Сетивно развитие на плода

Време за четене: 3 минути

Напредналите изследвания на ранните фази на живот разкриват, че вкусът и обонянието на Вашето неродено бебе започват да се  развиват още в корема Ви, те започат да оформят свързано с храните, които ядете6. Вкусовите рецептори се образуват още на 13-тата седмица, което означава, че могат да започнат да развиват вкус към храна в началото на втория триместър1.

Освен това, след 16-та седмица на бременността Ви , обонянието на бебето Ви ще се появи1,2. До края на бременността бебето Ви редовно ще поглъща големи количества околоплодна течност и проучванията показват, че това може да окаже влияние върху хранителните предпочитания на Вашето бебе по-късно при захранване.

Амниотичната течност и нейните уникални свойства

Още преди раждането бебетата проявяват предпочитание към сладките вкусове – но защо? Отговорът може да се крие в сложната комбинация от хранителни вещества, аминокиселини и глюкоза, които изграждат околоплодната течност.

С естествен леко сладък вкус, проучванията показват, че ако в течността се инжектират дори по-сладки вкусове, бебето ще започне да поглъща повече. Но те ще спрат да поглъщат околоплодната течност, ако бъдат въведени горчиви аромати2. Това ранно предпочитание към сладките вкусове продължава, когато Вашето новородено се храни с кърма, тъй като тя също има сладък вкус.

Амниотичната течност не е просто сладка. Изследванията показват, че присъстват и силни аромати от храните, които ядете. Невероятно е, че многократното излагане на тези вкусове може да повлияе на удоволствието на бебето, след като започне да се отбива2-4.

В едно проучване бъдещите майки са били помолени да пият много сок от моркови през третия триместър. Когато са започнали да захранват бебетата си месеци по-късно, те са се наслаждавали повече на зърнени култури с вкус на морков, отколкото бебетата в групата, чиито майки не са пили сок.

Това развитие на хранителните предпочитания започва  в утробата, и продължава  през цялото кърмене, тъй като майчиното мляко съдържа и аромати от храните, които ядете. Смята се, че отпечатването на вкус обяснява продължаването на културните предпочитания към храни, ароматизирани с определени билки или подправки. Многократното излагане на тези аромати чрез амниотична течност и по-късно чрез кърмата усилва предпочитанието на бебето към тях.

Обонянието на Вашето бебе

Смята се, че обонянието на Вашето бебе се развива преди раждането, тъй като новородените бебета познават миризмата на майка си веднага след раждането. В едно проучване, когато им се предлага избор между хранене от гърда, с миризма на околоплодна течност и такава без, повечето бебета са избрали тази, която мирише на околоплодна течност. Предполага се, че тя e задейства паметта5.

Но бебетата не само предпочитат аромата на майка си. Те също така предпочитат и миризмата на храните, които ядете в по-голямата част от бременността6. По-нататъшни изследвания показват, че бебетата, чиито майки са яли много анасон по време на бременност, харесват тази миризма, след като са се родили, докато тези, които не са били предварително изложени, не го харесват6. Това откритие предполага, че имате силата да влияете на Вашето бебе чрез собствения си хранителен избор, дори на този ранен етап.

Чрез тези научни постижения става ясно, че здравословното и балансирано хранене  по време на  бременност осигурява на Вас и бебето Ви не само основни хранителни вещества но и може да повлияе на опита на Вашето бебе с различни храни по време на захранването.

  1. Lecanuet JP, Schaal B. Fetal sensory competencies. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1996;68:1-2.
  2. Ventura AK, Worobey J. Early influences on the development of food preferences. Curr Biol 2013;23(9):R401-8.
  3. Mennella JA et al. Garlic ingestion by pregnant women alters the odour of amniotic fluid. Chem Senses 1995;20:207-9.
  4. Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavour learning by human infants. Pediatrics 2001;107:E88-E93.
  5. Varendi H et al. Attractiveness of amniotic fluid odor: Evidence of prenatal olfactory learning? Acta Paediatr 1996;85:1223-7.
  6. Schaal B et al. Human foetuses learn odours from their pregnant mother’s diet. Chem Senses 2000;25:729-37.

Последна ревизия: 29-ти май 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x