Наддаване на тегло през периода на бременност

Повишаване на теглото през бременността

Всичко, което трябва да знаете за теглото по време на бременност

Наддаването на тегло е нормална и естествена част от здравословната бременност. Научете колко тегло трябва да качите в зависимост от Вашия индекс на телесна маса, как да наддавате безопасно и защо диетата не се препоръчва.

Повишаване на теглото: естествена част от бременността

Наддаването на тегло по време на бременност е здравословно, естествено и необходимо. Освен допълнителното тегло на Вашето бебе и увеличените течности, тялото Ви постепенно увеличава някои запаси от мазнини1.

Потребността Ви от калории по време на бременност се увеличава едва през третия триместър, когато имате нужда от допълнителни 200 калории на ден.
pregnant woman eating avocado

През първия и втория триместър Вашите енергийни нужди са същите като преди бременността. Яденето за двама просто означава поддържане на здравословна диета: това ще осигури на Вашето бебе всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива. След 28 седмици трябва да консумирате около 200 калории повече на ден2.

Хранителния режим  по време на Вашата бременност, е в подкрепа и  на двамата, но до третия триместър препоръчителният прием на калории е същият като преди бременността.

Колко килограма трябва да кача по време на бременността?

Повишаването на теглото по време на бременност зависи от Вашето тегло преди бременността и варира значително при майките. Повечето жени качват между 10 кг и 12,5 кг докато са бременни, повечето от които са теглото на растящото бебе1.

Наднорменото тегло по време на бременност може да бъде нездравословно, но е важно да не се поставяте на диета и да се храните здравословно.

Таблицата по-долу3 дава общи насоки за здравословно наддаване на тегло. За да се определи вашият ИТМ (индекс на телесна маса), използвайте онлайн ИТМ калкулатор или здравен работник, който може да Ви помогне с това.

ИТМПриблизително тегло, което трябва да качите по време на бременност
20 или по-малкоМежду 12.5 and 18кг
20-26Между 11.5 and 16кг
26-30Меежду 7 and 11.5кг
30+7кг

Хранителен режим за здравословно наддаване на тегло по време на бременност

Вашият режим доставя широката гама от хранителни вещества, от които Вашето бебе се нуждае за здравословно развитие. Разнообразниятхранителен прием от всички групи храни ще осигури основни витамини, минерали, мазнини и протеини, като същевременно ще Ви помогне да останете в рамките на препоръчаните граници за наддаване на тегло по време на бременност.

Ако увеличаването на килограмите надвишава препоръчаните нива, Вашия личен лекар или гинеколог могат да предложат да направите някои промени, така че да наддавате по-постепенно.

Изберете храни, богати на хранителни вещества, когато е време да увеличите приема на калории, за да се възползвате максимално от вашите 200 калории.

Когато дойде време да увеличите приема на калории с 200 на ден, не забравяйте да изберете храни, които са богати на хранителни вещества. Например, киселото мляко осигурява калций за изграждане на кости, докато картофите с коричка са добър източник на фибри и въглехидрати, които доставят енергия.

Здравословни 200-калорични идеи за закуски:

  • Малка купа с нискомаслено кисело мляко със семена и плодове
  • Малка порция хумус със сурови зеленчукови пръчици
  • Смути от банан и овес, приготвено със 150 мл мляко
  • Едно пушено филе от скумрия, настъргано и смесено с натурално кисело мляко, поднесено с две овесени питки4
careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Загуба на тегло по време на бременност

Наднорменото тегло преди и по време на бременност може да Ви изложи на по-голям риск от поява на високо кръвно налягане и гестационен диабет. Също така може да увеличи вероятността от преждевременно раждане и усложнения при раждане, плюс проблеми с кърменето, като невъзможност да започнете да кърмите или да поддържате кърмата5.

След като забременеете обаче не е препоръчително да преминете на диета. Това е така, защото Вашето развиващо се бебе реагира на промените в хранителните вещества през различните етапи от гестационното развитие, което може да повлияе на собствената му способност да използва хранителни вещества по-късно в живота, както и да повлияе върху затлъстяването в по-късен етап.6.

Вашето бебе реагира на промени в хранителните вещества по време на гестационното му развитие, което може да повлияе на собствената му способност да използват хранителните вещества по-късно в живота.

Малка порция хумус със сурови зеленчукови пръчици би допринесла за допълнителни 200 калории.

Вместо това се съсредоточете върху здравословното хранене, с добър баланс между групите храни. Проучване показва, че коригирането на Вашият хранителен режим за поддържане на здравословно телесно тегло по време на бременност (а не за отслабване) и спазването на нормална балансирана диета е безопасно, ефективно и няма последващи ефекти върху теглото на бебето при раждане7. Научете как да постигнете идеалния хранителен баланс в нашите статии за хранителни режими и развитие статии за хранителни режими и развитие.

Тегло под нормите по време на бременност

Ако имате тегло под нормите, Вашата акушерка може да Ви посъветва относно най-здравословните начини да набавите допълнителното тегло, от което се нуждаете. Може да се наложи да бъдете внимателно наблюдавани, за да проверите дали бебето Ви расте правилно. Здравословното тегло по време на бременност може да намали риска от преждевременно раждане или бебе с ниско тегло при раждане8.

Осигурете нормалното хранене, от което се нуждае Вашето бебе, като ядете малки количества здравословни закуски през целия ден.

Храните, съдържащи здравословни мазнини са отличен източник на калории и хранителни вещества. Авокадото, ядките и семената са идеални. Пълнозърнести видове хляб и тестени изделия доставят бавно освобождаващи се калории  и здравословна порция фибри9.

Яжте малко и често през целия ден за постоянно снабдяване с хранителни вещества на Вашето бебе.

1. NHS choices. How much weight will I put on during my pregnancy? [Online] 2015. Available at: https://www.nhs.uk/chq/Pages/2311.aspx?CategoryID=54[Accessed October 2017]

2. NICE. Weight management before during and after pregnancy [Online] 2010. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/ph27/chapter/1-recommendations [Accessed October 2017]

3. Deans A. Your New Pregnancy Bible, The experts’ guide to pregnancy and early parenthood. 4th ed. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013.

4. Tommy’s. 200 calorie pregnancy snacks [Online]. 2014. Available at: www.tommys.org/page.aspx?pid=916 [Accessed June 2014]

5. Hilson JA et al. Excessive weight gain during pregnancy is associated with earlier termination of breast-feeding among white women. J Nutr 2006;136(1):140-146.

6. Armitage JA et al. Experimental models of developmental programming: consequences of exposure to an energy rich diet during development. J Physiol 2005;565(1):3-8.

7. Thangaratinam S et al. Effects of interventions in pregnancy on maternal weight and obstetric outcomes: meta-analysis of randomised evidence. Obstetrical & Gynecological Survey 2012;67(10):603-604.

8. Han Z et al. Maternal underweight and the risk of preterm birth and low birth weight: a systematic review and meta-analyses. Int J Epidemiol 2011;40(1):65- 101.

Последна ревизия: 29-ти юли 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x