Витамин D по време на бременността

Засияйте

Ролята на витамин D

Витамин D е ключово хранително вещество по време на бременност, заради неговата роля в поддържане на развитието на  костната система на Вашето бебе. Той се съдържа само в няколко храни. Основният му източник е слънцето, no не винаги е лесно да бъде набавен. Научете как да сте сигурна, че ежедневно получавете необходимото количество витамин D, за да се развият костите, които ще поддържат Вашето бебе през целия му живот.

Витамин D помага да се поддържа нормалното развитие на костите.

Витамин D има основна поддържаща роля по време на бременност

Костите на Вашето бебе растат и се формират с бързи темпове през цялата бременност. Витамин D е ключова част от този завладяващ и сложен процес поради ролята му в регулирането на количеството калций и фосфат в организма. Тези хранителни вещества са жизненоважни за развитието на костите на Вашето бебе и помагат за изграждането на здрави зъби1.

Нивата на витамин D на Вашето бебе при раждането зависят от Вашия собствен прием през цялата бременност2. Така че, като бъдеща майка, можете да помогнете на костите на Вашето бебе и бъдещото му здраве, като се уверите, че получавате препоръчителното дневно количество витамин D.

Дневен прием на витамин D

Най-ефективният източник на витамин D е слънчевата светлина  ̶  тялото го произвежда в отговор на UVB лъчите, попадащи върху кожата2.

Референтният прием за витамин D по време на бременност и докато кърмите е 10 mcg на ден, най-добре да се приема като добавка.³

От октомври до април организмът разчита на всички запаси, останали от лятото и след като те бъдат изразходвани, други източници са длъжни да поддържат адекватно снабдяване с витамин D2.

Няколко храни осигуряват витамин D, но те са ограничени. По-мазните риби, яйчните жълтъци и обогатените на витамини и минерали храни са сред малкото хранителни източници.

Препоръчва се всички бременни и кърмещи жени да приемат добавка от витамин D от 10mcg на ден. Това количество ще осигури достатъчно за Вашите собствени нужди и ще Ви помогне да изградите запасите, от които се нуждае Вашето бебе през първите 6 месеца от живота3.

Дефицит на витамин D

Липсата на витамин D, известна като дефицит на витамин D и може да доведе до умора и болки2. При бебетата и децата екстремният дефицит на витамин D може да доведе до рахит, състояние, характеризиращо се с меки кости, които не се развиват както трябва. Липсата на витамин D също е свързана с дългосрочни състояния като остеопороза и диабет и други сериозни заболявания4.

pregnancy food supplements
Допълнителните източници на витамин D се препоръчват за изграждане на запаси, от които се нуждае Вашето бебе през първите 6 месеца от живота

Всички жени, които са бременни или кърмят, имат повишен риск от дефицит на витамин D и трябва да обърнат специално внимание на получаването на адекватни количества от витамина4. Приемането на ежедневна добавка от витамин D предпазва Вашето здраве, както и здравето на Вашето бебе.

Ако имате по-тъмна кожа, повишеният пигмент влияе върху способността на кожата Ви да генерира витамин D4, което прави ежедневната добавка още по-важна.

IU е обозначение за измерване на излагането на слънце. Таблицата по-долу Ви позволява да сравните витамин D, намиращ се в храната, с излагането на слънце. 5-10 минути на слънце се равняват на 3000IU, те са еквивалентни на три порции прясна сьомга5.

Храна (порция*)Витамин D (IU)
Прясна дива сьомга600-1000IU
Прясна сьомга от ферма100-250IU
Консерва сьомга300-600IU
Сардини300IU
Скъмрия250IU
Консерва риба тон250IU
Пресни гъби шитаке100IU
Изсушени на слънце гъби шитаке1600IU
Жълтък (от яйце на пиле)20IU

*99,2 гр месо или риба е една порция, приблизително колкото размера на дланта Ви.

cereal with milk

Някои зърнени закуски и млечни продукти са с обогатено съдържание на витамин D.

Следващи стъпки

Приемате ли мултивитамини за бременни? Ако приемате,  проверете дали съдържат  10mcg витамин D. Ако не съдържат, говорете с Вашия здравен специалист за допълнителен прием.

  1. NHS UK. Vitamin supplements in pregnancy [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx[Accessed June 2014]
  2. NHS UK. How to get vitamin D from sunlight [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Summerhealth/Pages/vitamin-D-sunlight.aspx [Accessed June 2014]
  3. NHS UK. Vitamin D [Online]. 2012. Available at: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-D.aspx[Accessed June 2014]
  4. SACN. Update on Vitamin D [Online]. Available at: www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/339349/SACN_Update_on_Vitamin_D_2007.pdf p.37 [Accessed June 2014]
  5. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007;357(3):266-281.

Последен преглед: 18-ти август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x