Въпроси относно кърменето и храненето?
Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница
Време за четене: 3 минути
Витамин С е необходим за производството на колаген, един от основните елементи, които изграждат тялото на Вашето бебе. Ето защо не е изненада, че нуждата от този елемент по време на бременност се увеличава. За щастие е лесно да получите достатъчно количество запаси чрез диета, която включва много плодове и зеленчуци.
Научете за ползите от ползите от витамин С по време на бременност, как той може да помогне за усвояването на желязо и кои храни са най-добрите източници.
Витамин С е от ключово значение за физическото развитие на бебето, също така повишава имунната Ви система и намалява риска от поява на желязодефицитна анемия по време на бременността
Витамин C:
Референтният прием на хранителни вещества (RNI) на витамин С по време на бременност ̶ количеството, което се счита за достатъчно, за да отговори на нуждите на повечето хора е 50 мг на ден, което е с 25% повече, отколкото обикновено бихте имали нужда3. Порция от 100 г ягоди съдържа 57 мг витамин C. Ако решите да кърмите бебето си, не трябва да правите промени в диетата, но е добре да се храните здравословно. Винаги можете да говорите с Вашия гинеколог или личен лекар за повече съвети. Прочетете повече за здравословната диета при кърмене.
Тъй като това е водоразтворим витамин, той не се натрупва в тялото, което означава, че дневният прием по време на бременност е от съществено значение. За щастие можете да получите целия витамин С, от който се нуждаете, за да поддържате себе си и бебето, като спазвате здравословна, балансирана диета по време на бременност, която включва много плодове и зеленчуци4.
Храни, богати на витамин С, са броколи, карфиол, къдраво зеле, киви, цитрусови плодове, червени, зелени или жълти чушки, сладки картофи, ягоди и домати.
Чушките съдържат над два пъти повече витамин С от портокалите. Чушките съдържат около 126 мг на 100 г, докато портокалите съдържат само 52 мг витамин С на 100 г.5
Таблицата по-долу показва количеството витамин С, което получавате от различни храни6:
Храна | Порция | Средно количество хранителни вещества (mcg) |
---|---|---|
Червени чушки | 100г | 126 |
Броколи (най-добре сурови или сварени) | 100г | 79 |
Ягоди | 100г | 57 |
Зеле (зелено или бяло, сурово) | 100г | 45 |
Цитросови плодове (най-добре портокали) | 100г | 42-52 |
Портокалов сок | 100г | 40 |
Домати (най-добре белени) | 100г | 30 |
Спанак | 100г | 30 |
Както при другите водоразтворими витамини, начинът, по който приготвяте и готвите храни, може да повлияе на съдържанието на витамин С5.
Варенето може да унищожи част от витамин С в храните, които приготвяте. За да запазите възможно най-много хранителни вещества, приготвяйте зеленчуците на пара или на скара5. Или още по-добре, яжте ги сурови в салати.
Витамин С помага на организма да усвоява не-хем желязо, вида, който се среща в растителни източници като спанак и нахут. По време на бременност храненето с добри източници на витамин С и с растителни източници на желязо, може значително да увеличи дневния ви прием7. За да извлечете максимума от Вашата диета, включете източници на желязо и плодове в едно и също хранене, независимо дали става въпрос за добавяне на нарязан плод към салата или цял плод за десерт7.
Препоръчителният прием на желязо е от съществено значение за подпомагане на увеличения обем на кръвта Ви, за намаляване на риска от желязодефицитна анемия, а също така допринася и за изграждането на запаси от желязо на Вашето бебе, за да подпомогнат неговото учене и растеж през първите 6 месеца от живота2. Прочетете повече за значението на желязото във Вашата диета за бременност.
Последно прегледано: 28-ми юли 2020
Прегледано от Nutricia’s Medical and Scientific Affairs Team
В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.
Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница
Моля, прочетете първо тази важна бележка
С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.
Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.
Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.