Витамин А по време на бременността

Балансиращо действие

Прием на витамин А

Витамин А е важен за Вашето растящо бебе; помага за изграждането на имунната му система и е необходим за здрава кожа и очи1. В по-големи количества може да бъде вреден. Научете кои източници на това повишаващо имунитета хранително вещество да включите във Вашата диета за бременност и кои храни и добавки да избягвате, за да осигурите безопасен прием.

Какво представлява витамин А?

Витамин А допринася за развитието на две от най-сложните и необикновени части на тялото на Вашето бебе – техните очи. Също така е важно за техния имунитет и производството на кожни клетки1, като същевременно помага за развитието на милионите малки въздушни торбички, наречени алвеоли, в белите дробове на Вашето бебе. Те позволяват на кислорода да се прехвърли в кръвта и да се взима обратно въглеродния диоксид2.

Витамин А се предлага в две форми:

  • Ретинол – намира се във високи количества в някои месни и рибни продукти и в безопасни количества в млечните продукти и яйцата1
  • Бета-каротин – вещество в плодовете и зеленчуците, което тялото може да превърне във витамин А1

Вреден ли е витамин А по време на бременността?

blueberries

Вашето тяло трупа запаси на витамин А от бета-каротина в плодовете и зеленчуците

Получаването на точното количество витамин А по време на бременност е много важно; твърде многото количество може да навреди на Вашето растящо бебе и да доведе до вродени дефекти1, докато твърде малкото носи определени рискове за Вас и развитието на бебето3. Здравословният прием ще гарантира, че бебето ще получи хранителната подкрепа, от която се нуждае за нормалното си развитие. За щастие това е лесно да се постигне, като се следват простите, но важни указания по-долу.

Защо витамин А е важен за майката по време на бременност?

mum to be in striped top

Поради своята поддържаща роля в имунната система, витамин А е от полза за Вашето здраве през цялата бременност4.  Достатъчният и безопасен прием е важен за всички етапи. Вашият риск от липса обаче е по-висок през третия триместър, когато нуждите се увеличават поради ускореното развитие на бебето и увеличения обем на кръвта. Тялото Ви дава естествено приоритет на нуждите на Вашето бебе, поради което се нуждаете от повече4.

Здравословният запас от витамин А по време на бременност изгражда естествените запаси на Вашето бебе в подготовка за първите няколко месеца от живота му

Натрупване на запаси за Вашето бебе

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в черния дроб и мастните клетки на тялото5.  Здравословното набавяне на витамин А по време на бременност изгражда естествените запаси на Вашето бебе в подготовката му за първите няколко месеца от живота6.

Ниското ниво на витамин А може да повлияе на имунната функция на Вашето бебе след раждането, като го направи по-податливо на инфекции и заболявания6.

Получаване на правилен баланс

Вашият референтен прием на хранителни вещества (RNI – количеството, което се счита за достатъчно, за да отговори на нуждите на повечето хора) на витамин А по време на бременност е малко по-висок от нормалния – по 100 мгр на ден7.  След като започнете да кърмите, Вашите нужди ще се увеличат допълнително, до 350 мгр на ден.

Тъй като се съдържа в млечните продукти и някои плодове и зеленчуци, повечето хора получават целия необходим витамин А от добре балансирана диета1.

Някои храни с високо съдържание на витамин А, като черен дроб и пастет от черен дроб, са в списъка с храни, които трябва да се избягват по време на бременност. Докато не консумирате тези храни, приемът Ви трябва да попада в рамките на безопасни нива и да не представлява риск за развитието на Вашето бебе. Някои добавки, които не са за бременни, също съдържат високи нива на витамин А, като масло от черен дроб на треска, което също трябва да се избягва8.

Източниците на ретинол (животинската форма на витамин А) включват1:

  • Сирене
  • Подсилен с витамини пастет
  • Кисело мляко
  • Яйца

Вашето тяло ще превърне бета-каротина, който придава на някои плодове и зеленчуци оранжевия им цвят, във витамин А. Бета-каротинът може да се намери в:

  • Моркови
  • Портокали
  • Сладки картофи
  • Кайсии

Следващи стъпки

Поддържайте здравословен прием на витамин А, като:

  • Се убедите, че всички добавки, които приемате, не съдържат витамин А
  • Избягвате черен дроб или чернодробни продукти, като пастет
  • Включите много плодове и зеленчуци с оранжев цвят, както и млечни продукти и яйца, като част от здравословната Ви балансирана диета

  1. NHS UK. Vitamin A [Online]. 2012. Available at: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-A.aspx[Accessed June 2014]
  2. Checkley W et al. Maternal vitamin A supplementation and lung function in offspring. N Engl J Med 2010;362(19):1784-1794.
  3. Van den Broek, N et al. Vitamin A supplementation during pregnancy for maternal and newborn outcomes. Cochrane Database Syst Rev 11, 2010.
  4. NHS UK. Vitamins and minerals [Online]. 2012. Available at: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/vitamins-minerals.aspx [Accessed June 2014]
  5. Azaïs-Braesco V, Pascal G. Vitamin A in pregnancy: requirements and safety limits. Am J Clin Nutr 2000;71(5):1325-1333.
  6. Department of Health. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom No. 41. London: HMSO, 1991.
  7. NHS UK. Can I take cod liver oil supplements when I’m pregnant? [Online]. 2014. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/1757.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=129 [Accessed June 2014]

Последен преглед: 18-ти август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x