Прием на захар през бременността

Научете как захарта може да повлияе на Вас и Вашето бебе по време на бременност, и открийте здравословни сладки закуски, които осигуряват основни хранителни вещества.

Захарта и Вашия хранителен режим по време на бременността

Въпреки че сладките храни могат да бъдат изкушаващи, те, както и захарта, съдържат много малко полезни хранителни вещества за Вас и Вашето развиващо се бебе.

Повечето сладки храни и напитки се правят със захароза, известна още като трапезна захар. Тази форма на захар освобождава енергия бързо, причинявайки скокове в нивата на кръвната захар и задействайки бързо освобождаване на инсулин, който да абсорбира захарта. Може да разпознаете това като  енергиен заряд, който обикновено е последван от драматичен спад в енергията и чувство на умора.

Балансираният прием на захар помага за поддържането на кръвната захар по-стабилна, както и за по рядкото получаване на промени в енергийните нива. По време на бременност това може да:

 • доведе до по-здравословно наддаване на тегло при бременност
 • намали риска от гестационен диабет и прееклампсия
 • намали риска от наднормено тегло на Вашето бебе в по-късен етап на живота
malina kiselo mlyako

Все още можете да се насладите от време на време на сладко лакомство. Въпреки това, по време на бременност е по-добре да ги замените с естествено сладки хранителни алтернативи.

Какво е гестанионнен диабет?

Гестационният диабет е тип диабет, специфичен за бременността, който има тенденция да се развива някъде след 20тата седмица от бременността. Това се случва, когато тялото не може да произведе достатъчно инсулин, за да регулира нивото на  кръвната захар.

Установено е, че това състояние е свързано с раждане на бебета с по-високо тегло. Може успешно да се намали риска чрез хранителен режим с ниско съдържание на захар, за да се сведат до минимум всякакви свързани с бременността или раждането усложнения.

Ако Вашият лекар или медицински специалист смята, че сте изложени на по-висок риск от гестационен диабет, вероятно ще Ви бъде предложен тест за глюкозен толеранс (GTT) на около 28мата седмица от бременността.

Факторите, които могат да увеличат риска от гестационнен диабет, включват:

 • Предишно раждането на бебе с тегло над 4,5 кг
 • Прекарване на гестационен диабет в миналото
 • Имате баба, дядо, родител, брат, сестра или друг роднина с диабет
 • Имате южноазиатски, чернокарибски или близкоизточен произход

Поддържането на здравословно тегло при бременност чрез хранителен режим с балансирано съдържание на захар и редовни упражнения могат да помогнат за свеждане до минимум на вероятността от развитие на това състояние.

Здравословни алтернативи на сладките храни

И за Вас, и за Вашето бебе е по-добре да избягвате да ядете твърде много захар и вместо това да намерите по-здравословни алтернативи. Можете да замените тортите, бисквитите и сладките напитки във Вашия хранителен режим с:

morkovi
 • Пресни или замразени плодове, като манго, ананас, горски плодове
 • Пръчици моркови
 • Домашни пуканки
 • Сушени плодове или ядки, вместо сладки/захарни изделия
 • Газирана вода с добавен пресен сок, вместо сладки безалкохолни напитки
 • Кисело мляко с горски плодове, вместо сладолед
 • Сушени плодове като кайсии или сини сливи
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава