Прием на захар през бременността

Научете как захарта може да повлияе на Вас и Вашето бебе по време на бременност, и открийте здравословни сладки закуски, които осигуряват основни хранителни вещества.

Захарта и Вашия хранителен режим по време на бременността

Въпреки че сладките храни могат да бъдат изкушаващи, те, както и захарта, съдържат много малко полезни хранителни вещества за Вас и Вашето развиващо се бебе.

Повечето сладки храни и напитки се правят със захароза, известна още като трапезна захар. Тази форма на захар освобождава енергия бързо, причинявайки скокове в нивата на кръвната захар и задействайки бързо освобождаване на инсулин, който да абсорбира захарта. Може да разпознаете това като  енергиен заряд, който обикновено е последван от драматичен спад в енергията и чувство на умора.

Балансираният прием на захар помага за поддържането на кръвната захар по-стабилна, както и за по рядкото получаване на промени в енергийните нива. По време на бременност това може да:

  • доведе до по-здравословно наддаване на тегло при бременност
  • намали риска от гестационен диабет и прееклампсия
  • намали риска от наднормено тегло на Вашето бебе в по-късен етап на живота
malina kiselo mlyako

Все още можете да се насладите от време на време на сладко лакомство. Въпреки това, по време на бременност е по-добре да ги замените с естествено сладки хранителни алтернативи.

Какво е гестанионнен диабет?

Гестационният диабет е тип диабет, специфичен за бременността, който има тенденция да се развива някъде след 20тата седмица от бременността. Това се случва, когато тялото не може да произведе достатъчно инсулин, за да регулира нивото на  кръвната захар.

Установено е, че това състояние е свързано с раждане на бебета с по-високо тегло. Може успешно да се намали риска чрез хранителен режим с ниско съдържание на захар, за да се сведат до минимум всякакви свързани с бременността или раждането усложнения.

Ако Вашият лекар или медицински специалист смята, че сте изложени на по-висок риск от гестационен диабет, вероятно ще Ви бъде предложен тест за глюкозен толеранс (GTT) на около 28мата седмица от бременността.

Факторите, които могат да увеличат риска от гестационнен диабет, включват:

  • Предишно раждането на бебе с тегло над 4,5 кг
  • Прекарване на гестационен диабет в миналото
  • Имате баба, дядо, родител, брат, сестра или друг роднина с диабет
  • Имате южноазиатски, чернокарибски или близкоизточен произход

Поддържането на здравословно тегло при бременност чрез хранителен режим с балансирано съдържание на захар и редовни упражнения могат да помогнат за свеждане до минимум на вероятността от развитие на това състояние.

Здравословни алтернативи на сладките храни

И за Вас, и за Вашето бебе е по-добре да избягвате да ядете твърде много захар и вместо това да намерите по-здравословни алтернативи. Можете да замените тортите, бисквитите и сладките напитки във Вашия хранителен режим с:

  • Пресни или замразени плодове, като манго, ананас, горски плодове
  • Пръчици моркови
  • Домашни пуканки
  • Сушени плодове или ядки, вместо сладки/захарни изделия
  • Газирана вода с добавен пресен сок, вместо сладки безалкохолни напитки
  • Кисело мляко с горски плодове, вместо сладолед
  • Сушени плодове като кайсии или сини сливи
morkovi

  1. Murrin C., A. Shrivastava, and C. C. Kelleher. Maternal macronutrient intake during pregnancy and 5 years postpartum and associations with child weight status aged five. Eur J Clin Nutr 2013;67(6):670-679.
  2. Walsh JM., et al. The association of maternal and fetal glucose homeostasis with fetal adiposity and birthweight. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2011;159(2):338-341.
  3. NHS UK. Gestational diabetes [Online]. 2016. Available at:www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/pages/introduction.aspx[Accessed September 2016]
  4. Borgen I et al. Maternal sugar consumption and risk of preeclampsia in nulliparous Norwegian women. Eur J Clin Nutr 2012 2012;66(8):920-5.
  5. NHS UK. Diabetes and pregnancy [Online]. 2015. Available at:www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/diabetes-pregnant.aspx[Accessed September 2016]
  6. NHS UK. 5 a day – What counts? [Online]. 2015. Available at:www.nhs.uk/Livewell/5ADAY/Pages/Whatcounts.aspx[Accessed September 2016]
  7. Diabetes Care UHL, University Hospitals of Leicester NHS trust. Gestational diabetes dietary advice [Online]. 2010. Available at:www.leicestershirediabetes.org.uk/uploads/123/documents/Gestational%20Diabetes%20Diet_BME.pdf[Accessed September 2016]
  8. NHS UK. Iron-deficiency anaemia – treatment [Online]. 2016. Available at:www.nhs.uk/Conditions/Anaemia-iron-deficiency-/Pages/Treatment.aspx[Accessed September 2016]
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x