Въпроси относно кърменето и храненето?
Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница
Read time: 9 minutes
Солта е ежедневен, основен минерал и се използва за поддържане на нивата на телесните течности и мускулната и нервната функция на организма1-3. Когато сте бременна, нивата на телесните течности се променят, за да подпомогнат развитиетона бебето, а солта играе важна роля за регулирането и поддържането на телесната течност 1. Колко сол е достатъчна или колко е твърде много? Въпреки, че има жизненоважна функция за здравословното хранене по време на бременността е необходима употребата само на малко количество сол2. Прочетете, за да разберете колко сол трябва да консумирате и открийте начини за намаляване на приема на сол докато сте бременна.
Солта се състои от две вещества – натрий и хлорид. Някои хранителни етикети съдържат както сол, така и на натрий, докато при други e включен само натрият. Когато е посочено само съдържанието на натрий, трябва да го умножите по 2,5, за да разберете колко сол съдържа храната2.
Някои соли са обогатени с йод, минерал, който допринася за развитието на мозъка на Вашето бебе. Изследванията показват, че някои бременни жени не получават достатъчно от това основно хранително вещество, така че заместването на обикновената готварска сол с йодиран сорт може да Ви помогне да подкрепите приема си4.
Храните богати на йод включват някои риби, морски дарове, яйца и зърнени храни5. Разберете кои риби и морски дарове можете да ядете и се запознайте с правилата за ядене на яйца по време на бременност.
Здравословният прием на сол по време на бременността е същият като нормалният.
Възрастните се нуждаят от по-малко от 1 гр. сол на ден за нормална телесна функция, а препоръчителния максимален дневен прием от 6 гр., което е около чаена лъжичка или еквивалент на 2,4 гр. натрий6.
Всички знаем колко е важно да спазвате здравословен режим докато сте бременна и ако приемът на сол вече е в рамките на дневната граница от 6 гр., не трябва да коригирате диетата си.
Но ако подозирате, че приемът Ви може да е по-висок, проследете дневните си нива, като проверите етикетите на хранителните стойности за съдържание на сол или натрий.
Много хора несъзнателно ядат повече от препоръчаното количество, защото солта се добавя към много произведени храни. Притесняващо е, че 75-80% от приема ни на сол идва от преработените храни, готови ястия, храна за вкъщи и от ресторантите7.
Високият прием на сол може да има отрицателно въздействие върху кръвното налягане2. Солта засяга бъбреците, карайки тялото да задържа вода. Тази допълнителна течност води до по-голям обем на кръвта, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане1. Поради тази причина диетата с ниско съдържание на сол по време на бременността може да помогне за поддържане на кръвното в здравословни граници, намалявайки риска от инсулт и сърдечни проблеми, както и от други опасни за здравето състояния1-3.
След години на хранене с високо съдържание на сол или дори с умерено солена диета, вариантите с по-малко сол могат да изглеждат безвкусни и скучни7.
Добрата новина е, че са необходими около три седмици, докато вкусовите Ви рецептори се адаптират и започнате да усещат естествените вкусове на несолените храни. Така че, ако трябва да намалите солта, бъдете търпеливи и имайте предвид, че храната скоро отново ще има прекрасен вкус7.
Ето няколко лесни начина да намалите приема на сол, когато сте бременна.
Последна ревизия: 29 май 2020
Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси
В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.
Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница
Моля, прочетете първо тази важна бележка
С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.
Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.
Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.