Цинк по време на бременността

Роля на цинка по време на бременност

Всичко, което трябва да знаете за цинка

Бързият растеж и развитие на тъкани и ДНК, които се случват в тялото на Вашето бебе, разчитат на добро снабдяване с цинк по време на бременност. Научете как този важен минерал подпомага и Вашето здраве и кои храни да включвате за да получите достатъчно количество от него.

Градивният елемент на живота

Цинкът е минерал, присъстващ в много храни. Той играе съществена роля в изграждането на клетките и ДНК на Вашето бебе по време на бременност.

Той е необходим за клетъчното делене и растежа на тъканите като подпомага нормалното развитие докато бебето Ви расте. Тъй като бременността е време когато Вашето бебе се развива от една единствена клетка до завършен малък човек, състоящ се от трилиони клетки, здравословното приемане на цинк като част от добре балансирано меню е от решаващо значение..

Цинкът е добре известен и със своите ползи за имунната система като помага за защита срещу инфекции и заздравяване на рани1, също така участва и в метаболизма на други жизнино важни хранителни вещества.

Добър старт за здрав мозък

Адекватното снабдяване с цинк по време на бременност има и други ползи за Вашето бебе освен подпомагане на нормалното израстване. Цинкът присъства във високи концентрации в мозъка и е изключително важен за нормалната мозъчна дейност, която от своя страна ще повлияе на бъдещите способности за учене и развитие на Вашето бебе2. Цинкът също така помага за изграждането на стабилна имунна система като поддържа наличието на здравословно количество антитела1.

pregnant woman cutting avocado
Цинкът е минерал, присъстващ в много храни като авокадото например и има основна роля в изграждането на клетките на Вашето бебе, както и на неговото ДНК.

Можете ли да приемате цинк по време на бременност?

Включване на правилното количество цинк в менюто е особено важно по време на бременност когато Вашата имунна система е потисната и Ви прави уязвима за различни инфекции3. Цинкът е един от минералите, който осигурява допълнителна имунна защшта1, което от своя страна е важно както за Вашето здраве, така и за това на Вашето бебе.

Постоянният здравословен прием на цинк по време на бременността се свързва с намален риск от преждевременно раждане4.

soya

Цинк и бременност

Цинкът е минерал, присъстващ в много храни. Той играе съществена роля в изграждането на клетките и ДНК на Вашето бебе по време на бременност.

Колко цинк да приемате по време на бременност?

Въпреки, че играе толкова важна роля за развитието на Вашето бебе по време на бременност, препоръчителният прием на цинк е 7мг на ден, точно толкова, колкото трябва да приемате и ако не сте бременна. По време на кърмене обаче необходимостта от цинк нараства значително   ̶  13 мг на ден до навършване на 4-ри месечна възраст на Вашето бебе, след което спада до 9.5 мг на ден. Цинкът присъства в много храни и необходимите количества от него трябва да се набавят от добре балансирано меню5.

Невероятно е, че една единствена стрида съдържа повече от необходимото количество цинк като дневен прием. Суровите стриди обаче са една от  храните, които трябва да избягвате по време на бременност защото съществува риск от хранително отравяне.

Вместо тях, пробвайте следните храни, за да сте сигурна, че поемате достатъчно цинк5,6:

  • Добре сварени миди
  • Червено месо   ̶  телешко или говеждо, също така и пиле и пуйка
  • Овесена каша
  • Ядки, боб и соя
  • Млечни продукти и яйца

Пълнозърнестият хляб, обогатените с минерали зърнени закуски както и царевицата също съдържат цинк, но фитатите в тяхното съдържание могат да възпрепятстват абсорбацията на цинк от други храни. За да увеличите максимално приема си от други източници, избягвайте редовното ядене на тези храни по едно и също време.

Следващи стъпки

Пробвайте тези богати на цинк леки ястия и закуски, за да засилите приема на цинк:

  • Каша с шепа орехи
  • Твърдо сварено яйце
  • Салата с пуешко филе и филирани бадеми
  • Извара върху овесени питки

  1. Wellinghausen N. Immunobiology of gestational zinc deficiency. Br J Nutr 2001;85(Suppl 2):S81-86.
  2. British Nutrition Foundation. Nutrition and development, short and long-term consequences for health. London: Wiley Blackwell, 2013. p.157.
  3. NHS UK. Why are pregnant women at higher risk of flu complications? [Online]. 2017. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/3096.aspx?CategoryID=5 [Accessed August 2017].
  4. WHO. Zinc supplementation during pregnancy [Online]. 2013. Available at: www.who.int/elena/bbc/zinc_pregnancy/ [Accessed August 2017].
  5. NHS UK. Vitamins and minerals – others [Online]. 2017. Available at: www.nhs.uk/conditions/vitamins-minerals/pages/other-vitamins-minerals.aspx#zinc [Accessed August 2017].

Последен преглед: 11-ти август 2017

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x