Тютюнопушене и прием на алокохол по време на бременността

Отказване от тютюнопушенето и приема на алокохол

Дайте на Вашето бебе здравословен старт на живота

Добре известно е, че тютюнопушенето и пиенето по време на бременност могат да повлияят на здравето на Вашето бебе. Но не само бъдещите майки трябва да се откажат от този навик – тютюнопушенето в близост до бременната половинка също може да навреди. Отказът от цигари и намаляването на алкохола не е лесно, но това ще означава, че ще се чувствате по-здрави и в по-добра форма, когато бебето Ви се появи.

Защо да откажете тютюнопушенето1?

Известно е, че тютюнопушенето има вредно въздействие върху здравето на нероденото бебе, така че е добре и Вие, и Вашият партньор да го откажете.

Когато бременната Ви половинка е изложена на пасивно тютюнопушене, Вашето бебе приема редица вредни химични вещества, включително:

  • Никотин – известно е, че свива кръвоносните съдове, засяга маточния и плацентарния кръвен поток и повишава кръвното налягане и сърдечната честота на Вашето бебе
  • Въглероден оксид – свързва се с хемоглобина в кръвта, което означава, че кръвните клетки носят по-малко кислород, което води до ниско тегло при раждане
  • Катран – вещество, причиняващо рак, което може да раздразни белите дробове

Разбира се, след като бебето Ви се появи, всеки дим, който вдиша, ще има същия негативен ефект върху здравето му. Така, че като се откажете от тютюнопушенето сега, бебето Ви ще започне по-здравословно живота си и може би ще успеете напълно да премахнете този навик.

Защо да откажете алкохола?

Понякога Вашият партньор може да е изпил питие в началото на бременността, преди да разбере за зачеването. Но след като откриете, че сте бременна, се препоръчва да се откажете напълно от алкохола.

Министерството на здравеопазването препоръчва, ако сте бременна или планирате да забременеете да избягвате по принцип алкохола.Ако все пак изберете да пиете, трябва да се придържате към не повече от една или две единици алкохол (еквивалентно на една или две малки чаши вино) веднъж или два пъти седмично, за да сведете до минимум риска за Вашето бебе.²

Докато консумацията на алкохол няма да има пряк ефект върху детето Ви, като се откажете или намалите алкохола, ще предложите ценна морална подкрепа за бременната си половинка.

Ако решите да намалите, вместо да го откажете напълно, е добре да се придържате към препоръчителния дневен прием на алкохол, който е 3-4 единици за мъжете или 2-3 за жените.

НапиткиБройки единици
Стандартна чаша за вино (175 мл, 12% алкохолно съдържание)2.1
Чаша първокласна лека бира (5.2% алкохолно съдържание)3
Питие в стандартна чаша за вино (175 мл, 12% алкохолно съдържание); Чаша първокласна лека бира, бира или сайдер (5.2% алкохолно съдържание); малка чаша алкохол (25 мл, 40% алкохолно съдържание)1
Алкохол (275 мл, 5.5 алкохолно съдържание)1.5

Следващи стъпки

Ето няколко полезни съвета за отказване от пушене и пиене4:

  • Задайте си дата за отказване и се придържайте към нея. Помага да имате фиксирана цел
  • Една тренировка може да помогне за ограничаване на глада
  • Дъвчете дъвка. Ако устата и ръцете Ви са заети, ще спрете обичайното търсене на цигари
  • Избройте причините, поради които ги отказвате и ги спрете, погледнете назад към тях, когато се изкушите
  • Мислете позитивно; правете всичко различно

Последен преглед: 19-ти ноември 2015

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава