Подготовка и планиране за раждане

Време за четене: 4 минути

Kогато най-накрая настъпи времето за раждане, чувството Ви на увереност в ролята Ви на партньор се свежда до участие в подготовката и планирането. Осъзнаването на тази трудна задача означава, че не само ще се почувствате добре подготвени за поддържащата роля, която ще играете през този ден, но можете и да помогнете на партньорката си да вземе решение за най-подходящите опции за раждане.

Прочетете нататък, за да научите повече опциите за раждане на партньорката Ви, забелязването на ранните признаци, и стигането до болницата.

Опции за раждане на Вашата партньорка

На разположение на родителите са редица възможности за раждане – решението се свежда до това, което е най-удобно за партньорката Ви и какво според нея и нейната акушерка, е най-доброто за бебето.

  • Раждане в болница – В болница ще имате на разположение досег до лекари и акушерки, които да Ви помогнат със специални грижи за допълнително успокоение.
  • Раждане вкъщи – ако Вашата партньорка предпочита да бъде в по-спокойна и позната среда, има опция за раждане вкъщи. Тъй като Вашата партньорка няма да може да получи епидурална упойка у дома и при нужда от спешна помощ има вероятност да се наложи да бъде прехвърлена в болница,  следва подобно решение да бъде взето съвместно с Вашия акушер-гинеколог.
  • Раждане във вода – басейните за раждане се използват, за да имитират околната среда на утробата, което означава, че раждането е по-малко стресиращо и по-малко шокиращо за бебето. Вашата партньорка може да роди във вода на всяко от горепосочените места, дори у дома, където можете да наемете басейн за раждане.

Изборът на опция за раждане зависи изцяло от Вас и Вашия партньор, стига да няма опасения за здравето или усложнения по време на бременността. Вие и Вашият партньор можете да промените решението си в последния момент и Вашето акушерско отделение ще направи всичко възможно, за да отговори на решението Ви. Просто се уверете, че сте наясно какво иска или не иска партньорката Ви, за да можете да вземате решения от нейно име.

Признаци при започване на раждането

pregnancy mum dad hands on bump floor 2

Има определени признаци, които ще забележите, когато партньорката Ви е започнала раждането, и въпреки че тя вероятно ще знае, си заслужава да се запознаете с тях:

  • Контракциите нарастват по честота и интензивност.
  • Болка в долната част на гърба и в долната част на корема.
  •  „гъста слуз“, която се отделя от влагалището.
  • Водите на партньорката Ви изтичат – въпреки, че това се случва по различно време при всяко раждане.

Когато партньорката Ви помисли, че ражда е време да се обадите на личния лекар или гинеколог. Уверете се, че имате на разположение телефонните им номера номера, в случай че се наложи да се обадите. Акушер-гинекологът ще може да разговаря с Вас и да Ви каже кога трябва да влезете в болница, освен ако, разбира се, Вашата партньорка не е избрала раждане вкъщи. Използването на хронометър за контракции ще Ви помогне да следите продължителността и честотата на контракциите и ще помогнете на лекаря да изчисли как напредва раждането.

Пътуването до болницата

Може да се чувствате напрегнати при шофиране или придружаване на партньорката си до болницата, но има начини да се подготвите за големия ден:

  • Разгледайте различни пътища до болницата, в случай че има задръстване.
  • Изпробвайте маршрутите, за да знаете колко време ще отнеме всеки.
  • Проверете как стоят нещата с паркирането и се уверете, че имате монети под ръка, ако трябва да плащате.
  • Сложете детско столче: столчето за кола е законово изискване, ако планирате да се приберете от болницата с каквото и да е превозно средство, включително такси.
  • Столче за кола: поставете го и го дръжте предварително в колата си, за да няма шанс да го забравите в деня.

Чанта за болницата

Вероятно чантата на партньорката Ви ще бъде опакована и готова седмици преди раждането. Въпреки това, когато раждането започне, умът й може да е другаде, така че не забравяйте да я вземете на излизане, заедно с плана й за раждане и бележки за майчинството.

Не забравяйте, че и на Вас ще Ви трябват някои неща. Може да опаковате отделна чанта за себе си, където да носите:

  • Чифт чисти дрехи
  • Основни тоалетни принадлежности – паста за зъби, четка за зъби, дезодорант.
  • Вода и нещо за хапване.
  • Монети за паркинга.
  • Всички редовни лекарства, които могат да Ви потрябват.
  • Болкоуспокояващи – може да са необходими на Вас и партньорката Ви.
  • Камера – уверете се, че е заредена.
  • Напълно зареден мобилен телефон – функцията хронометър може да бъде удобна за времето между контракциите.
  • Нещо, с което да се разсеете, тъй като раждането може да бъде доста дълго – музика, книга или дори някой филм.

Пристигане в болницата

Първата стъпка, когато пристигнете в болницата, е партньорката Ви да бъде прегледана от акушерка. Ако Вашата акушерка прецени, че раждането все още не е напреднало достатъчно, може да Ви бъде препоръчано да се върнете у дома, за да може партньорката Ви да бъде в по-спокойна обстановка.

Ако останете в болницата, тя ще получи легло в отделение за ранно раждане, където акушерката ще премине плана за раждане с нея – уверете се, че сте част от този разговор, за да знаете какво да очаквате. Когато раждането напредне, Вашата партньорка ще бъде преместена в родилната зала.

Ако пристигнете в болницата, когато партньорката Ви е с напреднало раждане, тя ще бъде отведена направо в родилната зала, където акушерката ще премине плана за раждане с нея. Ако нещата се случват бързо до този етап, ще трябва да се намесите, така че не забравяйте да знаете нейните предпочитания за:

  • Болкоуспокояващи.
  • Позиция за раждане.
  • Контакт „кожа до кожа“ с бебето, когато то се роди.

Ако партньорката Ви ражда с Цезарово сечение

Някои жени разбират, че се нуждаят от Цезарово сечение по-рано по време на бременността, но ако акушерката реши, че раждането представлява риск за майката или бебето, може  да бъдат информирани по време и на самото раждане. Ако Вашата партньорка се нуждае от Цезарово сечение, няма от какво да се притеснявате. Това е проста процедура, която обикновено отнема около час и Вашата партньорка ще бъде в добри ръце. Възстановяването след Цезарово сечение може да отнеме около шест седмици, така че ще трябва да дадете на партньорката си по-голяма подкрепа у дома.

Следващи стъпки

  • Говорете с Вашата партньорка кои опции при раждането предпочита.
  • Запознайте се с признаците на раждане.
  • Разгледай за алтернативни пътища към болницата.
  • Направете списък какво да сложите в чантите за болницата.
  • Запознайте се с плана за раждане на Вашата партньорка.
  • Дайте увереност на партньорката си, че сте подготвени за раждането.

National Institute for Health and Care Excellence. Midwife-led units safest for straightforward birth [Online]. 2014. Available at: https://www.nice.org.uk/news/article/midwife-led-units-safest-for-straightforward-births [Accessed May 2020]

Последен преглед: 20-ти март 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x