Протеин по време на бременността

С жизненоважна роля, поддържаща всяка клетка в тялото, протеинът е важен за Вас и Вашето бебе и е част от здравословната диета по време на бременност. Открийте от колко протеин се нуждаете когато сте бременна и кои са добрите източници, от които да си го набавите.

Каква е ролята на протеина по време на бременност?

Протеините се намират във всяка клетка на тялото, изграждайки кожата, мускулите, косата, ноктите и всички други тъкани. Те осигуряват структура на клетките и осигуряват тяхното правилно функциониране както и им помагат да се възстановят1.

Протеинът има жизненоважна роля по време на бременност, тъй като помага на бебето Ви да расте нормално, като същевременно допринася за други важни области от неговото развитие, включително2:

  • Растеж и възстановяване на нови и увредени тъкани.
  • Създаване на антитела за имунната система.
  • Изработване на хормони и ензими.
  • Помага на мускулите да функционират правилно.
  • Транспортира кислород през кръвта.

Снабдяването с препоръчаното количество протеин може също да помогне за здравословното тегло при раждане. Бебе със здравословно тегло при раждане има намален риск от развитие на диабет или наднормено тегло в по-късен етап от живота3.

Ролята на протеина по време на бременност позволява на клетките на Вашето бебе да функционират добре от самото начало. Цялото бъдещо развитие и растеж ще има здрава основа за надграждане през детството и след това.

От колко протеин имате нужда когато сте бременна?

Нуждаете се от малко по-висок прием на протеин по време на бременност, за да се подпомогнат различните промени, през които преминава тялото Ви и да осигури растежа на Вашето бебе.

Референтният прием на хранителни вещества (RNI) на протеин за възрастни е 0.75 г на кг телесно тегло на ден, плюс допълнителни 6 г на ден за бременни4.

Например, за жена с тегло 60 кг, ще се нуждае от: 60 х 0,75 г / дневно = 45 г протеин на ден и 51 г по време на бременност4.

Добро правило е да включвате порция протеин при всяко хранене, така че да получавате 2-3 порции от него на ден5. Една порция обикновено е равна на размера на дланта Ви.

Добри протеинови храни при бременност:

Важно е не само количеството протеин. Също така е важно да се храните с различни протеинови източници, тъй като различните протеини осигуряват различни аминокиселини5. ‘Консумирането на различни източници на протеини също ще Ви осигури разнообразие от витамини и минерали. Прочетете за витамините и добавките, от които се нуждаете, докато сте бременна.

Източници на протеин включват5:


Тези храни често присъстват в средностатистическата диета, така че освен ако не сте вегетарианка или веган, вероятно няма нужда да коригирате приема си, за да отговорите на увеличените нужди от протеин. Хората, които избягват животински продукти, могат да получат много от незаменимите аминокиселини ако ядат разнообразни плодове и зеленчуци. Прочетете повече за суперхраните по време на бременност.

Здравословни протеинови закуски за бременни жени

С жизненоважна подкрепяща роля за всяка клетка в тялото, протеинът е от съществено значение за Вас и Вашето бебе.

Може да увеличите дневния прием на протеин  с тези идеи за леки здравословни закуски6:

  • Малък сандвич или питка с настърган кашкавал, шунка с ниско съдържание на мазнини, риба тон, сьомга или сардини със салата.
  • Хумус с моркови, краставици или целина.
  • Зеленчукова супа и боб чорба.
  • Печен боб върху препечен хляб или върху малък печен картоф.
  • Плодово кисело мляко с ниско съдържание на мазнини и захар, обикновено кисело мляко или свежо сирене с плодове.

Последен преглед: 29-ти Май 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицинските и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава