън.
  • Изберете зеленчуци или пиле като основни продукти в пицата вместо пеперони, бекон или допълнително сирене.
  • Пропуснете бекона, сиренето или колбаса върху пастата си. Поръчайте си с доматен сос с пилешко или зеленчуци.
  • Въпреки, че е изкушаващо, избягвайте допълнителни добавки към Вашия бургер като бекон, сирене или сос за барбекю и изберете салата вместо картофки.
  • Пържен ориз или с къри? Поръчайте обикновен ориз, а не полуготов или пържен, тъй като е с по-ниско съдържание на сол.
  • Пропуснете сандвичите с шунка и кашкавал и изберете заместители, например пилешко месо или зеленчуци, като авокадо и печени чушки. Освен това опитайте майонеза с намалено съдържание на мазнини вместо кисели краставички и горчица, които обикновено са с по-високо съдържание на сол.
  • Когато поръчвате салата поискайте дресинга отделно, тъй като някои сосове са богати на сол и мазнини.

  1. British Dietetic Association. Food Fact Sheet: Salt and Health [Online]. 2016. Available at: www.bda.uk.com/resource/salt.html [Accessed February 2020]
  2. NHS. Salt: the facts [Online]. 2015. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/salt.aspx [Accessed February 2020]
  3. Action on salt. Salt and your health [Online]. Available at: www.actiononsalt.org.uk/salthealth/index.html [Accessed February 2020]
  4. Glinoer D. The importance of iodine nutrition during pregnancy. Public Health Nutr 2007;10(12A):1542-1546.
  5. https://www.nicswell.co.uk/health-news/iodine-supplements-could-help-mums-babies-and-the-economy
  6. Action on salt. Myths and Frequently Asked Questions [Online]. Available at: www.actiononsalt.org.uk/less/faqs/index.html [Accessed February 2020]
  7. Action on salt. How to reduce your salt intake [Online]. Available at: www.actiononsalt.org.uk/less/reducing-intake/ [Accessed February 2020]

Последна ревизия: 29 май 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x